Dodaj do ulubionych

Medycyna wschodnia

27.05.10, 20:26
Trafiłam ostatnio na ciekawy artykuł o sposobach na zwalczanie chorób, a
właściwie ich zapobieganiu wschodnimi technikami. Ma to być nie tylko dieta,
ale różne zdrowotne rytuały i ćwiczenia oddechowe, uspokajające i tym podobne.
Nie mam żadnych zdrowotnych dolegliwości, ale też specjalnie nie dbam o
siebie. Natomiast mam świadomość, że z upływem lat mogą pojawić się różne
schorzenia. Jakie jest wasze zdanie na ten temat? Może koś zna bliżej ten temat?
Obserwuj wątek
    • qrde_balans Re: Medycyna wschodnia 28.05.10, 11:02
      Może nie tyle rytuały co ćwiczenia/gimnastyka/oddychanie. Np. jelita są
      pobudzane do pracy uciskiem (dlatego generalnie gimnastyka, wysiłek fizyczny
      pomaga).
      • snajper55 Re: Medycyna wschodnia 28.05.10, 11:30
        qrde_balans napisał:

> Np. jelita są pobudzane do pracy uciskiem (dlatego generalnie gimnastyka,
        > wysiłek fizyczny pomaga).

Nie gimnastyka tylko gorset. Nie ma to jak ciasno związany gorset na złe trawienie.

S.
    • kamila_42 Re: Medycyna wschodnia 29.05.10, 16:05
      Nie wiem, czy konkretnie o to Ci chodzi, ale interesuję od jakiegoś czasu zagadnieniami związanymi ze strukturą energetyczną człowieka, a konkretnie Qigong, będącym systemem ćwiczeń rozwijających duszę i ciało.
      Jak na razie moja wiedza ogranicza się do teorii, ale chętnie bym spróbowała takich ćwiczeń :) Przydałaby się jednak jakaś praktyka, najlepiej pod okiem wykwalifikowanego instruktora.
      Orientujecie się, czy gdzieś organizowane są jakieś kursy/zajęcia?
      • beaming Re: Medycyna wschodnia 30.05.10, 23:02
        No chyba właśnie o takim czymś też pisali. Nie wiem dokładnie jak się nazywają
        te cwiczenia, ale generalnie chodzi o leczenie dotykiem, dietą i myślą. Moim
        zdaniem ma to sens, bo w dzisiejszych czasach łatwo jest się zapędzić w pogoni
        chociażby za pieniądzem, często zapominamy o wyższych wartościach. Dla mnie
        zdrowie jest własnie czymś , o co warto zabiegać. Może pewne wydarzenia z mojego
        życia na to wpłynęły, ale chciałabym coś zmienić w swoim wnętrzu i w podejściu
        do życia, a jednocześnie zadbać o siebie. Medycyna chińska jakoś do mnie przemawia.
        • chaysey Re: Medycyna chińska 31.05.10, 23:00
          Myślę, że tutaj chodzi konkretnie o medycynę chińską. Oczywiste jest , że dobra
          medycyna, to taka , która pomaga, a nie czerpie zysków, to jest ideał. Natomiast
          taką właśnie wydaje mi się być chińska, bo opiera się na prewencji, a nie
          leczeniu zaistniałych problemów.
          Trochę interesuję się tematem i zdecydowanie polecam zapoznanie się z
          założeniami tej filozofii. Co prawda ciężko znaleźć konkretne informacje, ale co
          jakiś czas organizowane są wykłady i warsztaty z tego zakresu, przede wszystkim
          w stolicy, np. www.tvnwarszawa.pl/3466,0,0,rytmmiasta.html
          • snajper55 Re: Medycyna chińska 01.06.10, 01:38
            chaysey napisała:

> Myślę, że tutaj chodzi konkretnie o medycynę chińską. Oczywiste jest , że dobra
            > medycyna, to taka , która pomaga, a nie czerpie zysków, to jest ideał. Natomiast
            > taką właśnie wydaje mi się być chińska, bo opiera się na prewencji, a nie
            > leczeniu zaistniałych problemów.

Ja się taką medycyną zajmuję. Nie leczę chorób, tylko im zapobiegam. Wszystkich
            moich znajomych strzegę przed nowotworami, zawałami, AIDS i innymi chorobami.
            Robię to za pomocą myśli. Wizualizuję ich w zdrowiu i to działa ! Co prawda
            czasem któryś z nich zachoruje, ma zawał lub nawet raka. Ale cóż, nikt nie jest
            w stu procentach skuteczny. Za drobną opłatą mogę także Was otoczyć opieką moich
            myśli i chronić przed chorobami. Szczegóły i numer konta podam zainteresowanym
            mailowo.

S.
          • kamila_42 Re: Medycyna chińska 02.06.10, 23:36
            Super, właśnie czegoś takiego szukałam! Z tego co widzę spotkanie będzie
            prowadzić pani Małgorzata Szkurłatowska - miałam przyjemność gościć na jednym z
            jej wykładów i muszę przyznać, że to świetny fachowiec, a jednocześnie na prawdę
            ciepła i sympatyczna osoba :)
            Wypełniłam już formularz na stronie, zapowiada się bardzo ciekawy wieczór :)
            Chaysey, dziękuję za informację :)
    • twoje.kochane.sumienie Jest tylko jedna medycyna 31.05.10, 15:38
      Nie ma medycyny "wschodniej" albo "zachodniej". Jest tylko jedna medycyna - dobra, skuteczna, pomocna człowiekowi, nie nastawiona wyłącznie na szmal.
    • biofilipinka Re: Medycyna wschodnia 01.06.10, 09:29
      Poszukaj książki "Źródło wiecznej młodości" Petera Kedlera,
      zawierającej pięć rytuałów tybetańskich, których wykonywanie pozwoli na
      zachowanie zdrowia i sił witalnych przez długie lata. Są to bardzo
      proste ćwiczenia do wykonywania w domu, dla każdego w każdym wieku.
      Jeżeli chcesz je mieć bez książki, to na Google jest strona z
      ćwiczeniami wraz ilustracjami i opisem wykonywania.
      Pozdrawiam.
      • cytrusek23 Re: Medycyna wschodnia 08.06.10, 10:13
        Też popieram chińskie i tybetańskie sposoby zdrowego życia, bo są stworzone dla
        człowieka, a nie po to by walczyć np. z nadwagą. Ciało, umysł, dusza składają
        się w jeden element i powinno się dbać o nie z taką samą troską. Do tej pory
        korzystałam głównie z wiedzy zawartej w książkach,ale z chęcią wezmę udział w
        takim wykładzie, zawsze to fachowa wiedza.
        • tris.tana Re: Medycyna wschodnia 08.06.10, 22:45
          ja też słyszałam lub gdzieś czytałam o tym,że medycyna chińska jest nastawiana
          na to, by wzmocnić cały organizm, a nie tylko jakiś jeden organ, jak to ma
          miejsce w medycynie zachodniej. Ile w tym prawdy - nie wiem, bo sama nie
          praktykowałam. Wydaję mi się, że w świecie zachodnim też dużo powstało mitów na
          temat medycyny, kultury, tradycji chińskiej. Tym bardziej uważam, że takie
          inicjatywy są potrzebne, przybliżające ww. zagadnienia.
        • paulandpaula Re: Medycyna wschodnia 09.06.10, 22:00
          No, ale utrata wagi może być skutkiem ubocznym dbania o siebie wg medycyny
          chińskiej. Gdy poprawia się zdrowie, to i pewnie spala się szybciej tkanka
          tłuszczowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka