katarzyna1952 19.04.04, 21:57 Witam! Czy ktoś wie cos na temat tej choroby. A może jakieś strony w internacie. Będę bardzo wdzięczna. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
papegoja Re: KOLAGENOZA 19.04.04, 22:18 kolagenoza to nie konkretna choroba to ogolna nazwa tzw chorob tkanki łącznej...Naleza tu: toczeń rumieniowaty, twardzina czyli sklerodermia, zapalenie wielomięśniowe, zapalenie skórno-mięsniowe, zespół Sjögrena, kolagenozy mieszane...ogólnie mówiąc to temat rzeka.. Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna1952 Re: KOLAGENOZA 19.04.04, 22:33 chodzi mi o kolagenoze mieszaną. Moja siostrzenica - lat 30 - jest chora i chciałabym dowiedzieć sie czegos więcej na temat tej choroby Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
papegoja Re: KOLAGENOZA 19.04.04, 22:52 jes takowa choroba zwana kolagenoza mieszana lub mieszana choroba tkanki lacznej albo zespolem Sharpa...przebiega stosunkowo lagodnie, w obrazie widzimy wspolwystepowanie objawow charakterystycznych dla tocznia rumieniowatego,sllerodermii,zapalenia wielomiesniowego i reumatoidalnego zapalenia stawow...Typowym dla tej jednostki jest zespol Raynauda ktoremu towarzyszy typowe stwardnienie skory / czyli sklerodermia/ ,obrzeki dloni oraz stwardnienia skory dloni zwlaszcza koncow palcow.Podloze choroby jest autoimmunologiczne czyli autoagresywne-ulkad immunologiczny wytwarza przeciwciala przeciw swojemu wlasnemu gospodarzowi.Niestety choroby te czesciej dotykaja kobiety, co wiecej role odgrywaja predyspozycje genetyczne a etiologia rowniez niestety pozostaje nieznana...Mowi sie w przypadku tej jednostki o stosunkowo / wporownaniu do innych kolagenoz/ pomyslnym rokowaniu, czasami nawet obchodzi sie bez leczenia immunosupresyjnego czyli tlumiaego ten nadreaktywny uklad immunologiczny...Mozna podawac niesteroidowe leki przeciwzapalne, male dawki glikogortykoidow...chorzy czesto na leczenie dobrze reaguja... Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna1952 Re: KOLAGENOZA 19.04.04, 22:59 PAPEGOJA - dzieki bardzo za wyjasnienie. Siostrzenica w ubiegłym roku była bardzo chora, pobyt w szpitalu /objawy: wymioty, biegunka itp./ Lekarze twierdza,że była jedną nogą na tamtym świecie. W tej chwili czuje sie dobrze, bierze cały czas lekarstwa / nie wiem czy mam wymienić/, Ale problem jest w tym ,że chciałaby założyć rodzinę - no i wiadomo dziecko. Ja jako najbliższa rodzina /matka nie żyje/ chciałabym wiedzieć, ćzy zajdzie w ciążę, jeżeli tak to czy dziecko będzie zdrowe. Siostrzenica ma 30 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
papegoja Re: KOLAGENOZA 19.04.04, 23:22 no mnie nie znajac pacjentki nie wolno az posuwac sie do stawiania konkretnych"diagnoz "...rozumiesz ,byloby to nieetyczne...ale co moge podpowiedziec to to,ze powinna zasiegnac porady specjalisty i reumatologa ktory ja leczy i jakiegos madrzejszego ginekologa...powinni ocenic zaawansowanie jej choroby i ewentualna prognoze co do przebiegu...zwlaszcza ocena funkcji nerek...u pacjentek z kolagenozami zauwazono trudnosci w zajsciu w ciaze, tendencje do poronien, tendencje do zakrzepicy zyl glebokich, wieksza zachorowalnosc, umieralnosc plodow, , noworodkow, czesciej u takich plodow wystepuje niedobor masy ciala,bardzo rzadko wady serca atakze anemie niedobory krwinek bialych ustepujace u noworodkow po kilku miesiacach....czyli jak widzisz jakies ryzyko niepowodzenia istnieje ale nigdzie nie napisano ze tak ma sie stac na 100%...to jest medycyna...czyli czesto element zaskoczenia milego badz nie...ale glowa do gory:)...kobiety z naprawde paskudnymi chorobskami wydaly juz na swiat cudowne zdrowe dziedziaki:)...po prostu sprzydaliby sie Twej siostrzenicy specjalisci,ktorzy przez 9 miesiecy bea wiedzieli co kontrolowac... Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna1952 Re: KOLAGENOZA 03.05.04, 21:50 Witam! do - pagegoja - Bardzo dziekuję za obszerne wyjaśnienie tematu. A może jakies namiary na lekarza w Warszawie? - reumatologa i ginekologa - bardzo bym prosiła. Pozdrawiam bardzo gorąco. Odpowiedz Link Zgłoś
olaj10 Re: KOLAGENOZA 04.05.04, 15:23 Choruję na toczeń od 2 lat. Faktycznie temat chorób tkanki łacznej to temat rzeka. Wspólczuję! Ja w Warszawie byłam na Spartańskiej. A jestem z drugiego końca Polski. Pozdr. Ola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anna_er Re: KOLAGENOZA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.04, 16:00 olaj10 napisała: > Choruję na toczeń od 2 lat. Faktycznie temat chorób tkanki łacznej to temat > rzeka. Wspólczuję! > Ja w Warszawie byłam na Spartańskiej. A jestem z drugiego końca Polski. > Pozdr. > Ola toczeń ukladowy, czy skorny? tak to temat rzeka, jesli chorujesz na ukladowy to mozesz mi powiedzieć w jakim stopniu masz nasilone objawy reumatologiczne? Mam znajoma ktora choruje - w pierwszym rozpoznaniu byl zespol sjogrena, co jest chyba tylko choroba towarzyszaca bo glowne obajawy wystapily ze strony stawow, bole obrzeki itd. Gościec jest rowniez choroba tkanki lacznej, ale chyba T.R.U. bardziej groźną. Dlatego interesuje mnie czy przy toczniu rowniez moga byc te objawy tak bardzo nasilone. życze zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: KOLAGENOZA IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 06.05.04, 20:18 Dziewczyny błagam odezwijcie się.Jedna w Was/już się pogubiłam/pisze o znajomej, która ma zespół Sjogrena,ja również mam tą chorobę.Chciałabym pogadać:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tessa Re: KOLAGENOZA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.04, 18:32 czy również chorujesz na rzs. Ja właśnie stwierdziłam, że strasznie zesztywniałam siedząc przed kompem. Sprawdziłam na sobie - osobom chorym na wszelkiej maści kolagenozy nie wolno przebywać na słońcu. Nawet długie przebywanie w cieniu podczas słonecznego dnia uaktywnia przeciwciała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mf Re: KOLAGENOZA IP: *.ghnet.pl / *.ghnet.pl 09.05.04, 17:02 przeciez zesztywnienie przed komputerem tonie to samo co rzs. A opalac sie nie wolno moga sie zaostrzyc objawy... Odpowiedz Link Zgłoś
anna_er Re: KOLAGENOZA 12.05.04, 17:07 Gość portalu: Iwona napisał(a): > Dziewczyny błagam odezwijcie się.Jedna w Was/już się pogubiłam/pisze o > znajomej, która ma zespół Sjogrena,ja również mam tą chorobę.Chciałabym > pogadać:) U mojej znajomej rowniez rozpoznano ta chorobe, ale jako jeden z objawów, czy "podchorob" w t.r.u. Jakie masz objawy? Tylko suchośc oka? Jest bardzo mało informacji na ten temat w internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa Re: KOLAGENOZA IP: *.acn.waw.pl 12.05.04, 18:35 No własnie - co sie dzieje, Odpowiedz Link Zgłoś
anna_er Re: KOLAGENOZA 12.05.04, 18:46 Gość portalu: aaa napisał(a): > No własnie - co sie dzieje, to chyba tylko podnoszenie watku, zreszta bardzo słuszne, bo kolagenozy coraz częściej 'atakuja' a to bardzo rozległy temat, dośc trudne do rozpoznania, bardzo groźne więc dobrze wynienic sie doświadczeniami w tym wzg. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: donia Re: KOLAGENOZA IP: *.acn.waw.pl 14.05.04, 22:25 czy nikt nie choruje na toksoplazmoze????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: KOLAGENOZA IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 16.05.04, 12:30 Witam po dłuższej przerwie, niestety kolagenoza mnie tak rozłozyła, że nie byłam w stanie zaglądać do internetu. Jak widzicie to nie tylko podnoszenie wątku tylko siła wyższa.Ja mam Sjogrena tzw uogólnionego, nie jest to tylko kwestia suchego oka czy braku śliny, z tym można sobie jakoś środkami farmakologicznymi poradzić! Jest to choroba, która atakuje również wszystkie/nie tylko w/w/gruczoły zewnątrz i wewnątrz wydzielnicze, czyli reasumując wszystko co w organiżmie wydziela a wydzielają wsztystkie narządy np tarczyca,oskrzela,żołądek,wątroba,jelita,jajniki itd itd.U mnie rozpoznano jeszcze nadoczynność tarczycy,astmę oskrzelową,reflux żołądka,przewlekły stan zapalny żołądka i dwunastnicy, wrzodziejące zapalenia jelita tzw colitis ulceroza,zapalenie mięśni i osteoporozę. To niby choroby współistniejące ale ja myślę,że jest to właśnie całokształt tego choróbska.Większość lekarzy /nie specjalistów od kolagenoz/kojarzą ją tylko z "okiem" i "ślinką" jestem przyzwyczajona, że to ja jako pacjent muszę najczęściej wyjaśniać w czym tkwi problem.Choruję od 1992 roku,rozpoznano ją dopiero w 1998 roku czyli po 6 latach męczarni.Przez 6 lat chodziłam od lekarza do profesora,każdy"drapał się po głowie" i nic z tego nie wynikało.Słyszałam tylko na tak ma Pani fatalne wyniki,no tak przyjdzie pani za jakiś czas to zobaczymy i tak w kółko.Choroba zaczeła się bólami i obrzękiem różnych stawów, bólami mięśni następnym etapem były duże problemy z wątrobą, pożniej z całym przewodem pokarmowym, następnie astma,nadczynność tarczycy i problemy z krążeniem.Brałam dziesiątki leków, wydałam tysiące na prywatnych lekarzy i na te leki.W tej chwili biorę sterydy/ niestety normalka przy kolagenozach/w okresie zaostrzeń choroby również mnóstwo innych leków ale jak w miarę funkcjonuję stram się ograniczyć leki w w tej chwili wspieram się homeopatią i ziołami.Na efekty muszę poczekać ale one przynajmniej nie mają działań ubocznych!!!.Jeżeli chcesz Aniu jakiś szczegółów czy opracowań medycznych,czy informacji o jakiś konkretnych badaniach to się odezwij:) Mam dużą wiedzę na ten temat, praktyka robi swoje:)A poza tym jestem osobą, która musi wszystko wiedzieć na temat swojej choroby i jestem zaopatrzona w literaturę medyczną.Jeżeli masz ochotę pogadać nie na forum podaje Ci mój e-mail: www.milinia@o2.pl.Pozdrawiam !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aaa1 Re: KOLAGENOZA IP: *.acn.waw.pl 18.05.04, 23:20 Dlaczego nikt nie pisze o tej chorobie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalina Re: KOLAGENOZA IP: *.acn.waw.pl 20.05.04, 20:55 Mnie też interesuje ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: KOLAGENOZA IP: *.acn.waw.pl 20.05.04, 20:56 Dlaczego nikt nic nie pisze??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maja Re: KOLAGENOZA IP: *.acn.waw.pl 22.05.04, 22:20 Jestem też zainteresowana tym tematem. Może jakieś strony w internecie? Odpowiedz Link Zgłoś