Dodaj do ulubionych

chleb razowy

29.11.09, 09:52
Uwielbiam chleb razowy! Postarałam się wyeliminować całe białe pieczywo z
mojej diety, ale nie mam stuprocentowej pewności,że chleb razowy który jem na
śniadanie zamiast białego jest faktycznie lepszym rozwiązaniem. Czy najlepsze
są koniecznie muesli?
Obserwuj wątek
    • anna.englisz Re: chleb razowy 09.12.09, 17:03
      Witam,

Pomysł z zamianą pieczywa białego na razowe jest dobrym krokiem i nie należy z niego rezygnować. Przetwory z pełnego ziarna, do których należy chleb razowy są cennym źródłem energii w postaci węglowodanów złożonych, błonnika, witamin z grupy B oraz składników mineralnych (żelazo, magnez, cynk czy potas). Biorąc pod uwagę różną zawartości składników odżywczych w przetworach zbożowych, warto jest zadbać o obecność w diecie nie tylko pieczywa razowego, ale także: kasz, płatków zbożowych – bez dodatków miodu, czekolady; czy makaronów pełnoziarnistych. Z uwagi na trudną dostępność składników odżywczych z produktów zbożowych należy je łączyć z mlekiem i produktami mlecznym.
    • maciekleo Re: chleb razowy 10.12.09, 19:08
      Jeszcze lepiej postapisz robiac kolejny krok - eliminujac pieczywo w ogole ze swojego jadlospisu.
      Produkty zbozowe i ziemniaki to takie bezwartosciowe zapychacze, tanie, snaczne, ale niestety zupelnie bezwartosciowe (wrecz szkodliwe) dla organizmu. Praktycznie niejadalne, ludzie staraja sie je obrabiac na wszelkie sposoby, aby sie nimi nie zatruc. Sprobujcie zjesc surowe ziemniaki albo zboze, to sami sie przekonacie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka