db86 17.11.09, 12:19 Witam, Muszę zrobic gastroskopię. Czy ktoś wie jak wygląda to w warszawie w szpitalu na brzeskiej (państwowo) . Nie wiem czy udać się tam, czy lepiej prywatnie to zrobić. Nie ukrywam ,że bardzo się boję tego badania. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
osmanthus Re: Gastroskopia!!!! 17.11.09, 14:25 db86 napisała: > Witam, > Muszę zrobic gastroskopię. Czy ktoś wie jak wygląda to w warszawie w szpitalu > na brzeskiej (państwowo) . Nie wiem czy udać się tam, czy lepiej prywatnie to > zrobić. Nie ukrywam ,że bardzo się boję tego badania. Nie mam pojecia jak wyglada gastroskopia na Brzeskiej ale wiem, ze powinnas znalezc osrodek gdzie Ci ja zrobia w glebokiej (dozylnej) sedacji. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
szaser Re: Gastroskopia!!!! 18.11.09, 07:21 Warto dopłacić za znieczulenie ogólne; ja uważam, że gastroskopia "na żywca" to zwykłe barbarzyństwo! Odpowiedz Link Zgłoś
mama_anuszy Re: Gastroskopia!!!! 18.11.09, 10:13 Chwila.... a rodzienie dziecka tzw "siłami natury" sprzecznymi w zasadzie z anatomią człowieka itp, to nie jest barbarzyństwo? Nie przesadzajmy. Miałam gastroskopię, kilka minut gały mi wyłaziły i po krzyku. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_anuszy Re: Gastroskopia!!!! 18.11.09, 14:40 mediweb.pl/forums/viewtopic.php/p=37118.html Odpowiedz Link Zgłoś
vayacondios Re: Gastroskopia!!!! 18.11.09, 15:20 nie jest to przyjemność ( chyba że ktoś ma takie upodobania), ale mnie tez wszyscy zyczliwi straszyli przed tym badaniem, i może dlatego, że szłam z przeświadczeniem że to będzie straszne, okazało się nie takie koszmarne, trzeba wspólpracować z prowadzącym badanie, poza tym trwa ono dość krótko, do przeżycia Odpowiedz Link Zgłoś
ola07 Re: Gastroskopia!!!! 18.11.09, 23:10 Z tym barbarzyństwem to gruba przesada.Nie jest to przyjemne badanie,ale spokojnie da sie przeżyć.Ja jestem mega panikarą i też przed badaniem naczytałam się w internecie strasznych przeżyć,a wcale nie jest tak strasznie.Najważniejsze, to spróbować się opanować i spokojnie oddychać przez nos,jak najmniej przełykając ślinę.Przed badaniem warto sobie łyknąć coś na uspokojenie np.Relanium i jeżeli bardzo się boisz, to warto zrobić prywatnie,ze względu na inne podejście do pacjenta i tym samym lepszy komfort psychiczny.Ja miałam gastroskopię już dwa razy i naprawdę nie jest to takie straszne. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_anuszy Re: Gastroskopia!!!! 19.11.09, 16:26 ja miałam dwa razy, nie prywatnie, lekarka i pielęgniarka bardzo miłe, profesjonalne podejście do pacjenta, przez cały czas badania mówiły do mnie jak do dziecka ;) bo chyba miałąm taką wystraszoną minę, i uspokajały. Wszystko było ok. Odpowiedz Link Zgłoś
szaser Re: Gastroskopia!!!! 21.11.09, 21:54 A podobno po operacji musi boleć, bo inaczej to znaczy, że się nie udała. A w średniowieczu amputowano kończyny bez znieczulenia i co? Też do przeżycia, bo bolało tylko przecięcie skóry, omięsnej i okostnej i dużo ludzi jednak wytrzymywało! Niektórzy po parę razy. Jeszcze raz oświadczam, że ja uważam, iż gastroskopia bez znieczulenia ogólnego, to barbarzyństwo! Borowanie zębów bez znieczulenia, jeszcze powszechne w latach 70., to też barbarzyństwo. Ale jeśli ktoś to przeżył i polubił, to są rozmaite zboczenia. Odpowiedz Link Zgłoś