Dodaj do ulubionych

12 latek nie chce jeść mięsa

22.11.09, 20:08
Mam już sama dosyć tych ciągłych z nim utarczek które i tak nic nie pomagają.
Powiedział że mięso i ryby mu nie smakuja. Nie wynika to ze świadomego
wegetarianizmu bo nie wie nic konkretnego na ten temat ale nie lubi i już.
Troche się obawiam o jego diete bo teraz jest przecież czas intensywnego
wzrostu organizmu , ale takie potyczki jeszcze bardziej ściskaja mu zołądek.
Prosze napiszcie jeśli ktos ma lub miał podobny problem
Obserwuj wątek
    • artur737 Re: 12 latek nie chce jeść mięsa 23.11.09, 00:26
      Nie chce to nie.

Zadaj sobie trud aby mial zbalansowana diete bez ryb i miesa.
      Sa od tego ksiazki.

Byc moze powienien dostawac dodatkowo witamine B12 bo prawie jej nie ma w
      zrodlach roslinnych.
      • szymucia Re: 12 latek nie chce jeść mięsa 23.11.09, 14:09
        to pewnie stąd pojawiają się czasem zajady w kącikach ust.
        Ale czy można tak "nie to nie"? A jak nastolatki nie lubia się myć to też mam
        powiedzieć "to nie" ??
        A B12 to jako sama B12 czy lepsze wit Bcom ?
        • mi.ka.n Re: 12 latek nie chce jeść mięsa 23.11.09, 15:03
          Zajady to konkretnie z braku witaminy B2,a tej jest dużo w produktach zbożowych.
        • artur737 Re: 12 latek nie chce jeść mięsa 23.11.09, 19:22
          Widze, ze masz specjalnie ochoty sie wgryzac w diety samodzielnie.

Niech wiec dietetyk ulozy diete. Po prostu zaplac za wizyte. Wtedy masz
          gwarancje, ze dieta nie jest niedoborowa pod wzgledem witamin, mineralow,
          aminokwasow, tluszczy, bialka i blonnika.

To jest tak samo jak z kafelkami w lazience. Jak chcesz mozesz sie nauczyc i
          sama polozyc, albo komus zaplacic.
          • szymucia Re: 12 latek nie chce jeść mięsa 23.11.09, 19:51
            ooo nie , nie chodzi o to" że mi się nie chce" ja po prostu jestem jeszcze na
            etapie szarpania się ze soba i z nim "czemu nie jesz , wszyscy jemy "itd itp.
            Mam ich dwóch , jeden ok a drugi nie wiedzieć czemu wybrzydza. Ale już wymiękam
            i coś musze zmienić bo szkoda jego i moich nerwów. Tylko zbliza się wyjazd na
            zieloną szkołe , potem obóz i co? zagłodzi się ? Kto bedzie wymyślał potrawy
            specjalnie dla niego.? Mąż mnie pociesza że może widząc apetyty kolegów wreszcie
            zmięknie. Ale widzi apetyt brata , oj ...i jakoś nie mięknie
            Przepraszam za moje ględziarstwo/może ktos tak powie/ale dla mnie to jest problem.
            • hero.net Wszystko jest prawidłowo :) 28.11.09, 10:02
              Wspaniale, że nie je mięsa.
              Mięso jest niezdrowe, a dieta mięsna jest nieetyczna.
              Dzieci to intuicyjnie wyczuwają i bronią się przed uczeniem się nawyków krzywdzenia i zabijania. Dzieci chcą żyć w pokoju, ze współczuciem dla wszystkich istot.
    • anula36 Re: 12 latek nie chce jeść mięsa 24.11.09, 21:40
      jasne mozesz go zmuszac ale czy to dobrze wplynie na stosunki pomiedzy Wami? Ja mam 36 i tez miesa nie jadam prawie w ogole bo mi nie smakuje, choc kiedys nei powiem lubilam.
      Orzechy, fasola, produkty mleczne i zbozowe powinny dostarczyc mu tego co potrzeba - na obozach, zielonych szkolach - moze zawsze kupic owoce swieze czy suszone, jogurt, musli w szaszetkach.
      Dobrze ze nie masz 12 letniej corki - ta by sie juz odchudzala na 100%.
      • szymucia Re: 12 latek nie chce jeść mięsa 24.11.09, 21:55
        anula36 napisała:

> jasne mozesz go zmuszac ale czy to dobrze wplynie na stosunki pomiedzy Wami?
        właśnie o to mi głównie chodzi. Czuje się jak zandarm a to i tak sytuacji nie
        poprawia. Jeść pod strachem?! o nie , dziękuje bardzo Ja
        > mam 36 i tez miesa nie jadam prawie w ogole bo mi nie smakuje, choc kiedys nei
        > powiem lubilam. dlaczego przestało ci smakować?
        > Orzechy, fasola, produkty mleczne i zbozowe powinny dostarczyc mu tego co potrz
        > eba - na obozach, zielonych szkolach - moze zawsze kupic owoce swieze czy suszo
        > ne, jogurt, musli w szaszetkach.
        > Dobrze ze nie masz 12 letniej corki - ta by sie juz odchudzala na 100%.
        właśnie to mi ostatnio mąż powiedział , ale pociecha to raczej marna. Problem
        jest i musze jakoś to rozwiązać
        • anula36 Re: 12 latek nie chce jeść mięsa 24.11.09, 22:41
          mysle ze jadlam "bo bylo". Z lakomstwa, lenistwa. Teraz nie kupuje,ani nie przygotowuje, bo nie czuje takiej potrzeby. Odzwyczalam sie do tego stopnia ze nawet w knapach zamawiam wersje bezmniesne. U rodzicow tez nie jem choc czesto kusza.
          W ogole odkad zamieszkalam na swoim dieta zmienila mi sie radykalne;)
          • 184l Re: 12 latek nie chce jeść mięsa 25.11.09, 00:03
            Nie jedzenie miesa u 12-latka nie jest zadnym problemem zdrowotnym, bo jak juz
            radzono wyzej, dowoz bialka mozna zastapic innymi ( zdrowszymi)
            produktami.Powinnas ustapic i nie zmuszac syna do spozywania tego, czego nie
            chce. Twoj upor moze tylko wplynac na niego traumatycznie- w 12-tym roku zycia
            juz mozna decydowac, w pewnym stopniu, o sobie.
            Jedynym problemem jest fakt, ze jest to dla Ciebie malo praktyczne, gdyz wymaga
            prowadzenia jakby oddzielnej kuchni dla syna. Jednak sadze, ze przy odrobinie
            dobrej woli poradzisz sobie z tym bez wiekszych klopotow.
            • szymucia Re: 12 latek nie chce jeść mięsa 25.11.09, 08:32
              184I bardzo ci dziękuje.Widze że moje starania i tak są bezowocne a z drugiej
              strony myśle że przecież sa osoby które nie tkną się pokarmów mącznych i żyją.
              To sa takie moje wewnętrzne tłumaczenia. Ale masz racje , mimo że jest to kłopot
              bo musze szykować jemu coś zupełnie innego musze spróbować.Syn wogól do nowości
              trudno sie przekonuje , ale małymi kroczkami jakoś musi.
    • magda.kunicka Re: 12 latek nie chce jeść mięsa 25.11.09, 10:31
      Gdzie tam opadnie. Mam kolegę, który nie jadł mięsa NIGDY W ŻYCIU, bo rodzice
      ortodoksyjni wegetarianie. I żyje, a poza tym jest jednym z moich bardziej
      umięśnionych znajomych :) Na siłę też nie narzeka. O.
      • artur737 Re: 12 latek nie chce jeść mięsa 25.11.09, 20:00
        warto moze wspomniec, ze piramidy zbudowano w oparciu o diete oparta
        glownie o proso i soczewice. Soczewica jest zrodlem bialka.
        • 184l Re: 12 latek nie chce jeść mięsa 26.11.09, 00:14
          2 jajka maja taka sama zawartosc bialka, co befsztyk. Czyli 3 x w tyg. 2 jajka,
          3 x w tyg. fasola lub soczewica, 2 x w tyg 200g bialego sera,
          reszta to jarzyny, owoce, potrawy maczne i na co tam ma ochote.
          • md65 Re: 12 latek nie chce jeść mięsa 27.11.09, 10:33
            Jajka :( a cholesterol?
    • szymucia Re: Dobrze robi :) 27.11.09, 18:46
      dziękuje wszystkim którzy usiłuja mi pomóc. Dodam jeszcze że niechęć do potraw
      mięsnych syna nie wynika z zadnej ideologii. Ma założony apartat ortodontyczny
      /stały/ już od dwóch lat i miał duże problemy z gryzieniem pokarmów twardych.
      Lepiej było jeść potrawy mączne , miękkie i ...tak się już przyzwyczaił , a
      raczej odzwyczaił od mięsa którego nie mógł dobrze pogryżć bo "wybijał"
      klamerki.Szukam po necie przepisów bezmięsnych bo u nas w domu on jeden jest "na
      innej diecie" stąd mam problemy z ich przygotowaniem.
      • snajper55 Re: Dobrze robi :) 27.11.09, 19:10
        szymucia napisała:

> Szukam po necie przepisów bezmięsnych bo u nas w domu on jeden jest "na
        > innej diecie" stąd mam problemy z ich przygotowaniem.

Ale w takim razie to nie jest kwestia mięsa, tylko jego konsystencji. Z
        pulpetami, pasztetami czy gołąbkami problemów mieć nie będzie a jednocześnie
        dostarczy organizmowi wszystkich niezbędnych składników, których dostarczenie w
        diecie bezmięsnej wcale łatwe nie jest.

S.
        • szymucia Re: Dobrze robi :) 27.11.09, 21:48
          snajper55 napisał:

> szymucia napisała:
          >
          > > Szukam po necie przepisów bezmięsnych bo u nas w domu on jeden jest "na
          > > innej diecie" stąd mam problemy z ich przygotowaniem.
          >
          > Ale w takim razie to nie jest kwestia mięsa, tylko jego konsystencji. Z
          > pulpetami, pasztetami czy gołąbkami problemów mieć nie będzie a jednocześnie
          > dostarczy organizmowi wszystkich niezbędnych składników, których dostarczenie w
          > diecie bezmięsnej wcale łatwe nie jest.
          > oczywiście że próbowałam namówić go na pulpeciki , sznycelki ale skąd , za
          nic!!! nie smakuje mu a spróbował tylko kęs.
          > S.
          • spir-alka-pl No to w czym problem? 28.11.09, 08:17
            > > szymucia napisała:
            >...oczywiście że próbowałam namówić go na pulpeciki , sznycelki ale skąd , za nic!!! nie smakuje mu a spróbował tylko kęs.

No to w czym problem?
            Zostaw dziecko w spokoju, niech nie je mięsa i już :)
        • brumbak111 Re: Dobrze robi :) 28.11.09, 13:39
          snajper55 napisał:

> Ale w takim razie to nie jest kwestia mięsa, tylko jego konsystencji. Z
          > pulpetami, pasztetami czy gołąbkami problemów mieć nie będzie a jednocześnie
          dostarczy organizmowi wszystkich niezbędnych składników, których dostarczenie w
          > diecie bezmięsnej wcale łatwe nie jest.
          > ..
          Jest łatwe.
          Dieta bezmiesna dostarcza wszystkich niezbednych składników.
          snajper - nie zaglądaj innym do talerza

To waeto wiedzeić:
          Stanowisko amerykanskiego i kananadyjskiego stowarzyszenia dietetyków( nie jest
          to stowarzyszenie wegetarianskie!)

" Dobrze zaplanowane diety wegetarianska i weganska sa odpowiednie dla
          człowieka w kazdej faszie zycia; począwszy od ciązy przez dziecinstwo ,
          dorastanie az do wieku (bardzo) dojrzalego. "

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12826028

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka