Dodaj do ulubionych

czy 'słabe' krążenie się leczy?

IP: *.aster.pl / *.acn.pl 01.03.04, 01:28
prawie zawsze mam zimne dłonie i stopy. czy przyczyną mogą być kłopoty z
krążeniem? jeśli tak, to czy są jakieś leki na poprawę krążenia?? czy to w
ogóle się leczy, czy po prostu 'niektórzy tak mają'?
z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • Gość: Artur Re: czy 'słabe' krążenie się leczy? IP: *.sasknet.sk.ca 01.03.04, 16:57
      Zimne dlonie i stopy sa niejako dowodem, ze jestes kobieta. (Panie z cieplymi
      stopami i dlonmi - bez urazy :) to was jeszcze nie dyskwalifikuje )

Na ogol sie tego nie leczy. Niektorzy lekarze podaja tym szczegolnie uporczywie
      skarzacym sie pacjentkom malutkie dawki tyroksyny. Niby mozna sprobowac ale mam
      troche mieszane uczucia bo to zawsze dodatkowy lek hormonalny. Zastanow sie,
      czy skora warta wyprawki - moze lepiej zalozyc dodatkowy sweter.

Zielarze zalecaja na to samo Ginko biloba. Moze nastepnym razem pogadamy na
      jakies glebsze tematy filozoficzne bo wg niektorych doniesien preparat moze
      poprawic pamiec i myslenie. :)
      • wedrowiec2 Re: czy 'słabe' krążenie się leczy? 01.03.04, 17:14
        Ze świata nauki; 2002-09-10 www.esculap.pl/main/news.html?news=4263&type=
        Miłorząb nie pomoże...
        Paul Solomon i jego koledzy z Williams College w Massachusetts przeprowadzili
        pierwsze badania spełniające wymogi obiektywizmu naukowego. Wybrali 230 osób w
        wieku powyżej 60 lat i ocenili stan ich umysłów za pomocą 14 testów mierzących
        różne zdolności, takie jak umiejętność uczenia się, pamięć, uwaga i
        koncentracja. Następnie przez sześć tygodni podawali połowie ochotników
        preparaty ginkgo biloba, pozostałym zaś placebo. Ponowne badanie wykazało, że
        osoby z pierwszej grupy nie uzyskały wyników lepszych niż te z drugiej mimo
        zapewnień producenta, że już po miesiącu przyjmowania specyfiku powinna
        nastąpić poprawa pamięci.
        • Gość: Artur Re: czy 'słabe' krążenie się leczy? IP: *.sasknet.sk.ca 01.03.04, 17:23
          Oczywiscie znane sa mi te i inne badania. W jednych Ginko biloba poprawia
          pamiec a w innych nie. Jest to wiec raczej nierostrzygniete do konca. Istnieja
          tez ponoc roznice, z ktorej czesci rosliny preparat zostal zrobiony: z lisci
          czy z korzenia (korzen ponoc lepszy). Wreszcie wielu producentow normalnie
          oszukuje i tabletki zawieraja bardzo malo wyciagu z rosliny albo nawet wcale.
          Rynek suplementow nie jest regulowany i nieprawidlowosci sa raczej regula niz
          wyjatkiem.

Ale to o czym pisalem wyzej to mialo byc dzialanie na obwodowy uklad krwionosny
          a nie na pamiec. Efekt na pamiec to moze byc ewentualnie bonus :)
      • sprite35 Re: czy 'słabe' krążenie się leczy? 02.03.04, 08:58
        Też miewam zimne stopy...czy to znaczy , że jestem kobietą ???
        Wyjaśnij mi o co chodzi , bo trochę mnie przestraszyłeś :-)

• Gość: Artur Re: czy 'słabe' krążenie się leczy? IP: *.sdh.sk.ca 02.03.04, 18:54
          sprite35 napisał:

> Też miewam zimne stopy...czy to znaczy , że jestem kobietą ???

A widziales watek fionki35? Zmiany plci na tym forum sa rzecza codzienna.

A twoja koncowka nicka to dodatkowy czynnik ryzyka zmiany plci:)
    • Gość: urolog Re: czy 'słabe' krążenie się leczy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.04, 20:52
      Gość portalu: ika napisał(a):

> prawie zawsze mam zimne dłonie i stopy. czy przyczyną mogą być kłopoty z
      > krążeniem? jeśli tak, to czy są jakieś leki na poprawę krążenia?? czy to w
      > ogóle się leczy, czy po prostu 'niektórzy tak mają'?
      > z góry dziękuję

Wśród pacjentów urologicznych, leczonych z powodu powiększenia gruczołu
      krokowego lekami z grupy alfa-blokerów, dość często zdarzały się (i zdarzają
      nadal, choc nie jest to juz tak interesująca sprawa jak na początku
      wprowadzania tych preparatów),osoby, które oprócz korzyści urologiznych jakie
      przynioslo im powyższe leczenie, podawali również ocieplenie kończyn dolnych,
      które dotychczas zawsze byly u n ich zimne bądź chłodne.
      Działanie alfa-blokerów daje się tu dośc łatwo wytłumaczyć, jako efekt
      rozszerzającego działania na obwodowe naczynia żylne.
      Oprócz powyższych zalet, powoduja one również (alfa-blokery) obnizenie
      ciśnienia krwi, korzystny wpływ na gospodarkę lipidową organizmu i zwiększenie
      skuteczności działania insuliny.... .
      Przeciwnicy stosowania tych leków, znaleźli oczywiście kilka działań ubocznych,
      jakie one powodują :)
      • Gość: Artur Re: czy 'słabe' krążenie się leczy? IP: *.sdh.sk.ca 02.03.04, 21:03
        Internisci nie chca uzywac alfa blokerow bo uwazaja, ze trzeba wtedy stosowac
        te leki w wiekszych dawkach niz te uzywane w urologii i ryzyko dzialan
        ubocznych moze byc wtedy wieksze. Taka jest przynajmniej ich oficjalna opinia,
        ale kto wie... moze to jest jednak dobre rozwiazanie.

To mowisz, ze w dawkach urologicznych tez ladnie dziala?
        • Gość: urolog Re: czy 'słabe' krążenie się leczy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.03.04, 21:24
          > To mowisz, ze w dawkach urologicznych tez ladnie dziala?

Z własnego doswiadczenia moge powiedzieć, że u części pacjentów działa.
          Oczywiście nie u wszystkich, chyba że nie wszyscy chcą lekarza o
          tych "działaniach ubocznych" poinformować, a niektórzy po prostu tego nie
          zauważają.
          Osobiście nie znam niestety statystyk, opisujących te działania na
          wystarczająco duzych grupach pacjentów...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka