06.04.11, 19:20
Podejrzany artykuł. Wśród drobiu z kurczakiem, kurą i kogutem wymieniono kapłona pulardy już nie. Przeszedłem przez encyklopedyczne banały to "oliwy z oliwek" (a z czego ma być? Z konia?) i to mnie rozwaliło. Kompromitujące teksty własne (owa oliwa z oliwek) połączone z nakiawy dezyderatem o mięsie powoduję niestrawność. Informacyjną.
Obserwuj wątek
    • yamuasica Re: Mięso 06.04.11, 20:38
      masz jeszcze oliwe z pestek dyni, winogron itp, madralo.
      • no1teresa Re: Mięso 06.04.11, 21:22
        otóż nie! mądralo
        wymieniłaś oleje
        jest też oczywiście olej z oliwek, czyli inaczej oliwa
        oliwa z oliwek to masło maślane, mądralo
        • januszz4 Re: Mięso 07.04.11, 10:40
          no1teresa napisała:
          > otóż nie! mądralo
          > wymieniłaś oleje
          > jest też oczywiście olej z oliwek, czyli inaczej oliwa
          > oliwa z oliwek to masło maślane, mądralo

Znaczenie tych pojęć (olej, oliwa) na przestrzeni lat ulegało zmianom. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu nawet oleje mineralne używane do celów technicznych nazywano się oliwą. W autach używano oliwy (a nie oleju). Przypomnij sobie wiersz Tuwima "Stoi na stacji lokomotywa......."

• no1teresa Re: Mięso 07.04.11, 13:01
            az zajrzalam do slownika jezyka polskiego i masz racje w czesci dot. oleju mineralnego, bo termin oliwa odnosi sie do dwoch tylko rodzajow tluszczu plynnego:
            1. "tluszcz jadalny wytlaczany z owocow drzewa oliwkowego"
            2. "olej mineralny, otrzymywany z ropy naftowej"
            zatem jesli chodzi o oleje spozywcze, termin oliwa jest jednoznaczny
            • januszz4 Re: Mięso 07.04.11, 21:39
              no1teresa napisała:

> az zajrzalam do slownika jezyka polskiego i masz racje w czesci dot. oleju mine
              > ralnego, bo termin oliwa odnosi sie do dwoch tylko rodzajow tluszczu plynnego:
              > 1. "tluszcz jadalny wytlaczany z owocow drzewa oliwkowego"
              > 2. "olej mineralny, otrzymywany z ropy naftowej"
              > zatem jesli chodzi o oleje spozywcze, termin oliwa jest jednoznaczny

Dzisiaj używanie terminu "oliwa" w odniesieniu do produktu ropopochodnego jest już archaizmem. Mam w domu "Podręcznik kierowcy" wydany w 1936 r., z którego mój ojciec przygotowywał się przed wojną do egzaminu na prawo jazdy. Pamiętam, że gdy pierwszy raz go otworzyłem, śmiać mi się chciało, gdy co rusz była w nim mowa o oliwie, jaka jest ona ważna dla silnika, że trzeba oliwy pilnować, sprawdzać stan, a w razie ubytku oliwy dolewać. Teraz używa się wyłącznie terminu olej silnikowy, przekładniowy itd.
      • czarnaziemia Re: Mięso 10.04.11, 02:00
        Ja nie jem miesa od lat, i dobrze mi z tym.
        Fajnie, ze coraz wiecej mlodych Polakow tez mysli podobnie. :)

www.youtube.com/watch?v=jw35QwKuHtc
    • aeromonas Mięso 06.04.11, 21:48
      Mięso jest ohydne i ohydne jest jego jedzenie. Gdyby każdy musiał sam zamordować zwierzę, obsdrzeć je za skóry i wypruć z niego wnętrzności, to 99% współczesnych ludzi byłaby wegetarianami.
      • mwookash A gdyby tak 06.04.11, 22:12
        wszyscy musieli sami sobie robić zabiegi dentystyczne to 99% współczesnych ludzi była by bezzębna...
      • oliviatomek Re: Mięso 07.04.11, 05:18
        przesadzasz,nie takie rzeczy ludzie robia.
      • bartek8987 Re: Mięso 07.04.11, 13:20
        > Gdyby każdy musiał sam zamordowa
        > ć zwierzę, obsdrzeć je za skóry i wypruć z niego wnętrzności, to 99% współczesn
        > ych ludzi byłaby wegetarianami.

Gdyby tak każdy musiał sam sobie wyprodukować jedzenie, które zje, to 99% współczesnych ludzi by umarło z głodu.
    • jaro7474 Tłumaczenie a moze plagiat?? 06.04.11, 22:03
      "Zwiększenie konsumpcji mięsa białego względem najczęściej spożywanego mięsa czerwonego (szczególnie wołowiny) " - jak nic artykuł jest tylko tłumaczeniem z jakiegoś amerykańskiego pisma!!! A może ktoś mnie przekona że wołowina jest w polsce popularniejsza od ŚWINEK ???
      • niph Re: Tłumaczenie a moze plagiat?? 06.04.11, 23:56
        Wołowina jest mniej popularna ponieważ jest dużo droższa :P
        "Świnki" są dużo gorszym mięsem niż "krówki".
    • niph Re: Mięso 06.04.11, 23:46
      Ponadto autor nie ma zbyt wysokiej wiedzy zootechnicznej:
      wśród owiec i kóz nie stosuje się określenie kastraty, są tam odpowiednio skopy i capy.
      Młody byczek to buhajek.
      Mięso kozła jest niejadalne.
      Maciora w tym miejscu jest dyskusyjna, raczej nie chciałbym jej jeść.
      Co to u licha jest faraonka?
      Od kiedy królik jest ptakiem?
      Co to jest "jagnię owcy białej"? Chodziło o białą jagnięcinę? Jeżeli tak, to dlaczego nie ma tu wymienionej białej koźlęciny i cielęciny?

ps. Nie można napisać że mięso jest bogate w żelazo! Nie wspominając o białych mięśniach drobiu, wspomniana wyżej biała koźlęcina i cielęcina "powstaje" wskutek karmienia młodych zwierząt tylko mlekiem, wskutek czego organizm ma znaczne braki żelaza, zwierze ma anemie i mięso ma białawą barwę.
      • niph Re: Mięso 06.04.11, 23:54
        Dlaczego w tabeli składu i wartości odżywczych nie ma podanej strawności białka (bardzo ważna rzecz).
        I co na liście "mniej popularnych mięs" robi żaba?! A gdzie ślimaki, małże itd?
        Dlaczego mięso powinno być podstawowym źródłem białka w wieku młodzieńczym? A nie lepiej jaja i produkty mleczne? Mają o wiele lepszy skład aminokwasowy i wiele innych zalet.
        • niph Re: Mięso 07.04.11, 00:07
          Podstawową cechą warunkującą kolor skóry tuszki drobiowej jest barwa upierzenia, a nie sposób karmienia!
          Kury ciemno upierzone mają ciemną skórę, perlice mają szarawą itd.
          Kompletną głupotą jest pisanie że:
          "jakość i ilość białek dostarczanych przez różne gatunki mięsa jest prawie jednakowa"
          Przecież nie dość że różnią sie procentową zawartością białka to rozbieżność w strawności potrafi sięgac 30%!
      • jeruzalem51 Re: Mięso 07.04.11, 06:47
        niph napisał:

> na drzewo szmondaku i jaskiniowcu
    • jeruzalem51 chory szmatlawiec 07.04.11, 06:44
      normalny czlowiek nie je miesa z moralnych pobudek, nie mozna jednak oczekiwac od zydowskiej bezdusznej gazety zrozumienia tej prostej rzeczy,ze zwierzeta maja prawo do zycia, nie inne niz czlowiek.W dupie mam wasz tzw.holokaust,jezeli nie potraficie uszanowac zycia zwierzat, nie mowiac juz o innych ludziach niz Zydzi.
      • coppermind Re: chory szmatlawiec 07.04.11, 09:54
        co ty wiesz agresywny gnojku o Żydach ?
        nauczyli cię czytać, pisać, wysłali do szkoły, ogrzali mieszkanie, karmią a ty dalej
        się masturbujesz i z roztrzepanego mózgu emitujesz swoje nienawistne i bezsensowne
        treści.
        • bartek8987 Re: chory szmatlawiec 07.04.11, 13:23
          dziedzina diety jest odwiecznym polem walki pomiędzy różnymi sprzecznymi szkołami i "specjalizacjami". nie wierzę nikomu.
          • bartek8987 Re: chory szmatlawiec 07.04.11, 13:24
            to miało być do coppermind
        • jeruzalem51 Re: chory szmatlawiec 07.04.11, 13:49
          wystarczajaco duzo,zeby okreslic ciebie mianem bezdusznego szmondaka
      • raind Re: chory szmatlawiec 04.08.15, 13:25
        Wegeantysemita. Taki nowy rodzaj zwykłego głupka.
    • coppermind Re: Mięso 07.04.11, 09:43
      mięso zwierząt trawożernych jest w zasadzie lekarstwem z powodu wysokiej
      zawartości miedzi.

pozostałe zwierzęta nie są warte rozpatrywania.
      a wartość "wiedzy" "specjalistów" od diety jest w zasadzie ujemna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka