lemonade 16.04.04, 19:43 Jakie są objawy trzeciego migdała i jak można to zbadać? Czy lekarz może zajrzeć do gardła i go zobaczyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Doki Re: trzeci migdał IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 16.04.04, 20:06 > Jakie są objawy trzeciego migdała Postnasal drip, tzn wydzielina sciekajaca po tylnej scianie gardla, czeste stany zapalne gardla, nawracajace lub przewlekle zapalenia ucha, mowienie przez nos, zabawa z otwartymi ustami, chrapanie, nocny kaszel, wszystko to wskazuje na przerost trzeciego migdalka. Ahan jeszcze wiek- zwykle 2-6 lat. > Czy lekarz może zajrzeć do gardła i go zobaczyć? Nie, przez usta go nie widac. Ale mozna wlozyc palec i pomacac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: trzeci migdał IP: *.wroclaw.mm.pl 16.04.04, 20:43 Mam wszystkie objawy, o którym mówi Doki. No, poza jednym. Mam już nieco więcej niż 6 lat, a mianowicie..hmm...Dowód Osobisty odebrałam już ...naście lat temu. Miałam niedawno "macanego" trzeciego migdała-po raz pierwszy w życiu (wizyta prywatna) , chociaż ciągle choruję, mówię przez nos, ciągle mi cieknie... Laryngolog w przychodni nie daje temu wiary, bo On w lustereczku nic nie widzi... Pan Doktor Prywatny zaproponował wykonanie endoskopii noso-gardła, aby jednoznacznie ustalić czy trzeci jest czy go nie ma czy pojawia się i znika... gdyż "sytuacja jest niejednoznaczna". Ja mam wielkiego cykora przed wszystkimi ...skopiami, i endo- i gastro-, ale chyba sie poddam temu badaniu, bo MAM JUŻ DOŚĆ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: trzeci migdał IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 16.04.04, 21:26 Pewnie, ze sie poddaj. W koncu nie tylko trzeci migdal moze siedziec i dawac dolegliwosci. Mozna miec polipy, przerosniete malzowiny, zapalenie zatok (dlaczego tak czesto widze jednoznaczne "zatoki w porzadku"? Czyzbyscie wszyscy, ktorzy tak piszecie, byli po tomokomputerze zatok?), skrzywiona przegrode nosa. Endoskopia nosogardla to pryszcz przy innych, glebszych skopiach. Trwa dwa mgnienia oka, nie boli i w ogole daje sie zniesc. Odpowiedz Link Zgłoś
beba2 Re: trzeci migdał-do Dokiego 16.04.04, 21:38 Czy mógłbyś mi powiedzieć po jakim czasie po adenoskopii następuje poprawa? Moj mały miał przerośniętego totalnie więc wycięliśmy miesiąc temu.Co prawda nie chrapał,nie miał otwartych ust (nawet podczas snu oddychał przez nos),rzadko chorował,natomiast ciągle chrząkał ,nieprzyjemny zapach z ust (usta spierzchnięte) i w nosie cały czas jakieś strupy ,które niestety są nadal.Kiedy to ustąpi,jeśli w ogóle?Bardzo Cię proszę o opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: trzeci migdał-do Dokiego IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 16.04.04, 23:56 Roznie bywa. Jedni mowia, ze w dwa tygodnie od zabiegu widza znaczna roznice i w ogole jest swietnie, czasem trwa to dluzej, nawet pare miesiecy, zanim zmienione przewleklym zapaleniem sluzowki dojda do siebie. Czy migdalki podniebienne tez usunieto? Na razie obserwuj. Niewykluczone, ze Twoj synek jeszcze jest nosicielem jakiejs bakterii, ktora sobie wyhodowal. Jest szansa, ze sie jej pozbedzie. Idzie lato, bedzie cieplo i sucho, to ma szanse sie poprawic. A jesli nie poprawi sie do jesieni, trzeba bedzie poszukac dalej, np alergii... Odpowiedz Link Zgłoś
beba2 Re: trzeci migdał-do Dokiego 17.04.04, 12:06 Dzięki Doki,trochę mnie pocieszyłeś.Migdałki podniebienne ma malutkie,więc nie były usuwane (nie miał nigdy anginy ,choć ma 5,5 roku).A bakterie to faktycznie miał wyhodowane.Po zrobieniu wymazu z nosogardzieli(rok przed zabiegiem) wyszły dwie: gronkowiec złocisty i HiB.No cóż,poczekamy jeszcze,a potem zrobimy następny wymaz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: trzeci migdał IP: *.wroclaw.mm.pl 16.04.04, 21:40 Tak, gdzieś po drodze słyszałam, ze mam te małżowiny jakieś nie takie jak powinny być. Doki, proszę poradź! Od już kilku tygodni mam ciągle kłopoty z gardłem. Chrypka straszna z zanikiem głosu wręcz, zatykały mi się uszy, zawroty głowy... potem już ponad 2 tygodnie katar, ale wstrętny, gęsty, żielony z krwią...Dostałam BIOPAROX, to antybiotyk w psikaczu do nosa. Nie pomogło, pani w aptece kazała odstawić po 5 dniach i poradziła krople z Neomycyną. Kropię już drugi dzień. No może jest ciut lepiej. Mój Pan Doktor jest teraz nieosiągalny (ważne egzaminy...) i nie wiem czym to paskudztwo wyleczyć. Oczywiście cały czas mi cieknie po tylnej ścianie gardła:( Mam jeszcze w swojej apteczce Sulfarinol, ale nie wiem czy to można z Dexamethasonem, nie mam do tego żadnej ulotki. Ten Sulfarinol kiedys leczył mi takie brzydkie katary. Mozna? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Doki Re: trzeci migdał IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 17.04.04, 00:01 Sulfarinol zawiera sulfonamid i srodek zwezajacy naczynia, ktory "odtyka", dlatego jest tak lubiany przez pacjentow. Nie mozna go brac zbyt dlugo (powiedzmy, dluzej niz tydzien- dwa bez przerwy), bo stopniowo dziala coraz slabiej. I przyzwyczajasz sie do niego, tak ze po odstawieniu jest jeszcze gorzej niz bylo. Tak wiec na krotka mete tak, ale na dluzej to zadne rozwiazanie. Definitywne rozwiazanie to chyba bedzie chirurgiczne, ale to juz lepiej omow ze swoim lekarzem. Dexamethason- doustnie czy tez do nosa? Tak czy owak, te leki mozna kojarzyc. Nie jestes chyba uczulona na sulfonamidy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Majka Re: trzeci migdał IP: *.wroclaw.mm.pl 17.04.04, 09:27 Nie, nie jestem, bo mam te krople w swojej apteczce i pamietam, że czasami szybko mi pomagały. A Dexamethason biorę doustnie i wniewielkich dawkach (już kiedyś prosiłam Cię o radę czy przed testami moge go odstawić). Okazało się, że nie będzie to miało sensu, bo mam zablokowana jakąś oś podwzgórze-cos tam i musiałabym nie brać go kilka miesięcy, aby testy wyszły wiarygodnie. Pokropię jeszcze dziś Neomycyną a jak nie to spróbuję Sulfarinol. Dziękuje za odpowiedź! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zagatka Re: trzeci migdał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.04, 23:07 przerosniety trzeci migdał to naprawde taka poważna sprawa??? ja mam to do urodzenia, niedawno stukneło mi oczko i jakso nie widze taki objawów jak tu wszysycy opisali. Nie choruje, a jak już to zadko (raz na dwa lata - nie czesciej) i jedyne z tego co wymieniliscie to oddycham przez usta :] ale wiem tez, ze aby zalozyc aparat ortodontyczny to trzeba usunac trzeci migdal :] Odpowiedz Link Zgłoś