Dodaj do ulubionych

proba watrobowa

28.12.03, 15:26
Czy takie badanie powinno sie wykonywac przy stosowaniu pigulek anty? Jak
czesto nalezy je robic i co innego poza tym mam sobie zbadac zeby upewnic
sie, ze pigulki (Harmonet) nie wywyoluja u mnie niczego niepozadanego? Chce
wybrac sie na badania przed wizyta u ginekologa zeby miec ze soba wyniki a
nie wiem co powinnam zbadac?
Dziekuje z gory za odpowiedzi i pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • lilian_ka Re: proba watrobowa 28.12.03, 17:08
      Tak, powinno się wykonac takie badanie, jednak malo ktory ginekolog ci o tym
      powie niestety. ze skierowaniem zrobisz je za darmo. idz po skierowanie do
      lekarza pierwszego kontaktu, powiedz o co ci chodzi a on(a) juz cie skieruje
      odpowiednio. Bada sie generalnie poziom bilirubiny i cos tam jeszcze -
      pobierane jest to z krwi, wiec warto zrobic to przy okazji morfologii albo
      innego badania.
      • moboj Re: proba watrobowa 28.12.03, 18:40
        lilian_ka napisała

> jednak malo ktory ginekolog ci o tym
        > powie niestety.

chodziłam do wielu ginekologów i żaden z nich nie zaniedbywał badań okresowych -
        od ich wyników zależało, czy dostanę receptę na pigułki, czy nie.
        a co do badań: bada się transaminazy, bilirubinę i parametry układu krzepnięcia.

• maoya Re: proba watrobowa 28.12.03, 19:32
          Dzieki za odpowiedzi smile
          Moja pani doktor jakos do tej pory nie mowila mi o zadnych badaniach.
          Kiedy poszlam pierwszy raz po pigulki sama mialam juz ze soba wyniki badania
          krwi - morfologie, krzepniecie, hormony tarczycy. Podczas drugiej wizyty
          zrobila mi cytologie, pytala zawsze czy wszsytko w porzadku z pigulkami ale
          nigdy nie mowila nic o badaniach kontrolnych. Mam nadzieje, ze tylko i
          wylacznie dlatego ze biore pigulki dopiero pol roku.....
    • monika.antepowicz Re: proba watrobowa 30.12.03, 21:06
      Myśle,że jeśli jest pani zdrowa bez obciazeń dziedzicznych to moze się pani
      ograniczyc do wizyty u ginekologa, któery powinien zbadac piersi, zmierzyc
      ciśnienie, pobrać cytologię , zebrac wywuiad, a podczas pierwszych dni leczenia
      hor moanlnego mo zna zlecić badania watrobowe i krzepnięcia, ale w praktyce nie
      sa one zalecane( obecne pigułki antykoncepcyjne maja bardzo nisk a zawartośc
      hormonów stad nie jest zalecane prze autorytety regulaRNE WYkonywanie tych badań

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka