Dodaj do ulubionych

operacja biodra

05.09.11, 13:55
Za dwa tygodnie mam w Szpitalu w Otwocku operację biodra. Pełna endoproteza. Czy ktoś z was przeszedł może taką operację? Jakieś porady, wnioski, spostrzeżenia. Jak długo trzeba leżeć a jak szybko staje się na nogi? Należę do ludzi aktywnych i pobudliwych więc leżenie choćby kilku dni napawa mnie trwogą. A czytałem że po operacji dwa tygodnie w szpitalu trzeba być. Jak to wytrzymać? Poradźcie coś.
Obserwuj wątek
    • dorka556 Re: operacja biodra 07.09.11, 17:43
      Zajrzyj na to Forum. Tam znajdziesz odpowiedź na wszystkie pytania.

www.forumbioderko.pl/
    • spector1 Instrukcja 08.09.11, 10:08
      W forum bioderko instrukcje postepowania po operacji sa jedynie w formie opisowej.
      Poza tym opis jest metny ,jakby autor nie rozumial zagadnienia.

Przykladowa instrukcja znajduje sie na stronie Polskiego Towarzystwa Ortopedii i Traumatologii Nawet ta instrukcja nie obejmuje wszystkich istotnych aspektow.

Pacjent jeszcze przed operacja powinien zorganizowac sobie fizjoterapie.
      Nie wiem,czy pani minister zdrowia uporzadkowala sprawe fizjoterapii w polskie\ch szpitalach po implancie stawu biodrowego. Wiele wielkich polskich szpitali wyrzucalo po operacji chorych do domu twierdzac,ze zadna fizjoterapia nie jest potrzebna.Chorzy nie dostawali zadnych instrukcji.

www.ptoitr.pl/uploaded_files/file/staw_biodrowy.pdf
      Rehabilitacja wymaga duzo cierpliwosci i systematycznosci.
      Cwiczenia mozna juz rozpoczac na lezaco w lozku. Nie bedzie ci sie nudzic, gdy bedziesz
      widziec postepy cwiczen. Chirurg powinien ci dac tutaj odpowiednie instrukcje, bo tylko on
      znac bedzie stan twojego biodra i implantu. Moze sie tak zdarzyc, ze nie bedzie wiedzial
      co powiedziec, lub powie,ze to zbedne bo chirurdzy sa dobrzy czesto tylko w krojeniu.
      Przestrzeganie obowiazujacych zasad postepowania wydluzy znacznie uzywalnosc endoprotezy.
      Nawet gdy endoproteza dotyczy jednego stawu biodrowego to nalezy cwiczyc
      obie konczyny. O tym zapominaja wszyscy specjalisci, takze ci na Zachodzie.

Spector

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka