Gość: Jacek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.04, 19:12 To juz chyba lepiej miec wrzody. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Paula Re: Dieta w Chorobie Wrzodowej Żołądka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.04, 17:12 U mnie wykryto chorobe wrzodowa na dwunastnicy, bralam antybiotyki i bol ustapil. Teraz mam codziennie wzdety brzuch, czy jest jakas dieta aby temu zaradzic ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dusia Re: Dieta w Chorobie Wrzodowej Żołądka IP: *.pkp.com.pl / *.tktelekom.pl 19.04.04, 11:16 Witaj Paula. Ja miałam podobny problem, być może aby uniknąć wzdęć powinnaś ograniczyć jedzenie niektórych produktów powodujących wzdęcia, np. surowych jabłek, świeżego razowego pieczywa, itp. Pozdrawaiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kwadransik Re: Dieta w Chorobie Wrzodowej Żołądka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 22:45 cierpie na wrzody od 1982 roku poradziBam sobie na wzdety brzuch tym zmieliBam na drobno kminek i zjadam 2 ly|eczki jednorazawo popijam szklanka wody mineralnej pomaga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydrogen Re: Dieta w Chorobie Wrzodowej Żołądka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.04.04, 11:16 Olej ten artykuł. W chorobie wrzodowej najlepiej stosować dietę optymalną. Pokarmy pochodzenia zwierzęcego nie podrażniają żołądka a wspomniana dieta usuwa przyczynę dolegliwości. Szczegóły w książkach dr Jana Kwaśniewskiego. Co do spuchniętego brzucha po antybiotyku być może masz problem z bakteriami gnilnymi. Powinnaś skonsultować się z jakimś specjalistą. Ja mam podobny kłopot i lekarz na podstawie badania włosów stwierdził, że mam właśnie te bakterie w jelitach(zdaje się, że wskazuje na to niedobór kobaltu). Co do leczenia to jeszcze się szczegółowo nie konsultowałem ale na pewno konieczne jest wyłączenie z diety cukru, którym zywią się te bakterie. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Teresa Re: Dieta w Chorobie Wrzodowej Żołądka IP: *.net-serwis.pl 19.04.04, 13:45 tak, jest wielce prawdopodobne, ze chodzi o nadmierny rozrost Candida Albicans w organizmie, co jest rownoznaczne z brakiem odpowiedniej ilosci dobrych bakterii, czyli wlasciwej flory bakteryjnej jelit jest to zjawisko czeste przy nadmiernym spozywaniu cukru/slodyczy, po dluzszych kuracjach anybiotykowych, w diecie obfitujacej w weglowodany proste (ziemniaki, pieczywo, wyroby z bialej maki), junk foods, przy zazywaniu pigulek anty i sterydow i innych, ale takze (!) diecie bogatej w mieso i mleko, zwlaszcza ze zawieraja te produkty antybiotyki, hormony i sterydy. hydrogen, produkty zywnosciowe pochodzenia zwierzecego przyczyniaja sie do rozmnazania w jelicie grubym bakterii gnilnych (organizm jest wiec podtruwany i nadmiarem aminokwasow we krwi i wydzielinami bakterii gnilnych), kosztem potrzebnych bakterii fermantacyjnych, namnazajacych sie na pozywieniu roslinnym; oprocz zmian w diecie oraz naszych polskich cudow typu kapusta kiszona, trzebaby rowniez siegnac po bakterie dodatkowo, ale w srodkach liczacych co najmniej dziesiatki miliardow, jak nie biliony bakterii acidophilus, bulgaricus, bifidus i inne. Odpowiedz Link Zgłoś
sara60 Re: Dieta w Chorobie Wrzodowej Żołądka 21.05.04, 19:34 Mam nie wielkie nadżerki w błonie śluzowej dwunastnicy i niewielką przepuklinę otworu odźwiernikowego. Odżywiam się normalnie, a pomimo miesięcznej kuracji ból nie ustaje. Mam zacząć stosować tę dietę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: colitis uclerosa Re: Dieta w Chorobie Wrzodowej Żołądka IP: *.chello.pl 28.06.04, 15:49 Ja mam wrzodziejące zapalenie jelita grubego i nikomu bym tego świństwa nie życzyła. A co do diety, to nie odgrywa ona większego znaczenia, gdyż brzuch i tak boli, a odmawiając sobie jedzenia nie mam siły na nic. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maryś Re: Dieta w Chorobie Wrzodowej Żołądka IP: *.ae.wroc.pl 23.11.04, 11:48 Wszystko fajnie ale dla czego nie podaje się tu przykładowych jadłospisów albo chociaż przepisów na dania obiadowe? Odpowiedz Link Zgłoś
aisikkka Re: Dieta w Chorobie Wrzodowej Żołądka 10.07.14, 12:36 Gość portalu: Maryś napisał(a): > Wszystko fajnie ale dla czego nie podaje się tu przykładowych jadłospisów albo > chociaż przepisów na dania obiadowe? jestem za! Może macie jakies sprawdzone przepisy ? Odpowiedz Link Zgłoś
sp9tcu Re: Dieta w Chorobie Wrzodowej Żołądka 03.07.14, 22:34 same troly ja pije ramigas i pomaga Odpowiedz Link Zgłoś