Gość: j23 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.02.04, 16:09 Co mozecie powiedziec jesli wynik jest 213,4 mg/dl. Wiem ze norma jest 110- 200 mg/dl.Badany to mezczyzna w wieku 47 l. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: MEGAN Re: cholesterol IP: *.chello.pl 06.02.04, 19:01 Więcej owoców "spędzających " cholesterol grapefruitów , sok z karczocha,mniej tłustego jedzenia.Herbatki antycholesterolowe Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: cholesterol 06.02.04, 19:08 Twój cholesterol całkowity jest prawidłowy. Wartość 200mg/dl jest tylko pobożnym życzeniem, nie zawsze wskazanym do osiągnięcia. Czasami lepiej mieć trochę więcej niż mniej cholesterolu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: cholesterol IP: *.214-200-80.adsl.skynet.be 06.02.04, 19:16 Ujalbym to troche inaczej. To jasne, ze im nizszy cholesterol, tym nizsze ryzyko chorob serca i naczyn. Tylko ze na tym swiat sie nie konczy. Wole miec troche wyzszy cholesterol i nie katowac sie herbatkami cholesterolowymi i sokiem z grapefruita (chyba ze jako skladnik long drinkow), moje ryzyko troche wzrosnie, ale tez zdecydowanie wzrosnie postrzegana przeze mnie jakosc mojego zycia. Nie mozna miec w zyciu wszystkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: cholesterol 06.02.04, 19:25 Błony komórkowe składają się w 50% z cholesterolu. Nie wnikając w pochodne cholesterolu i zaburzenia hormonalne (m.in. kłopoty z zajściem w ciążę) nalezy pamietać o roli cholesterolu w układzie nerwowym. Szczególnie dużo cholesterolu występuje w mózgu i otoczkach mielinowych (nerwów). Niedobór cholesterolu może powodować nieodwracalne zmiany w tych otoczkach oraz zaburzenia psychiczne podobne w objawach do schizofrenii. Zasada jest jedna - we wszystkim nalezy zachować umiar. Nie obniżajmy stężenia cholesterolu do (i poniżej) dolnej granicy normy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: cholesterol IP: *.214-200-80.adsl.skynet.be 06.02.04, 20:10 Cholesterol ponizej dolnej granicy normy jest rzadki i zwykle wiaze sie z defektem syntezy lipoprotein. To wcale nie jest zdrowe. U osoby o normalnych lipoproteinach nie da sie zbic cholesterolu ponizej jakiejs granicy. Jesli nie bedzie go w diecie, ruszy synteza endogenna; Nawet przy normalnej diecie wiekszosc cholesterolu pochodzi z syntezy, a nie z diety. Zgadzam sie, ze przedawkowanie statyn moze zaszkodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: cholesterol 06.02.04, 19:27 Gość portalu: Doki napisał(a): >> sokiem z grapefruita (chyba ze jako skladnik long drinkow), Nie mam nic przeciwko sokowi grapefruita w tej formie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j23 Re: cholesterol IP: *.aster.pl / *.acn.pl 06.02.04, 20:00 Rozumiem, ze jesli drinki to z grapefruita. Slyszałem, ze sa jeszcze inne badania (mam na mysli dobry i zly cholesterol). Kiedy sie je wykonuje i co oznaczaja ? Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: cholesterol 06.02.04, 20:12 W ramach dobrej praktyki lekarskiej i laboratoryjnej powinno się zlecać i wykonywać równocześnie oznaczenie "dobrego" (HDL) i "złego" (LDL) cholesterolu. Cholesterol występuje w organizmie w postaci związanej z białkami połączonymi z tłuszczami. W cząsteczkach HDL jest więcej białka niż tłuszczu, a w LDL proporcje te sa odwrotne. Zgodnie z normami UE pożądane stężenie całkowitego cholesterolu wynosi od 180 do 200mg/dl. Wartość graniczna to 250mg/dl. Cholesterol HDL 35-70 mg/dl, a LDL ma wartości pożądane poniżej 135 mg/dl. Obniżenie stężenia HDL i podwyższenie stężenia LDL mogą sprzyjac powstawaniu maiżdżycy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j23 Re: cholesterol IP: *.aster.pl / *.acn.pl 06.02.04, 20:54 B.dziekuje za te informacje. Badanie było zlecone samodzielnie nie przez lekarza. Rozumiem, ze ten wynik nie wymaga dalszych badan. Czy w przyszlosci trzeba jasno powiedziec, ze chce sie badanie na całkowity, dobry i zly cholesterol? Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: cholesterol 06.02.04, 21:01 Lepiej sprawdź, jakie są proporcje między złym a dobrym cholesterolem. A potem kontroluj raz w roku. Radziłabym jeszcze oznaczyć stężenie trójglicerydów. Ich rola w miażdżycy jest duża, ale niestety nie jest doceniana. Odpowiedz Link Zgłoś
marialudwika Re: cholesterol 06.02.04, 21:50 To i ja zapytam!!!Moj choesterol wynosi: 5,o/ a norma 3,0-7,00 mmol/l a HDL +2,7/ norma1,1-1,7mmol/l,TSH 0,7 /norma mU 0,5-5,0/l.Czy te wyniki sa dobre? Pozdrawiam ml Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bogdan Re: cholesterol IP: *.krosno.sdi.tpnet.pl 06.02.04, 21:26 Teorii dyplomowanych medykow tego forum mogę przeciwstawić tylko wnioski z mojego wieloletniego doświadczenia w walce z miażdżycą. 1/W okresie intensywnej walki z cholesterolem za pomocą najnowszych leków i produktów niskocholesterolowych miażdżyca w moim organiżmie rozwijała się najszybciej i czułem się podle. 2/Rezygnacja z leków i potraw niskocholesterolowych zachamowała rozwój miażdżycy w moim organiżmie, a nawet spowodował cofanie miażdżycy pomimo wzrostu cholesterolu ponad normę. 3/Większość cierpiących na wieńcówkę i tętniaki mają cholesterol w normie lub poniżej. 4/Teoretyczne normy na poziom cholestrolu wyrosły założenia,że ludzie to mutanty. 5/Istotą problemu jest niedopuszczanie do syntezy cholesterolu w organiżmie poprzez doprowadzanie go w pokarmach i mądra walka z trójglicerydami. Cholesterol to temat straszak w rękach dyplomowanych medyków szczególnie lobby farmaceutycznego.Roczne dochody z leków obniżających poziom cholesterolu to miliardy dolarów. Odpowiedz Link Zgłoś
viiking Buraku ty dalej masz miazdzyce 06.02.04, 22:04 Gość portalu: Bogdan napisał(a): > Teorii dyplomowanych medykow tego forum mogę przeciwstawić tylko wnioski z > mojego wieloletniego doświadczenia w walce z miażdżycą. > 1/W okresie intensywnej walki z cholesterolem za pomocą najnowszych leków i > produktów niskocholesterolowych miażdżyca w moim organiżmie rozwijała się > najszybciej i czułem się podle. > 2/Rezygnacja z leków i potraw niskocholesterolowych zachamowała Zachamowac sie pisze przez samo "h". Dalej ci ta miazdzocha rosnie sliczny kolego tylko cie to nie boli. Inaczej bys wiedzial jak pisac. rozwój > miażdżycy w moim organiżmie, a nawet spowodował cofanie miażdżycy pomimo > wzrostu cholesterolu ponad normę. Skad wiesz? HEHEHE Jasio ci to powiedzial? > 4/Teoretyczne normy na poziom cholestrolu wyrosły założenia,że ludzie to > mutanty. Ty na pewno Odpowiedz Link Zgłoś
sprite35 Re: Buraku ty dalej masz miazdzyce 07.02.04, 15:20 Ostro i po chamsku... czy ty viiking nie jesteś przypadkiem lekarzem ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sange Re: cholesterol IP: *.aster.pl / *.acn.pl 07.02.04, 11:28 Slyszalam ze poziom cholesterolu wzrasta z wiekiem, czy to prawda???? To ile ja bede miala cholesterolu za iles tam lat, jesli teraz w wieku lat 20 mam 220 (przy normie oczywiscie do 200)???? :-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: cholesterol IP: *.icpnet.pl 07.02.04, 14:34 Poczytaj sobie na : Kardiologia.prv.pl/hiperlipidemia.htm Kardiologia.prv.pl/dieta.htm Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Dla cholesterolu nie ma norm. 07.02.04, 15:14 Cytuję "Badania laboratoryjne w codziennej praktyce. Wartości referencyjne i interpretacja" Z.jakubowski i wsp.: Wartości referencyjne dla cholesterolu, które wynikałyby z normy statystycznej znacznie przekraczają wartości pożądane. Na podstawie badań epidemiologicznych zagrożenia miażdżycą, za wartości pożądane uznaje się takie, które nie powodują wzrostu ryzyka choroby niedokrwiennej. Wartości pożądane: < 200 mg/dl (< 5,2 mmol/L) Wartości graniczne: 200 - 250 mg/dl (5,2 - 6,5 mmol/L) Wartości nieprawidłowe: > 250 mg/dl (> 6,5 mmol/L) Odpowiedz Link Zgłoś