Gość: kasia IP: 5.2.* / *.chello.pl 25.02.04, 22:29 powiedzcie na czym polega badanie zwane bronchoskopią i kiedy się je wykonuje.Prawdopodobnie mnie czeka i strasznie się boję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ola Re: bronchoskopia IP: *.wmc.com.pl 26.02.04, 11:20 Witam, miałam kiedys bardzo dawno temu robiona bronchoskopie i troche sie dziwie, ze ja w ogole jeszcze robia teraz raczej wykonuje sie fiberoskopie a ogolnie mowiąc bronchosko[pia to badanie drzewa oskrzelowego dostaniesz glupiego jasia potem poloza cie na niewygodnym łóżku no i niestety wsadza ci tą rure jest raczej gruba i sztywna to nie boli ale jest raczej nieprzyjemne trzeba lezec nieruchomo ale pamietam ze nie moglam powstrzymac sie od kaszlu bo mnie to laskotało wykonuje sie w róznych przypadkach np. zeby stwierdzic skąd jest krwawienie, albo żeby pobrac wycinek do badania albo ogolne zeby obejzec oskrzela. Dowiedz sie dokladnie czy to broncho czy fiberoskopia bo to drugie jest o wiele przyjemniejsze mialam robione w zeszlym roku w listopadzie. Niedenerwuj sie wszystko pewnie bedzie OK. Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: bronchoskopia IP: 5.2.* / *.chello.pl 26.02.04, 12:21 Dzięki serdeczne, a mogłabyś też powiedzieć mi coś więcej na temat fiberoskopi bo szczerze mówiąc pierwsze słyszę o tym badaniu,będę wdzięczna .Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julka15 Re: bronchoskopia IP: *.swic.dialup.inetia.pl 26.02.04, 13:07 Witam, miałam bronchoskopię dwa lata temu (zapalenie płuc). Dostałam znieczulenie miejscowe (aerozolem do gardła) i wepchnęli mi tą rurę. Wszystko wyglądało podobnie jak u Oli, tyle tylko, że nie leżałam, ale siedziałam. Nie mogłam się powstrzymać od kaszlu i ogólnie niprzyjemne uczucie (bulgotania w płucach, bo wlewali mi tam jakiś płyn). Może już tego nie robią - nie wiem, nie znam sie na tym.. Pozdrawiam i nie bój się. Julka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: bronchoskopia IP: *.wmc.com.pl 26.02.04, 16:59 Generalnie fibero jest bardzo podobne do broncho tylko ta rura tzn. jej srednica jest zdecydowanie mniejsza i jest bardziej miękka do tego przy fibero tą koncówke mogą włozyc przez nos a nie przez gardlo ale nie wiem od czego to jest uzaleznione, że jednemu wkladaja przez nos a drugiemu przez gardlo przede wszystkim jest to nowoczesniejsze badanie aha i przy fibero oni wynik ogladaja na monitorze a jak mialam bronchoskopie to wpatrywal sie bezposrednio w tą "rure" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: bronchoskopia IP: 5.2.* / *.chello.pl 26.02.04, 22:00 dzięki za wyjaśnienie, może jakoś przeżyję.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: bronchoskopia IP: *.airport.wroclaw.pl 27.02.04, 10:22 chetnie i ja poczytalam, bo kaszle juz prawie 3 miesiace, robie rozne badania i nic jak na razie nikt u mnie nie znalazl... wiec moze i mnie to czeka! a tak w ogole to kojarzy mi sie to z gastroskopia... tez rura z kamerka i znieczulenie przelyku.... brrrr... ale do przezycia - skoro teraz tu pisze;) Pozdrawiam i uszka do gory! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: bronchoskopia IP: 5.2.* / *.chello.pl 27.02.04, 10:32 ja gastrospopię miałam kilka lat temu, i od tego czasu wszystkie tego typu badania mnie przerażają do końca jeszcze mam nadzieję że mnie to ominie,do lekarza idę w czwartek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alex Re: bronchoskopia IP: *.airport.wroclaw.pl 27.02.04, 10:44 nie przejmuj sie! ja mialam cala serie ....skopii - smieje sie, je juz z kazdej mozliwej strony te rurki we mnie aplikowali i dalam rade, ty tez dasz! Powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: bronchoskopia IP: 5.2.* / *.chello.pl 28.02.04, 09:12 dziękuję za pocieszenie.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś