Dodaj do ulubionych

guzki reumatoidalne ?

IP: *.who.vectranet.pl / *.who.vectranet.pl 15.02.04, 00:07
Miałam bolący przy dotyku guzek pod lewą kostką, po którym powstało rozlane
zasinienie. Zaraz potem rósł guz (przez jakieś dwa tygodnie)na drugiej
kostce. Nagle zaczął mnie strasznie boleć i pojawiło się zaczerwienienie. Nie
mogę nawet stąpnąć na tej nodze. Czy to reumatoidalne zapalenie stawów?
Obserwuj wątek
    • Gość: Kris Re: guzki reumatoidalne ? IP: *.nas46.somerville1.ma.us.da.qwest.net 15.02.04, 03:10
      Czy na czubku tego sinego guza otworzyła się ranka z której sączy się żółtawy
      lepki płyn? Jeśli tak, to jest to wrzód podudzia i może on być wywołany różnymi
      przyczynami. Reumatoidalne Zapalenie Stawów może być przyczyną takich wrzodów
      ale wcześniej były by widoczne inne objawy tej choroby, jak opuchlizna i ból
      stawów rąk i nóg. Owrzodzenie podudzi często też wywołuje długotrwałe nie
      leczone nadciśnienie tętnicze, zaawansowana cukrzyca oraz żylaki. Bezpośrednią
      przyczyną takich owrzodzeń jest trwałe uszkodzenie naczyń krwionośnych w
      dolnych kończynach, a przede wszystkim zastawek w żyłach które powinny
      zapobiegać cofaniu sie krwi podczas rozkurczów serca. Krew zalega wtedy w
      żyłach tworząc zakrzepy i rozwija się zapalenie zakrzepowe żył którego
      konsekwencją bywają właśnie owrzodzenia podudzi.
      • Gość: danka Re: guzki reumatoidalne ? IP: *.who.vectranet.pl / *.who.vectranet.pl 15.02.04, 11:42
        To nie jest wrzód - guz jest nadal pod skórą, ale jakby rozlany.
        Na skórze jest tylko zasinienie.
        • Gość: Kris Re: guzki reumatoidalne ? IP: *.nas46.somerville1.ma.us.da.qwest.net 16.02.04, 00:23
          Właśnie tak sie tworzy wrzód, będzie siniało coraz bardziej aż czubek zrobi się
          całkiem czarny i w końcu pęknie. Otworzy się rana która będzie się powiększać
          aż osiągnie stan chroniczny przy którym juz nie będzie rosła ale też nie będzie
          chciała się zmniejszać. Obym się mylił, bo wiem jak bardzo jest to bolesne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka