Dodaj do ulubionych

ręka w gipsie boli

28.01.11, 08:15
Witam, chciałabym sie dowiedzieć czy ręka w gipsie po złamaniu szyjki kości ramiennej może boleć, bo moja mama złamała rękę w tym miejscu od 3 tygodni ma rękę w gipsie i od ponad tygodnia ręka ja pobolewa czy to normalne? za 2 tygodnie zdejmą gips.. czy ktoś tez miał takie złamanie jak później wygląda sprawność ręki? czy teraz można już wykonywać jakieś małe ruchy ćwiczenia żeby ta ręka szybciej doszła do siebie? będę wdzięczna za każdą informację
Obserwuj wątek
    • kamilw-67 Re: ręka w gipsie boli 29.01.11, 13:42
      Nie miałem takiego rodzaju złamania. Miałem 2 złamania obydwóch kości przedramienia i na pewno nie powinno się ruszać ręką dopóki jest w gipsie. Niestety na resztę pytań nie potrafie odpowiedzieć. ;/
    • felinecaline Re: ręka w gipsie boli 29.01.11, 21:07
      Nie powinna, konieczna kontrola u chirurga, ktory zaopatrywal,bardzo mozliwe ze po rtg.
      • agiatami zdjac gips 01.02.11, 10:19
        trzeba byc upartym i nie dac sie przekonac lekarzom. zdjac gips , zrobic badania z rtg oczywiscie i zalozyc nowy. a jak trzeba to samemu zdjac i robic z siebie idiote i glupka bo zdrowie najwazniejsze a nie to co ludzie pomysla.
        w tv byl reportaz o dziewczynie a wlasciwie dziewczynce ze zlamana noga ,ktora skarzyla sie na bol i ja olali bo jest przewrazliwiona a rodzice ufali lekarzom i wstydzili sie im przeciwstawic. i co? dziewczynie amputowano stope. kolezanki ze szkoly pokazaly jakie k...wo w nich siedzi i mowily do niej " ooooooooooo, nozka boli? "
        • felinecaline Re: zdjac gips 01.02.11, 10:49
          Wszelkie porady w stylu "zosiasamosia" wyrzadzaja wiecej szkody niz pozytku.
          Zdjac gips mozna dopiero po RTG.
          .
          • agiatami Re: zdjac gips 01.02.11, 23:44
            nie zgadzasz sie i masz do tego prawo ale nie jedz po mnie bo wiemy obie o co chodzi.
            z doswiadczenia swojego i innych wynika ,ze lekarze sa bardzo wrazliwi i trzeba byc bardzo milym aby chcieli rozwazyc sugestie pacjenta.
            lekarza obowiazuje nakaz nie krytykowania i opiniowania pracy innego lekarza pod grozba utraty prawa wykonywania zawodu. i prosze teraz wierzyc lekarzowi.
            przed kazdym dzialaniem trzeba sie zastanowic i ludzie potrafia myslec samodzielnie, nie mozna wiedziec wszystkiego ale gdy pare faktow sie zna to juz wiadomo co i jak chce sie osiagnac.
            generalnie - nie moze bolec. zdjecie i zalozenie nowego gipsu to problem jak za to zaplaci NFZ.
            nie ma takiej mozliwosci aby sprawdzic czy boli bardzo czy jeszcze bardziej .
            • mcd-pl Re: zdjac gips 11.02.11, 18:01
              Najważniejsze pytanie, czy dostałaś leki przeciw zakrzepowe ? Bo lekarze często bagatelizują problem a to bardzo poważna sprawa. Wice prezydent Poznania zmarł w ten sposób w dniu gdy mieli go wypisać ze szpitala bo się dobrze już czuł. Polecam dobrego specjalistę na kontrolę.
          • easyblue Re: zdjac gips 05.11.13, 23:08
            Gdybym nie była upierdliwa, mój M już nie miałby ręki od ramienia. Gips był założony za ciasno, a do tego ręka silne zaczęła puchnąć (to przecież powinni byli przewidzieć).
    • tretka Re: ręka w gipsie boli 15.02.11, 19:40
      To raczej normalne, ręka się zrasta. Dość specyficzne miejsce jak na złamanie, sprawdzali czy nie ma osteoporozy? Moja mama miała złamaną rękę, ale w szyjce kości promieniowej i się przez to okazało, że ma juz porowatości. Więc jakies suplementy dodatkowo brała. Ale z tego co pamiętam to ją lekko bolało prawie cały czas, choć bardziej na początku. Jak jej to bardzo przeszkadza to niech weźmie jakieś leki przeciwbólowe, ale jak się martwi to może wizyta u lekarza po prostu?
      A ruszac nie powinna, potem będzie miała rehabilitację odpowiednią.
      • izabelcia1979 Re: ręka w gipsie boli 16.02.11, 11:36
        mój brat miał operację ręki,łamali kość i na nowo nastawiali,po założeniu gipsu lekarz uprzedził że będzie bolało ,dostał na receptę silne leki pzreciwbólowe,ale tylko raz skorzystał,łykał zwykłe z apteki etopirynę chyba po zdjęciu gipsu gzdy zaczął rechabilitację przestało boleć, widać taki ból to oczywista sprawa
        • arnika_makarek Re: ręka w gipsie boli 05.11.13, 13:27
          Nalepiej skonsultować się z lekarzem, jesli występuje ból. Innego rozwiązania nie ma.
    • jematkajakichmalo Re: ręka w gipsie boli 05.11.13, 23:21
      Reka jest po to unieruchomiona, zeby nia nie ruszac... ;)

Ja uczylam sie jednej glownej zasady przy zakladaniu gipsu: "pacjent w gipsie ma zawsze racje" i jak boli nalezy natychmiast reagowac.

Nie lekcewazylabym tych objawow, to moze byc nawet zespol Sudecka, gdzie objawy pojawiaja sie w okresie 2-4 tygodni (piszesz, ze mame boli od kilku dni a gips ma juz 3 tygodnie) po np. zalozeniu gipsu, zbyt ciasnego opatrunku, operacji czy innym urazie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka