Dodaj do ulubionych

Węzły chłonne szyi

07.04.11, 10:01
Kilka miesięcy temu USG ślinianek/szyi pokazało mi jeden bardzo duży węzeł chłonny (prawie 3cm ze słabo zaznaczoną wnęką, "do obserwacji"). Później kilkukrotnie miałem "badane" węzły chłonne w tym rejonie (palpacyjnie) i wszyscy lekarze mówili że jest ok, nie są powiększone.

Pytanie: czy jest możliwe, że tak duży węzeł w tych rejonach byłby do diagnozowania tylko przez USG, tzn żeby nie był możliwy do zbadania paluchami?
Obserwuj wątek
    • lejdi111 Re: Węzły chłonne szyi 07.04.11, 10:22
    • ammazuko_powrot Re: Węzły chłonne szyi 07.04.11, 13:01
      A dzieje się coś jeszcze z twoim organizmem niepokojącego?
      Bo ten węzeł jest bardzo duży i musi mieć jakąś przyczynę powiększenia...
      • najlepszy.stefanos Re: Węzły chłonne szyi 07.04.11, 13:14
        Guz łagodny (przynajmniej tak pokazała biopsja) ślinianki. Poza tym, w trakcie owego badania miałem problemy z gardłem (zapalenie gardła, brałem antybiotyki). Po wybraniu antybiotyków miałem zgłosić się na kontrolę, gardło wróciło do siebie, palpacyjne badanie węzłów nie wykazało żadnych powiększonych.

Stąd pytam, czy może gdzieś są "w środku" głowy/gardła/ślinianki jakieś węzły, których nie można wymacać.
        • ammazuko_powrot Re: Węzły chłonne szyi 07.04.11, 13:54
          A masz możliwość sprawdzić na USG ten węzeł?
          Może być tak, że palpacyjne badanie nic nie wykaże a węzeł jest powiększony.
          • najlepszy.stefanos Re: Węzły chłonne szyi 07.04.11, 14:05
            Niedługo mam mieć wycinany ów guz, więc raczej nie ma specjalnie sensu. Chirurg powiedział, że jak zauważy jakiś "dziwny" węzeł, to go po prostu wytnie a patomorfolog zrobi potem swoje, tzn. oceni czy to był odczynowy czy nie.

Macam się i macam i nie mam na szyi/głowie żadnych powiększonych węzłów. A jeśli by to były przerzuty nowotw, to chyba raczej powinny być zajęte jeśli się nie mylę...
            • ammazuko_powrot Re: Węzły chłonne szyi 07.04.11, 15:09
              Pogadaj o chirurgu o tomografie komputerowym, żeby zobaczyć co dzieje się w środku.
              Ja miałam węzeł na szyi ale był widoczny gołym okiem.
              Wycieli, zbadali i okazało się, że nowotworowy.
              Na szczęście tk nie wykazał żadnych innych groźnych zmian.
              • ammazuko_powrot Re: Węzły chłonne szyi 07.04.11, 15:10
                miało być:pogadaj z chirurgiem;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka