Dodaj do ulubionych

Początek cukrazycy typu 2

27.02.10, 11:49
Witam. Kilka tygodni temu po badanich okazało się, że mam cukrzycę typu 2, na razie chyba w stadium początkowym, ale jednak. Mierzę sobie poziom glukozy gklukometrem i wychodzi mi, że na czczo mam 130 - 150, po posiłku, tzn. w ciągu dnia 170 - 200. Mam też dużą nadwagę, tzn., prawdę mówiąc, w zasadzie otyłość - do prawidłowej wagi musiałbym zrzucić około 60 kg. W związku z tym mam pytanie: czy stałoby się coś z moim zdrowiem, gdybym zamiast leków najpierw zastosował dietę? Chodzi mi o to, że lekarz przypisał mi lek metformax, który u mnie powoduje dość przykre objawy uboczne. Pytałem go też o dietę, ale kazał mi brać przede wszystkim te leki. Przypuszczam jednak, że on po prostu nie wierzy w moje możliwości dietetyczno - odchudzeniowe. Może mi się coś stać, jeżeli przy tym poziomie cukru nie będę brał leków jeszcze przez 3 - 4 miesiące, stosując w tym czasie dietę?
Obserwuj wątek
    • cepesz Re: Początek cukrzycy typu 2 27.02.10, 11:49
      Sorry za literówkę w tytule wątku :)
    • wadera3 Re: Początek cukrazycy typu 2 27.02.10, 13:08
      cepesz napisał:

> Witam. Kilka tygodni temu po badanich okazało się, że mam cukrzycę typu 2, na r
      > azie chyba w stadium początkowym, ale jednak. Mierzę sobie poziom glukozy gkluk
      > ometrem i wychodzi mi, że na czczo mam 130 - 150, po posiłku, tzn. w ciągu dnia
      > 170 - 200. Mam też dużą nadwagę, tzn., prawdę mówiąc, w zasadzie otyłość - do
      > prawidłowej wagi musiałbym zrzucić około 60 kg. W związku z tym mam pytanie: cz
      > y stałoby się coś z moim zdrowiem, gdybym zamiast leków najpierw zastosował die
      > tę? Chodzi mi o to, że lekarz przypisał mi lek metformax, który u mnie powoduje
      > dość przykre objawy uboczne. Pytałem go też o dietę, ale kazał mi brać przede
      > wszystkim te leki. Przypuszczam jednak, że on po prostu nie wierzy w moje możli
      > wości dietetyczno - odchudzeniowe. Może mi się coś stać, jeżeli przy tym poziom
      > ie cukru nie będę brał leków jeszcze przez 3 - 4 miesiące, stosując w tym czasi
      > e dietę?

Po pierwsze, sama dieta, przy stwierdzonej cukrzycy nie wystarczy, po drugie, jesli idziesz do lekarza, to stosuj sie do jego zalecen,
      a po trzecie, lekarz nie ma interesu w zastanawianiu sie nad tym, czy wierzy w Twoje mozliwosci "dietowo odchudzaniowe".
      No i rzecz oczywista, przy takiej nadwadze, nie masz szans na szybkie schudniecie, ktore mogloby sensownie wplynac na Twoj stan zdrowia. Cukrzyca to nie katar, nie przejdzie.
      Zdradzisz jakiez to objawy uboczne masz po metformaxie?
      Bo osobiscie uzywam metformaxu od paru lat i nie mam zadnych.
      • cepesz Re: Początek cukrazycy typu 2 27.02.10, 13:33
        > a po trzecie, lekarz nie ma interesu w zastanawianiu sie nad tym, czy wierzy w Twoje mozliwosci "dietowo odchudzaniowe"

Może i nie ma interesu :) Wnioskuję na podstawie tego, że powiedział tak wprost mojej mamie, która się również u niego leczy (chodzi o lekarza rodzinnego).

Pytam dlatego, że gdzieś przeczytałem, że cukrzycę na początku leczy się dietą. Co do odchudzania, to przez 4 miesiące schudłym około 20 kg - wiem to na pewno, bo już tak kiedyś schudłem.

Po metformaxie mam nudności, a poza tym choruję też na łuszczycę, która mi się strasznie zaostrzyła, odkąd biorę metformax.

Tak więc nie jest dobrze :(
        • wadera3 Re: Początek cukrazycy typu 2 27.02.10, 14:30
          Trudno jest "zdrowo" zrzucic taka nadwage, a tylko takie chudniecie w Twoim (szczegolnie) przypadku ma sens.
          Wiem to z wlasnego podworka, bo o ile nie mam cukrzycy, ale hiperinsulinizm, z powodu ktorego jest mi niezmiernie trudno nie utyc, nie mowiac o schudnieciu.
          I na pewno bez lekow nie moglabym egzystowac, zanim sie zdiagnozowalam, tylam, mimo jakichkolwiek diet(odchudzajacych).
          Moze popros lekarza o zmiane lekow, niejeden metformax na swiecie?
          A moze po prostu idz do diabetologa, bo przeciez, przynajmniej wstepnie, on powinien Cie ustawic lekowo.
          • cepesz Re: Początek cukrazycy typu 2 27.02.10, 15:59
            > Trudno jest "zdrowo" zrzucic taka nadwage

Z tego, co mi wiadomo, można zdrowo zrzucić 1 - 1,5 kg na tydzień, czyli 5 - 6 kg w miesiącu nie powinno być niezdrowe.
            • wadera3 Re: Początek cukrazycy typu 2 27.02.10, 16:22
              No, to powodzenia:)
              • cepesz Re: Początek cukrazycy typu 2 27.02.10, 16:25
                Dzięki :)
                Jednak nadal nie wiem, czy ta cukrzyca mi nie zaszkodzi przez ten okres.
                • wadera3 Re: Początek cukrazycy typu 2 27.02.10, 16:33
                  Uzywajac Twojego toku rozumowania-tak prawdopodobnie "zaszkodzi". aA mowiac powaznie, nieustabilozowana cukrzyca, bez lekow, na niewiadomojakiej diecie, to bardzo powazna sprawa.
                  Ni wiadomo jakich komplikacji mozesz sobie przysporzyc. Przeciez cukrzyca, to nie tylko wysoki(czy zbyt niski) poziom cukru we krwi.

Moze poczytaj sobie na ten temat, bo mnie sie zdaje, ze zbyt lekko to traktujesz.

www.medisa.pl/powiklania_cukrzycy.html
                  • cepesz Re: Początek cukrazycy typu 2 27.02.10, 16:52
                    Czytałem już o powikłaniach na tej stronie. Chodzi mi jednak o to, że ja jestem dopiero na początku mojej drogi cukrzycowej (w zeszłym roku wyniki miałem dobre), a cukrzyca może być nierozpoznana i bezobjawowa przez nawet 10 lat.
                    • wadera3 Re: Początek cukrazycy typu 2 27.02.10, 18:55
                      Tym bardziej nie rozumiem Twojego podejscia do sprawy.
                      To, ze w zeszlym roku miales dobre wyniki o nizym nie swiadczy, a cukrzyca to nie jest jakis wzor na costam, i nie ma na nia (jak i inne choroby)jednakowej dla wszystkich reguly.
                      Nikt nikomu nie zagwarantuje, ze choroba bedzie sie rozwijac ksiazkowo.
                      No, ale widze, ze masz swoj pomysl na to, i chyba dobre rady Ci nie pomoga.
                      Sam musisz doswiadczyc tego i owego zeby sie przekonac, ze wlasciwie nie masz racji:)

• billy.the.kid Re: Początek cukrazycy typu 2 27.02.10, 18:55
                      identyczna sytuacja. 60 wiosen, nadwaga solidna. 140-160
                      cukru.nadciśnienie takoż.a podeżrec lubię,oooj lubię.
                      wykazane na bdaniach kontrolnych.

lekarz 1 kontaktu- najpierw nadcisnienie. sam wprowadziłem sobie
                      dietę. po miesiącu cukier 109. pani dr- to żadna cukrzyca. więc
                      znów jedzonko przepyszne. dziś badam cukier-180.

dietka więc- jeśli nie pomoże- to na pewno NIE ZASZKODZI.

W PON. BIEGNĘ DO TEJ DOKTÓRKI.
                      • billy.the.kid Re: Początek cukrazycy typu 2 27.02.10, 18:57
                        A Że uwielbiam słodkosci-słodzę miodem. chyba dobrze-nie????
                        • labadine Re: Początek cukrazycy typu 2 27.02.10, 20:01
                          Cepesz nie kombinuj i zaufaj lekarzowi,cukrzyca to takze i serce a wiec zrob
                          sobie diete unikajac jedzenia kartofli,ryzu,makaronow.
                          Jedz mieso,ryby-okolo 150gram/dzien i 2-3jajka/tydzien oraz warzywa jakie chcesz
                          i ile chcesz ale bez sosow na bazie masla czy smietany oraz unikac piwa i alkoholow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka