Dodaj do ulubionych

bronchoskopia

IP: 5.2.* / *.chello.pl 25.02.04, 22:29
powiedzcie na czym polega badanie zwane bronchoskopią i kiedy się je
wykonuje.Prawdopodobnie mnie czeka i strasznie się boję.
Obserwuj wątek
    • Gość: ola Re: bronchoskopia IP: *.wmc.com.pl 26.02.04, 11:20
      Witam,
      miałam kiedys bardzo dawno temu robiona bronchoskopie i troche sie dziwie, ze
      ja w ogole jeszcze robia teraz raczej wykonuje sie fiberoskopie a ogolnie
      mowiąc bronchosko[pia to badanie drzewa oskrzelowego dostaniesz glupiego jasia
      potem poloza cie na niewygodnym łóżku no i niestety wsadza ci tą rure jest
      raczej gruba i sztywna to nie boli ale jest raczej nieprzyjemne trzeba lezec
      nieruchomo ale pamietam ze nie moglam powstrzymac sie od kaszlu bo mnie to
      laskotało wykonuje sie w róznych przypadkach np. zeby stwierdzic skąd jest
      krwawienie, albo żeby pobrac wycinek do badania albo ogolne zeby obejzec
      oskrzela. Dowiedz sie dokladnie czy to broncho czy fiberoskopia bo to drugie
      jest o wiele przyjemniejsze mialam robione w zeszlym roku w listopadzie.
      Niedenerwuj sie wszystko pewnie bedzie OK. Pozdrawiam!!!
      • Gość: kasia Re: bronchoskopia IP: 5.2.* / *.chello.pl 26.02.04, 12:21
        Dzięki serdeczne, a mogłabyś też powiedzieć mi coś więcej na temat fiberoskopi
        bo szczerze mówiąc pierwsze słyszę o tym badaniu,będę wdzięczna .Pozdrawiam.
        • Gość: julka15 Re: bronchoskopia IP: *.swic.dialup.inetia.pl 26.02.04, 13:07
          Witam,

miałam bronchoskopię dwa lata temu (zapalenie płuc). Dostałam znieczulenie
          miejscowe (aerozolem do gardła) i wepchnęli mi tą rurę. Wszystko wyglądało
          podobnie jak u Oli, tyle tylko, że nie leżałam, ale siedziałam. Nie mogłam się
          powstrzymać od kaszlu i ogólnie niprzyjemne uczucie (bulgotania w płucach, bo
          wlewali mi tam jakiś płyn). Może już tego nie robią - nie wiem, nie znam sie na
          tym..
          Pozdrawiam i nie bój się.
          Julka
    • Gość: Ola Re: bronchoskopia IP: *.wmc.com.pl 26.02.04, 16:59
      Generalnie fibero jest bardzo podobne do broncho tylko ta rura tzn. jej
      srednica jest zdecydowanie mniejsza i jest bardziej miękka do tego przy fibero
      tą koncówke mogą włozyc przez nos a nie przez gardlo ale nie wiem od czego to
      jest uzaleznione, że jednemu wkladaja przez nos a drugiemu przez gardlo przede
      wszystkim jest to nowoczesniejsze badanie aha i przy fibero oni wynik ogladaja
      na monitorze a jak mialam bronchoskopie to wpatrywal sie bezposrednio w
      tą "rure"
      • Gość: kasia Re: bronchoskopia IP: 5.2.* / *.chello.pl 26.02.04, 22:00
        dzięki za wyjaśnienie, może jakoś przeżyję.Pozdrawiam.
        • Gość: alex Re: bronchoskopia IP: *.airport.wroclaw.pl 27.02.04, 10:22
          chetnie i ja poczytalam, bo kaszle juz prawie 3 miesiace, robie rozne badania i
          nic jak na razie nikt u mnie nie znalazl... wiec moze i mnie to czeka! a tak w
          ogole to kojarzy mi sie to z gastroskopia... tez rura z kamerka i znieczulenie
          przelyku.... brrrr... ale do przezycia - skoro teraz tu pisze;)

Pozdrawiam i uszka do gory!
          • Gość: kasia Re: bronchoskopia IP: 5.2.* / *.chello.pl 27.02.04, 10:32
            ja gastrospopię miałam kilka lat temu, i od tego czasu wszystkie tego typu
            badania mnie przerażają do końca jeszcze mam nadzieję że mnie to ominie,do
            lekarza idę w czwartek.
            • Gość: alex Re: bronchoskopia IP: *.airport.wroclaw.pl 27.02.04, 10:44
              nie przejmuj sie! ja mialam cala serie ....skopii - smieje sie, je juz z kazdej
              mozliwej strony te rurki we mnie aplikowali i dalam rade, ty tez dasz!
              Powodzenia!!!
    • Gość: kasia Re: bronchoskopia IP: 5.2.* / *.chello.pl 28.02.04, 09:12
      dziękuję za pocieszenie.Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka