Dodaj do ulubionych

hexenschuss

19.05.04, 14:39
Czym jest? Czy jest grozny? Jak pokonac?
Obserwuj wątek
    • orissa Re: hexenschuss 19.05.04, 14:57
      Zakładam, że chodzi o lumbago (hexenschuss to dawna nazwa lumbago). Objawia się
      bólem okolicy lędźwiowo-krzyżowej występującym z reguły ostro. Może być objawem
      rozmaitych zespołów chorobowych, m.in. dyskopatii i wypadnięcia jądra
      miażdżystego krążka międzykręgowego. Powód urazu jest zazwyczaj ten sam zwykle
      przeszywający ból pojawia się podczas wykonywania czynności, w której
      nadmiernie przeciążamy kręgosłup, np. przy podnoszeniu czegoś ciężkiego.
      Zaniedbanie, czy niewłaściwe leczenie poważnych schorzeń kręgosłupa może
      prowadzić do nieodwracalnych zmian. Takim stanem jest rwa kulszowa, której
      objawem jest silny ból promieniujący do pośladków, ud lub nawet łydek,
      spowodowany uciskiem na korzonek nerwowy. Bólom tym może towarzyszyć mrowienie,
      drętwienie, a także niedowład wymagający szybkiej interwencji lekarskiej. Zbyt
      późna pomoc może się okazać nieskuteczna.
      Polecam informacje zawarte na stronie www.przychodnia.pl
      (w dziale reumatyzm).
      • narysuj.mi.baranka Re: hexenschuss 19.05.04, 15:32
        Dziekuje, Orisso, musze tylko uszczegolowic moj przypadek: przeszywajacy
        miesnie, promieniujacy bol pojawia sie wylacznie w okolicach ramienia, karku,
        szyi (teraz wyjatkowo miedzy szczytem lopatki a kregoslupem) i zawsze rano,
        czyli po przespanej nocy. Dodam rowniez, ze moze raptem 5 razy w zyciu mi sie
        przydarzyl.
        Na podstawie Twojego opisu wnosze, ze w czasie snu uciskalam po prostu nerw
        jakis.
        Czy w zwiazku z tym moge zbagatelizowac problem? Innymi slowy czy hexenschuss
        moze sie przydarzyc kazdemu czy tez jest oznaka zmian chorobowych?
        • orissa Re: hexenschuss 21.05.04, 16:52
          Narysuj,
          na twoim miejscu poszłabym jednak do lekarza. Mimo, iż podejrzewasz, że jest to
          od ucisku w czasie snu, to lepiej to sprawdzić. Sama miałam poważne problemy z
          kręgami szyjnymi i niestety zbagatelizowałam to nie idąc odrazu do lekarza,
          czego po kilku latach nie sposób naprawić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka