Dodaj do ulubionych

cholesterol

IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.02.04, 16:09
Co mozecie powiedziec jesli wynik jest 213,4 mg/dl. Wiem ze norma jest 110-
200 mg/dl.Badany to mezczyzna w wieku 47 l.
Obserwuj wątek
    • Gość: MEGAN Re: cholesterol IP: *.chello.pl 06.02.04, 19:01
      Więcej owoców "spędzających " cholesterol grapefruitów , sok z karczocha,mniej
      tłustego jedzenia.Herbatki antycholesterolowe
    • wedrowiec2 Re: cholesterol 06.02.04, 19:08
      Twój cholesterol całkowity jest prawidłowy. Wartość 200mg/dl jest tylko
      pobożnym życzeniem, nie zawsze wskazanym do osiągnięcia. Czasami lepiej mieć
      trochę więcej niż mniej cholesterolu.
      • Gość: Doki Re: cholesterol IP: *.214-200-80.adsl.skynet.be 06.02.04, 19:16
        Ujalbym to troche inaczej. To jasne, ze im nizszy cholesterol, tym nizsze ryzyko
        chorob serca i naczyn. Tylko ze na tym swiat sie nie konczy. Wole miec troche
        wyzszy cholesterol i nie katowac sie herbatkami cholesterolowymi i sokiem z
        grapefruita (chyba ze jako skladnik long drinkow), moje ryzyko troche wzrosnie,
        ale tez zdecydowanie wzrosnie postrzegana przeze mnie jakosc mojego zycia. Nie
        mozna miec w zyciu wszystkiego.
        • wedrowiec2 Re: cholesterol 06.02.04, 19:25
          Błony komórkowe składają się w 50% z cholesterolu. Nie wnikając w pochodne
          cholesterolu i zaburzenia hormonalne (m.in. kłopoty z zajściem w ciążę) nalezy
          pamietać o roli cholesterolu w układzie nerwowym. Szczególnie dużo cholesterolu
          występuje w mózgu i otoczkach mielinowych (nerwów). Niedobór cholesterolu może
          powodować nieodwracalne zmiany w tych otoczkach oraz zaburzenia psychiczne
          podobne w objawach do schizofrenii.
          Zasada jest jedna - we wszystkim nalezy zachować umiar. Nie obniżajmy stężenia
          cholesterolu do (i poniżej) dolnej granicy normy.
          • Gość: Doki Re: cholesterol IP: *.214-200-80.adsl.skynet.be 06.02.04, 20:10
            Cholesterol ponizej dolnej granicy normy jest rzadki i zwykle wiaze sie z
            defektem syntezy lipoprotein. To wcale nie jest zdrowe. U osoby o normalnych
            lipoproteinach nie da sie zbic cholesterolu ponizej jakiejs granicy. Jesli nie
            bedzie go w diecie, ruszy synteza endogenna; Nawet przy normalnej diecie
            wiekszosc cholesterolu pochodzi z syntezy, a nie z diety.
            Zgadzam sie, ze przedawkowanie statyn moze zaszkodzic.
        • wedrowiec2 Re: cholesterol 06.02.04, 19:27
          Gość portalu: Doki napisał(a):

>> sokiem z grapefruita (chyba ze jako skladnik long drinkow),

Nie mam nic przeciwko sokowi grapefruita w tej formie:)
    • Gość: j23 Re: cholesterol IP: *.aster.pl / *.acn.pl 06.02.04, 20:00
      Rozumiem, ze jesli drinki to z grapefruita. Slyszałem, ze sa jeszcze inne
      badania (mam na mysli dobry i zly cholesterol). Kiedy sie je wykonuje i co
      oznaczaja ?
      • wedrowiec2 Re: cholesterol 06.02.04, 20:12
        W ramach dobrej praktyki lekarskiej i laboratoryjnej powinno się zlecać i
        wykonywać równocześnie oznaczenie "dobrego" (HDL) i "złego" (LDL) cholesterolu.
        Cholesterol występuje w organizmie w postaci związanej z białkami połączonymi z
        tłuszczami. W cząsteczkach HDL jest więcej białka niż tłuszczu, a w LDL
        proporcje te sa odwrotne.
        Zgodnie z normami UE pożądane stężenie całkowitego cholesterolu wynosi od 180
        do 200mg/dl. Wartość graniczna to 250mg/dl. Cholesterol HDL 35-70 mg/dl, a LDL
        ma wartości pożądane poniżej 135 mg/dl. Obniżenie stężenia HDL i podwyższenie
        stężenia LDL mogą sprzyjac powstawaniu maiżdżycy.
        • Gość: j23 Re: cholesterol IP: *.aster.pl / *.acn.pl 06.02.04, 20:54
          B.dziekuje za te informacje. Badanie było zlecone samodzielnie nie przez
          lekarza. Rozumiem, ze ten wynik nie wymaga dalszych badan. Czy w przyszlosci
          trzeba jasno powiedziec, ze chce sie badanie na całkowity, dobry i zly
          cholesterol?
          • wedrowiec2 Re: cholesterol 06.02.04, 21:01
            Lepiej sprawdź, jakie są proporcje między złym a dobrym cholesterolem. A potem
            kontroluj raz w roku. Radziłabym jeszcze oznaczyć stężenie trójglicerydów. Ich
            rola w miażdżycy jest duża, ale niestety nie jest doceniana.
        • marialudwika Re: cholesterol 06.02.04, 21:50
          To i ja zapytam!!!Moj choesterol wynosi: 5,o/ a norma 3,0-7,00 mmol/l a HDL
          +2,7/ norma1,1-1,7mmol/l,TSH 0,7 /norma mU 0,5-5,0/l.Czy te wyniki sa dobre?
          Pozdrawiam
          ml
    • Gość: Bogdan Re: cholesterol IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 06.02.04, 21:26
      Teorii dyplomowanych medykow tego forum mogę przeciwstawić tylko wnioski z
      mojego wieloletniego doświadczenia w walce z miażdżycą.
      1/W okresie intensywnej walki z cholesterolem za pomocą najnowszych leków i
      produktów niskocholesterolowych miażdżyca w moim organiżmie rozwijała się
      najszybciej i czułem się podle.
      2/Rezygnacja z leków i potraw niskocholesterolowych zachamowała rozwój
      miażdżycy w moim organiżmie, a nawet spowodował cofanie miażdżycy pomimo
      wzrostu cholesterolu ponad normę.
      3/Większość cierpiących na wieńcówkę i tętniaki mają cholesterol w normie lub
      poniżej.
      4/Teoretyczne normy na poziom cholestrolu wyrosły założenia,że ludzie to
      mutanty.
      5/Istotą problemu jest niedopuszczanie do syntezy cholesterolu w organiżmie
      poprzez doprowadzanie go w pokarmach i mądra walka z trójglicerydami.
      Cholesterol to temat straszak w rękach dyplomowanych medyków szczególnie
      lobby farmaceutycznego.Roczne dochody z leków obniżających poziom cholesterolu
      to miliardy dolarów.

• viiking Buraku ty dalej masz miazdzyce 06.02.04, 22:04
        Gość portalu: Bogdan napisał(a):

> Teorii dyplomowanych medykow tego forum mogę przeciwstawić tylko wnioski z
        > mojego wieloletniego doświadczenia w walce z miażdżycą.
        > 1/W okresie intensywnej walki z cholesterolem za pomocą najnowszych leków i
        > produktów niskocholesterolowych miażdżyca w moim organiżmie rozwijała się
        > najszybciej i czułem się podle.
        > 2/Rezygnacja z leków i potraw niskocholesterolowych zachamowała

Zachamowac sie pisze przez samo "h". Dalej ci ta miazdzocha rosnie sliczny
        kolego tylko cie to nie boli. Inaczej bys wiedzial jak pisac.

rozwój
        > miażdżycy w moim organiżmie, a nawet spowodował cofanie miażdżycy pomimo
        > wzrostu cholesterolu ponad normę.

Skad wiesz? HEHEHE Jasio ci to powiedzial?

> 4/Teoretyczne normy na poziom cholestrolu wyrosły założenia,że ludzie to
        > mutanty.

Ty na pewno

• sprite35 Re: Buraku ty dalej masz miazdzyce 07.02.04, 15:20
          Ostro i po chamsku... czy ty viiking nie jesteś przypadkiem lekarzem ???
    • Gość: sange Re: cholesterol IP: *.aster.pl / *.acn.pl 07.02.04, 11:28
      Slyszalam ze poziom cholesterolu wzrasta z wiekiem, czy to prawda????
      To ile ja bede miala cholesterolu za iles tam lat, jesli teraz w wieku lat 20
      mam 220 (przy normie oczywiscie do 200)???? :-(
      • Gość: Ania Re: cholesterol IP: *.icpnet.pl 07.02.04, 14:34
        Poczytaj sobie na :

Kardiologia.prv.pl/hiperlipidemia.htm
        Kardiologia.prv.pl/dieta.htm
    • wedrowiec2 Dla cholesterolu nie ma norm. 07.02.04, 15:14
      Cytuję "Badania laboratoryjne w codziennej praktyce. Wartości referencyjne i
      interpretacja" Z.jakubowski i wsp.:
      Wartości referencyjne dla cholesterolu, które wynikałyby z normy statystycznej
      znacznie przekraczają wartości pożądane. Na podstawie badań epidemiologicznych
      zagrożenia miażdżycą, za wartości pożądane uznaje się takie, które nie powodują
      wzrostu ryzyka choroby niedokrwiennej.
      Wartości pożądane: < 200 mg/dl (< 5,2 mmol/L)
      Wartości graniczne: 200 - 250 mg/dl (5,2 - 6,5 mmol/L)
      Wartości nieprawidłowe: > 250 mg/dl (> 6,5 mmol/L)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka