Gość: Ina IP: *.ska01.telsat.wroc.pl 11.04.04, 12:00 Za parę dni będe miala zabieg operacyjny pod narkozą. Czy to prawda, że przed takim zabiegiem będą mi robic lewatywę?? Dlaczego i po co?? Da się tego uniknąc?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Zofia Re: lewatywa przed opercają IP: *.ip-pluggen.com 11.04.04, 13:33 Mialam operacje pod narkoza, ale lewatywy nie mialam. To jest stosowane na pewno przy porodzie, aby nie "narobic" podczas bolow partych. A w koncu co to takiego strasznego lewatywa? Narkoza moze byc niebezpieczna, a o nia sie nie obawiasz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: lewatywa przed opercają IP: *.240.81.adsl.skynet.be 11.04.04, 13:45 Narkoza niebezpieczna? A skad! O wiele bardziej niebezpieczne jest przejsc przez ulice. Lewatywe robi sie nie przed kazda operacja, a tylko przed tymi, przy ktorych jest ryzyko skazenia kalem pola operacyjnego lub jego okolic, np operacje ginekologiczne, takze np przed porodem (choc czasem sie od tej praktyki odchodzi). Lewatywa to rzeczywiscie nic wielkiego. Pomysl o zwolennikach hydrokolonoterapii- ci wlewaja sobie doodbytniczo nawet wiadro wody i jeszcze twierdza, ze to bardzo zdrowo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ina Re: lewatywa przed opercają IP: *.ska01.telsat.wroc.pl 11.04.04, 13:47 Ale ja nie wiem czemu i tak się tego boję. W każdym razie wielkie dzięki- uspokoiliście mnie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zofia Do Doki IP: *.ip-pluggen.com 11.04.04, 20:20 Oczywiscie nie myslalam straszyc narkoza, ale spodziewalam sie raczej lęku przed operacja, to cos nowego dla wielu z nas (osobiscie nigdy nie bylam operowana), natomiast lewatywy zdarzaly sie, w kazdym razie mnie, we wczesnym dziecinstwie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Do Doki IP: *.chello.pl 11.04.04, 22:57 Miałam w swoim życiu dwie operacje: ręki i kolana (to ostatnie niecałe trzy tygodnie temu), nigdy nie robiono mi lewatywy, choć - przy okazji ręki (12 lat temu) - musiałam się zbratać z czopkiem glicerynowym. Jeśli chodzi o ostatni zabieg, wystarczyło "nicniejedzenie" od odz. 12:00 poprzedniego dnia i informacja o ostatnim wypróżnieniu. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
vecka operacja, lewatywa 12.04.04, 15:35 hej, to zalezy jaka oprecja, ale jak to operacja zwiazana z brzuchem, to lewatywa obowiazkowo. Jak to operacja, po ktorej bedziesz totalnie uziemiona z cewnikiem, to tez obowiazkowo, abys potem nie chodzila do ubikacji za czesto...Poza tym po operacji brzusznej nie mozna napinac miesni, tak jak przy zalatwianiu sie, bo cos tam w srodku moze puscic..., wiec tez lewatywa obowiazkowo. Ja mialam takie cos, bylam operowana pod narkoza i to nic strasznego...Nie martw sie tym..., gorzej bedzie pewnie w ogole jak sie obudzisz po wszytkim i wtedy zapomnisz o tej lewtywie...Co beda ci operowac? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: are Re: lewatywa przed opercają IP: *.clubnet.pl 12.04.04, 19:16 Gość portalu: Doki napisał(a): > Lewatywa to rzeczywiscie nic wielkiego. Pomysl o zwolennikach > hydrokolonoterapii- ci wlewaja sobie doodbytniczo nawet wiadro wody i jeszcze > twierdza, ze to bardzo zdrowo! skoro szkodliwa zawartosc jelita jest odizolowana od reszty organizmu, to dlaczego osoby cierpiace na zaparcia wydzielaja nieprzyjemny zapach przez cala powierzchnie skory? i dlaczego ptaki ktore maja wystarczajaco dlugi dziob od czasu do czasu same sobie robia plukanie jelit? pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bendykt Re: lewatywa przed opercają IP: *.visp.energis.pl 13.04.04, 01:07 Bo ta "szkodliwa" zawartosc jelita byla kiedys cudnym ciasteczkiem albo kanapka. Teraz jest przerobiona na to co ma cie "odzywic". Jelitem sie to wszystko wchlania i wedruje po calym organizmie. Skora pelni funkcje rowniez wydzielnicza - wiec wszystkie syfy wyłażą również tamtędy. Poczytaj lektury o oczyszczaniach; piszą tam, że po oczyszczaniu skóra robi się ładniejsza (po prostu czystsza). Odpowiedz Link Zgłoś
mary_ann Re: lewatywa przed opercają 12.04.04, 18:51 Jeśli przy Twojej operacji będzie konieczna (najlepiej po prostu zapytaj), to o ile to dla Ciebie duży stres, to możesz bez recepty kupic w aptece jedorazową gotową do użycia lewatywę pod nazwą ENEMA i wykonać zabieg samodzielnie. Odpowiedz Link Zgłoś