Dodaj do ulubionych

zlewne poty, niska temp. infekcje, bóle głowy uszu

16.07.10, 12:36
Witam ciepło.. Czy ktoś mógłby mi pomóc w diagnozie mojej choroby? Byłem już u tylu lekarzy i miałem sporo badań i nic.. Rok temu się to zaczęło. Najgorzej było jesienią, wiosną się poprawiło wprawdzie, ale objawy ciągle wracają co 2 -3 tygodnie! Objawy to: zlewne poty nocne (5 razy trzeba się przebierać i wszystko jest mokre cała pościel) i w dzień tak samo, wystarczy lekki wysiłek, lub po jedzeniu, szczególnie poci się szyja i głowa. Spore osłabienie, bóle mięśni, straszne bóle głowy zaczynające się na czole a potem za uchem, bóle ucha, czasami korzonki, czasami ból pod pachami, dawniej były jeszcze bóle w klatce piersiowej i duszności, ale to juz raczej się nie pojawia. Obnizona temperatura w nocy, rano i wieczorem ok 35,6, w ciagu dnia 37,2. Chrypka, ciągłe chrząkanie, a w nosie tak jakby katar był cały czas, ale nie leci, tylko szczypie nosogardło. Nigdy nie chorowałem, oprócz zwykłego przeziębienia, migreny miałem owszem, ale nigdy tak często i z takim bólem za uchem. W dodatku jak te objawy wracają, to jest mi strasznie zimno.. teraz np. upał a ja sie ubieram w długi rękaw, a dawniej to czasem w nocy w swetrze spałem, nigdy czegoś takiego nie miałem.. Może ktoś z Was miał coś podobnego?, Z góry dzieki!
Obserwuj wątek
    • kasiaaaa24 Re: zlewne poty, niska temp. infekcje, bóle głowy 16.07.10, 14:31
      Witaj. Miałeś robione badania krwi, USG brzucha i RTG klatki
      piersiowej? Od tego trzeba zacząc. Ponadto, popros lekarza o USG
      węzłów chłonnych. Jeśli będą powiększone popros o skierowanie do
      hematologa. Przydałoby się też może jakieś testy alergiczne zrobic?
      Nikt Ci tu jednoznacznie nie napisze co Ci jest, ale te poty i
      podwyższona gorączka, plus bóle kości i głowyn bo i ten ból za
      uchem - lekarze muszą Cię gruntownie przebadac, przy takich
      objawach.
      • jesien884 Re: zlewne poty, niska temp. infekcje, bóle głowy 16.07.10, 15:15
        też proponowałabym badanie krwi z rozmazem ręcznym i szczególne zwrócenie uwagi
        na eozynofile /kwasochłonne/ i badanie kału .
        Pisze tak , bo podobno 50% społeczeństwa posiada pasożyty , a jeszcze jak masz
        dziecko w przedszkolu lub w żłobku , albo jakiś zwierzatko , sprawdz tez lamblie
        to inne badanie kału
        • byczek100 Re: zlewne poty, niska temp. infekcje, bóle głowy 16.07.10, 16:24
          dzieki za odpowiedzi

badania krwi miałem robione 4 razy, oprócz morfologgi z rozmazem, było wiele
          wiele rzeczy badanych, wyniki są bardzo dobre, miałe RTG płuc 2 razy i cały czas
          wykazuje tam jakis stan zapalny, a lekarz pulmonolog drapie się w głowe i mówi,
          że taki stan zapalny to jest nic.., mialem 3 serie antybioli i nie pomogły za
          bardzo, no moze trochę! miałem usg wezłów chłonnych, tarczycy, całej jamy
          brzusznej.. wszystko w porządku, więc sami widzicie, że sprawa dziwna..
          • byczek100 Re: zlewne poty, niska temp. infekcje, bóle głowy 16.07.10, 16:40
            eozynofile mam 0,8%, w innym badaniu 1%

dodam jeszcze, że jak mi robili usg wezłow, to wykryli mi "niejednorodną zmianę
            w sliniance podżuchwowej o wielkosci 10mm", ale laryngolog nie mogła nawet tego
            znaleźć i powiedziała,że wątpi, aby to było odpowidzialne za taki stan

i jeszcze mi laryngolog powiedziala, że migdały są brzydkie, ale nie nadają sie
            do wycinania, ASO tez wyszło dobre..
    • jesien884 Re: zlewne poty, niska temp. infekcje, bóle głowy 16.07.10, 15:18
      I jeszcze jedno , musisz liczyć na siebie , lekarze ci nie pomogą.
      • baska192 Re: zlewne poty, niska temp. infekcje, bóle głowy 16.07.10, 22:19
        Zrob badania na chlamydie pneumoniae we wszystkich
        klasach.Zainteresuj sie chorobami odkleszczowymi.
        Lekarze Ci nie pomoga-to czysta prawda.
        • byczek100 Re: zlewne poty, niska temp. infekcje, bóle głowy 16.07.10, 22:24
          juz się przekonałem, że rzeczywiście mi chyba nie pomogą, ale to przykre niestety
        • byczek100 Re: zlewne poty, niska temp. infekcje, bóle głowy 17.07.10, 09:41
          z tą chlamydią chyba masz rację, na róznych forach ten temat podałem i najwięcej
          osób taką diagnozę stawia, jak poczytałem na temat chlamydii, to istotnie sie
          wiele zgadza, dziekuje, spróbuje uczepić sie więc tej diagnozy, zrobię badania w
          tym kierunku
          • baska192 Re: zlewne poty, niska temp. infekcje, bóle głowy 17.07.10, 13:12
            Ja mialam identyczne objawy jak Ty.Tez zaczelo sie od
            chrzakania.Mowili mi ludzie ,ze to nerwowe.Wreszcie po ponad 10
            latch znalazlam sobie chlamydie.Lecze i konca nie widac.Jesli Ty
            zaczniesz leczenie wczesniej moze sie uda.Najgorsze jesli do
            chlamydii cos sie przypeta dodatkowego.
            • fionka21 Re: zlewne poty, niska temp. infekcje, bóle głowy 17.07.10, 13:59
              Poczytaj o chorobach odkleszczowych, które są zwykle wywołane przez kilka
              rodzajów bakterii i pierwotniaków. Nocne poty i silne bóle głowy ("głowa w
              imadle") mogą sugerować babeszję, która zwykle nie występuje solo.

Poczytaj tutaj:
              docs.google.com/View?docid=dfs9jh96_16gzkp8qfn
              Niestety musisz szukac na własną rękę i za prywatne pieniądze, bo w Polsce jest
              zaledwie kilku lekarzy, którzy znają się na tych chorobach.
              • minniemouse Re: zlewne poty, niska temp. infekcje, bóle głowy 18.07.10, 02:23
                miałe RTG płuc 2 razy i cały czas
                wykazuje tam jakis stan zapalny, a lekarz pulmonolog drapie się w głowe i mówi,
                że taki stan zapalny to jest nic..

kiedys w Kanadzie lecial na TLC super ciekawy program pt Mystery Diagnosis
                (zagadkowa diagnoza) ktos byl z podobnymi objawami, mezczyzna
                okazal sie to niestety rak, ale do zdiagnozowania rtg nie wystarczyl potrzebne
                byly dokladniejsze badania
                ale ze ogladalam to kilka lat temu to juz nie pamietam co to bylo czy MRI czy
                tomografia
                czy jeszcze cos innego poza tym chyba biopsja w kazdym razie znaleziono wiele
                guzkow na plucach czy cos takiego, pacjenta uratowali.

jedno zo pamietam to wlasnie te obfite poty zwlaszcza nocne, i inne dolegliwsci

tzn ja nie mowie ze TY masz raka tylko ze RTG pluc to malo miarodajne
                badanie, pluca trzeba dalej badac i dokladniej zeby w razie czego wykluczyc taka
                mozliwosc

poza tym obfite pocenie sie i straszliwe bole glowy daje guz na nadnerczach i
                inne tego typu koniecznie zbadaj sobie kortyzol w ogole hormony nadnerczy
                i zrob przeswietlenie nadnerczy. moze to byc np
                Pheochromocytoma

w ktorej wystepuje bol (w) klatki piersiowej.

Minnie
                • byczek100 Re: zlewne poty, niska temp. infekcje, bóle głowy 18.07.10, 12:36
                  no to nieciekawie...

ale te nadnercza miałem badane usg i wszytsko niby w porzadku...
                  • minniemouse Re: zlewne poty, niska temp. infekcje, bóle głowy 18.07.10, 21:44
                    usg to nie wszystko, poza tym jak pisalam to niezbyt miarodajne badanie, zalezy
                    co chcesz wykryc.
                    - zbadaj poziom hormonow nadnerczy, kortyzol
                    a nawet zrob MRI zeby zobaczyc czy masz w porzadku przysadke mozgowa
                    poza tym poziom potasu, wapnia itp nie zaszkodzi tez.

Minnie
                    • minniemouse Re: zlewne poty, niska temp. infekcje, bóle głowy 18.07.10, 21:55
                      koniecznie zbadaj te sprawy homronalne
                      ale czy ktos bral pod uwage takze sarkoidoze plucna?

poza tym zanlazlam cos co apsuje do wszystkich twoich objawow -
                      nos, uszy, gardlo, pluca, poty, i inne:

Wegener's granulomatosis

www.reumatologia24.pl/ziarniniak_wegenera.htm
                      www.imed.pl/index.php?PAGE=telegram&TEL_CUR_ID=261&return=archives

mam nadzieje ze to nie to.

Minnie
    • byczek100 Re: zlewne poty, niska temp. infekcje, bóle głowy 13.08.10, 16:13
      witam serdecznie ponownie!!

otrzymałem dzis wyniki!
      morfologia w normie, sód wrócił do normy, wiele badan w normie, ale!!!

wreszcie COŚ jest!! , tylko nie bardzo wiem jak to interpretować...

Mykoplasma pneumoniae - IgG - 41,88 RU/ml - wynik DODATNI!! norma - dodatni
      powyzej 21,9
      CHlamydia pneumoniae - IgG - 44,35 RU/ml - wynik DODATNI!! - norma - dodatni
      powyzej 21,9
      Chlamydia pneumoniae IgM - 0,09 Ratio - wynik Ujemny - norma - ujemny ponizej 0,8

nie wiem jak to interpretować?? igG dodatni, IgM ujemny??

poza tym w kale mam nastepujące bakterie

e.coli, citrobacter sp, enterobacter cloacae, e. coli laktozoujemna
      grzybów drożdzopodobnych nie wychodowano

co to moze oznaczac??
      • fionka21 Re: zlewne poty, niska temp. infekcje, bóle głowy 13.08.10, 16:35
        Zarówno przy cpn, jak i mpn, które są bardzo pospolite i przenoszą sie min.
        drogą kropelkową (też przenoszą je kleszcze) rozstrzygające o aktywności są IgA,
        ale mało który lab je robi. Ty masz dodatnie wyniki tylko w IgG, a wiec
        oficjalna interpretacja brzmi - przebyta infekcja.

Sprawdź babesję i inne odkleszczówki. Bodaj najlepszy lab masz tutaj:

www.wielkoszynski.webity.pl
        • byczek100 Re: zlewne poty, niska temp. infekcje, bóle głowy 13.08.10, 17:33
          fionka21 napisała:

> Zarówno przy cpn, jak i mpn, które są bardzo pospolite i przenoszą sie min.
          > drogą kropelkową (też przenoszą je kleszcze) rozstrzygające o aktywności są IgA
          > ,
          > ale mało który lab je robi. Ty masz dodatnie wyniki tylko w IgG, a wiec
          > oficjalna interpretacja brzmi - przebyta infekcja.
          >
          > Sprawdź babesję i inne odkleszczówki. Bodaj najlepszy lab masz tutaj:
          >
          > www.wielkoszynski.webity.pl

przebyta infekcja... moze dlatego,ze badanie robilem wtedy, kiedy sie akurat
          dobrze czułem, bo wtedy, kiedy sie zle czułem, to akurat byem na wyjeździe i nie
          moglem zrobic badan:(

ta choroba wraca co 2-3 tygodnie

na wszystkie odkleszczówki babesje itp, robią metodą DNA w Poznaniu, moge to
          zroobic, ale najpierw moze zrobic IgA - są w moim labie, poza tym tylko chlame
          robiłem na IgM, reszte na IGg
          pozdrówki
          • fionka21 Re: zlewne poty, niska temp. infekcje, bóle głowy 13.08.10, 20:19
            Jeżeli chodzi o odkleszczówki, to Zabrze jest teraz lepsze... te badania są
            drogie, więc szkoda kasy, na badanie w labie, gdzie wykrywalność jest niska...

Jeżeli natomiast zdecydujesz sie na Poznań, to postaraj się żeby do badania w
            kierunku babeszji pobrali Ci krew z palca, a nie żylną - podobno jest wieksza
            szansa na wiarygodny wynik.
            • bassia13 Re: zlewne poty, niska temp. infekcje, bóle głowy 13.08.10, 20:38
              forum.chlamydioza.pl/portal.php
              • byczek100 Re: zlewne poty, niska temp. infekcje, bóle głowy 13.08.10, 21:45
                tak na tym forum tez mam posta, moj nick to zbychu225, pozdraiwam, dzeki za
                odpowiedzi
                • minniemouse Re: zlewne poty, niska temp. infekcje, bóle głowy 14.08.10, 00:10
                  a tego Wegenera nie masz zamiaru sprawdzac, tak na wszelki wypadek?..

Minnie
                  • byczek100 Re: zlewne poty, niska temp. infekcje, bóle głowy 14.08.10, 08:27
                    Miniemouse - doktor, która zlecila badania na chlamydie, zlecila mi rowniez na
                    wiele innych rzeczy, m.in przeciwciala c-anca, czytalem, ze to wlasnie ma sluzyc
                    diagnozie ziarniniaka, ale poniewaz sa one drogie (same c-anca 100zl),
                    ustalilismy z lekarka, ze najpierw zrobie inne, wlasnie te chlamydie itp., skoro
                    wyszly takie wyniki, to teraz ide do doktor i ona zadecyduje, czy te c-anca
                    robic, czy szukac dalej w kierunku atypówek, wiesz czytalem na temat tego
                    ziarniniaka - nie mam krwotoków, nie mam podwyższonego OB, CRP, leukocytów, nic
                    w obrazie RTG tez nie było... nie wiem, szczerze mówiąc wątpię.. ale jak doktor
                    mimo to każe, to zrobie, pozdro
                    • byczek100 Re: zlewne poty, niska temp. infekcje, bóle głowy 14.08.10, 08:58
                      Acha jeszcze jedno.. ktoś tam wczesniej pisał o eozynofilach - mam cały czas
                      obnizone!!

Ale pasozytów nie ma w kale, wlasnie zrobilem badania
                      pozdrawiam
                    • minniemouse Re: zlewne poty, niska temp. infekcje, bóle głowy 15.08.10, 00:30
                      wiesz czytalem na temat tego
                      ziarniniaka - nie mam krwotoków, nie mam podwyższonego OB, CRP, leukocytów, nic
                      w obrazie RTG tez nie było... nie wiem, szczerze mówiąc wątpię..

acha teraz rozumiem, czyli z objawow na szczescie slabe szanse ze to masz, to
                      bardzo dobrze.

Minnie
                      • byczek100 Re: zlewne poty, niska temp. infekcje, bóle głowy 15.08.10, 07:55
                        tak Minimouse - jesli chodzi o tego ziarniniaka, to objawy średnio pasują, ale
                        za to martwi mnie inna Twoja podpowiedz.. guz chromochłonny.. tu juz objawy
                        niestety bardziej mi pasują, poczytałem troche na ten temat i niestety w grudniu
                        miałem raz taki skok cisnienia na 180/110 połaczony z oblewaniem sie potem i
                        okropnym osłabieniem i bólem głowy, potem cisnienie wróciło do normy

musze to lekarce powiedziec
                        pozdro
                        • minniemouse Re: zlewne poty, niska temp. infekcje, bóle głowy 15.08.10, 22:27
                          na to niech cie w takim razie dokladnie zbadaja:

www.mp.pl/artykuly/index.php?aid=1151&_tc=6EC71CFC4E05479FBCA3007ABBA465EA
                          ale z tego co sie orientuje, rokowania w tej chorobie sa zazwyczaj dobre jesli w pore zdiagnozowana. tak ze nie denerwuj sie na zapas,
                          poza tym w ogole nie musisz tego miec. jest to tylko jedno z przypuszczen.
                          a daj znac co w koncu znalezli.

Minnie
                          • byczek100 Re: zlewne poty, niska temp. infekcje, bóle głowy 15.08.10, 23:00
                            Dzieki Minnie za wszytskie podpowiedzi i pomoc!

nie denerwuje sie, facet musi byc dzielny :)

tylko mam nadzieje, że mimo wszystko okaże się,ze przyczyną jest koinfekcja cpn
                            i mykoplasmy, tak jak wyszlo w badaniu, choc to i tak zapowiada długotrwałe
                            leczenie antybiotykami :(

mam skierowanie do szpitala na wrzesien, więc zrobią mi prawdopodobnie
                            tomografie, chodzi o to by wykluczyc te najgorsze rzeczy

oczywiscie, zę napisze co w koncu wykryli

pozdrówki
                            • byczek100 Re: zlewne poty, niska temp. infekcje, bóle głowy 16.08.10, 19:45
                              Byłem dzis u lekarki, obejrzała wyniki i stwierdziła, że za moje problemy
                              odpowiedzialna jest chlamydia i mykoplasma, poziom przeciwciał jest na tyle
                              wysoki, że sugeruje aktywną infekcję i nie ma co szukac dalej

tylko,m że jest jeden problem... ona tego nie leczy, a w moim miescie nie ma lekarza

moze polecicie mi lekarza
                              dzieki
                            • black.joanna Re: zlewne poty, niska temp. infekcje, bóle głowy 16.08.10, 22:02
                              Nie wiem czy wiesz, że badania na pasożyty nie zawsze dają prawidłowe wyniki.
                              Trzeba przebadać kilka, a nawet kilkanaście próbek żeby mieć pewność. Druga
                              sprawa, to to, że należy je robić w sprawdzonym labie. Więcej na:
                              forum.gazeta.pl/forum/f,86962,Pasozyty_candida.html
                              • minniemouse Re: zlewne poty, niska temp. infekcje, bóle głowy 17.08.10, 01:43
                                Alez nie ma za co dziekowac. W Kanadzie (gdzie mieszkam) leci taki program co nazywa sie Mystery Diagnosis - (?) Zagadkowa Diagnoza, ktory namietnie ogladam.

Jest wlasnie o pacjentach (prawdziwych) ktorzy przez wiele lat- rozpietosc rozna, od dwoch, trzech do 50 lat- nie mogli znalezc przyczyny swoich objawow, chodzili od lekarza do lekarza az trafili na takiego z glowa na karku.

M inn. bylo o tym wlasnie guzu, wiec symptomy zabrzmialy mi znajomo.
                                nawiasem mowiac chyba 6 lat trwalo zanim tej kobiecie w koncu postawiono wlasciwa diagnoze, i to bardziej dlatego ze w koncu tak schudla ze wyczula guza w okolicy nadnerczy sama. wycieli jej i zdaje sie albo wyzdrowiala calkowiecie albo jest na 90% zaleczone.
                                Poza tym w jez ang jest o wiele wiekszy wybor szukania niz po polsku, jest np "WrongDiagnosis" site gdzie wrzucasz objawy i wyskakuje ci od kilku do kilkaset mozliwych przyczyn
                                www.wrongdiagnosis.com/symptomcenter.htm
                                tak ze nie bylo to nic takiego, naprawde :)

Na twoim miejscu niezaleznie od tego co twierdzi lekarka, zbadalabym sie jednak dokladnie takze na pheo... aby miec pewnosc ze nie zostala popelniona pomylka. tak niezalenie od wszystkiego,
                                a co ci szkodzi.
                                najwyzej okaze sie ze tego nie masz (pheochromocytomy) - bo lepiej miec pewnosc.

natomiast jesli chodzi o to drugie, chlamydiozy i myko.. to tak sie sklada ze akurat znam osobe ktora sie z tym boryka i byc moze bedzie w stanie ci pomoc.
                                Poleca to forum:

forum.chlamydioza.pl/viewtopic.php?t=885
                                I tutaj mam nadzieje znajdziesz dobre informacje i pomoc.

powodzenia!

Minnie
                                • byczek100 Re: zlewne poty, niska temp. infekcje, bóle głowy 17.08.10, 08:55
                                  Dziekuje wszytskim za podpowiedzi i sugestie!

Co do pasożytów... być moze test trzeba powtórzyć, jednak ja nie mam ani
                                  nudności, ani wymiotów, mam apetyt, nie chudnę, nic sie tu za bardzo nie dzieje,
                                  badanie w kierunku pasozytów u mnie było tylko szukaniem "czegoś" na oślep

Minnie - chyba w sumie masz racje, że zanim zacznę faszerować się antybiotykami
                                  warto sprawdzić i wykluczyć te najgorsze rzeczy, jakby mi zrobili tomografię to
                                  juz byłoby wiadomo, czytałem na jakims forum wypowiedz kobiety, co miala tego
                                  guza chromochlonnego dwa lata się oblewała potem, i dopiero przypadkiem wykryli
                                  przy okazji ze z czyms tam wyladowala w szpitalu i zrobili jej tomografię!

Więc chyba masz racje, chociaż lekarka miala przed nosem wszytskie moje wyniki
                                  (ja mialem wiele uuuu.. wiele badań różnych) i powiedziala, że jakby byl ten
                                  guz, to tu byłoby cos podwyższone juz, czy tu, wiesz to akurat dobra i wnikliwa
                                  doktor, więc mogę jej uwierzyć.

co do forum "chlamydioza", to owszem jestem tam juz zarejestrowany i rozmawiam
                                  na tym forum, z tym, że jak czytam to całe forum, to mam trochę wrażenie, że tam
                                  dla odmiany wszytskie objawy podciągają pod chlamydię czy borelioze, wiesz
                                  objawy są niespecyficzne, nawet jak kogos zaboli brzuch, czy serce to mówią, ze
                                  to od chlamy, czy boreliozy, więc to wszystko trzeba z głową przemyśleć i nie
                                  dać się ponieść emocjom.

I faktycznie, że jestem trochę skołowany... ale spróbuję to sobie poskładać i
                                  wybrac odpowiedznią drogę

Dzięki Minnie! Pozdrawiam
                                  • minniemouse Re: zlewne poty, niska temp. infekcje, bóle głowy 17.08.10, 20:51
                                    i powiedziala, że jakby byl ten
                                    guz, to tu byłoby cos podwyższone juz, czy tu, wiesz to akurat dobra i wnikliwa
                                    doktor, więc mogę jej uwierzyć.

nieprawda.
                                    ta kobieta z Mystery Diagnosis byla chora przez 6 lat i tak wlasnie diagnozowali ja to na to to na tamto i nawet do psychiatry ja odsylali bo miala badania w porzadku.

tak jak ty, miala silne bole glowy, oblewala sie potem i cos jeszcze.
                                    Dopiero jak zaczela bardzo chudnac (ale wez pod uwage ze to bylo juz pod koniec tych 6-ciu lat) to wyczula tego guza, i wtedy sie okazalo ze caly czas miala to.

tak ze moja rada - sprawdz to, zeby w razie czego oszczedzic sobie klopotow. sprawdzenie ci nie zaszkodzi, zaniedbanie - juz tak.

Minnie
                                    • minniemouse Re: Poprawka... 18.08.10, 21:54
                                      Znalazlam informacje ze kobieta z Mystery Diagnosis, Malinda Sagrestano
                                      szukala diagnozy 16 lat, nie 6 tylko 16.

Niestety nie moge znalezc linka ktory moglabym dolaczyc
                                      ale jak znasz ang to jak sie wrzuci w Google "malinda sagrestano"
                                      to w poczatkowych slowach w kilku miejscach jest o niej krotka wzmianka w kilku linkach.

Minnie
                                      • byczek100 Re: Poprawka... 18.08.10, 22:25
                                        No to ładnie, 16 lat...

Chyba zdecyduje się na ten pobyt w szpitalu i te badania, może zrobią mi
                                        tomografię... nie mialem nigdy badanego żółądka, a od lat mam lekkie bóle jak
                                        cos zjem i częste luzne stolce, odbijanie, moze tez warto byłoby zbadac, czy tu
                                        cos sie nie dzieje i stąd objawy...

ale ja nie jestem typem hipochondryka, nigdy sie nie przejmowałem byle czym,
                                        teraz trochę, bo jak nie wiem co mi jest?, to mozna świra dostac, najgorzej
                                        wymyslać choroby...

ale badania nie zaszkodzą
                                        pozdrówki i dzieki
                                        • minniemouse Re: Poprawka... 18.08.10, 22:40
                                          Oczywscie ze nie jestes hipochondrykiem. Objawy poza tym masz konkretne i dosyc powazne.

Zrobic badania w szpitalu swiadcza o byciu odpowiedzialnym za swoje zdrowie, a zrobic dodatkowe badania, na wyrost - o byciu przezornym, to wszystko.

Powodzenia i oby cos sie wyjasnilo, i bylo nieszkodliwe i latwe do wyleczenia!

Minnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka