Gość: mala sorry enter za wcześnie tu jest treść IP: 81.21.197.* 24.05.04, 16:30 czy zdarzyło się komuś ale chodzi mi tylko o przypadek z własnego doświadczenia nie koleżanek czy znajomych że test "apteczny" sprawny nie wykazał obecności bakterii a testy laborytaryjne wykazały zakażenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: sorry enter za wcześnie tu jest treść IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.04, 21:30 to tak jak z testem ciazowym ten z apteki ktory sami wykomujemy jest mniej wiarygodny> i z testem na h.pylori moze byc podobnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: pyt. o test na helicobactera p. IP: 80.51.132.* 25.05.04, 09:42 nawet badanie krwi moze nie wykazac obecnosci helicobactera p. Najlepsza metoda jest poprostu pobranie tresci zoladka robiac gastroskopie. Mi tak powiedzial lekarz. Ja mialam podejrzenie, ze mam ta bakterie, mialam zrobione badanie krwi - wynik ujemny i kolejno gastroskopie, ktora wykazala,ze jednak nie mam helicobactera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala Re: pyt. o test na helicobactera p. IP: 81.21.197.* 25.05.04, 13:31 mhhhm zrobiłam ten test jak byłam tzn jestem zdrowa żołądek jak na razie mi nie dokucza od 2 miesięcy to i tak wyjątkowo długo no i nie wiem czy test niczego nie wykazał bo organizm na razie ma spokój... ale i tak przeciwciała powinny być we krwi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: pyt. o test na helicobactera p. IP: *.sasknet.sk.ca 25.05.04, 17:12 Nie, pobranie wycinka z zoladka jest bardzo zalasna metoda diagnostyczna na H.pylori. Ten lekarz nie mial racji. Dlaczego nie? H.pylori nie jest obecny w kazdym miejcu blony sluzowej, wystepuje raczej gleboko, podczas gdy pobierane wycinki sa powierzchowne. Biopsja wykrywa helikobactera slabo i czasem trzeba wiele gastroskopii i wiele bioptatow by w koncu go wykryc. O wiele lepsza metoda jest test oddechowy (jest bardzo czuly i potwierdza obecnosc ZYWYCH bakterii w organizmie) lub tez test na p/ciala. Ten ostatni okresla jednak obecnosc bakterii posrednio uzywajac odpowiedzi immunologicznej i niekoniecznie potwierdza obecnosc zywych bakterii, ale raczej kontakt z bakteria w przeszlosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: pyt. o test na helicobactera p. IP: 80.51.132.* 25.05.04, 17:59 A gdzie mozna zrobic sobie taki test oddechowy? Na czym polega ten test z apteki i czy jest on wiarygodny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: pyt. o test na helicobactera p. IP: *.sasknet.sk.ca 25.05.04, 18:04 Kieruje lekarz. A aparature ma na pewno kazda Akademia Medyczna. A tez z apteki jest do zabawy dla dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala Re: pyt. o test na helicobactera p. IP: 81.21.197.* 25.05.04, 18:18 apteczny to rzeczywiście zestaw "mały laborant" :) płytka wygląda tak samo jak ta do testów ciążowych jest automat do nakłucia(krew jest potrzebna), fiolka z kontrastem itd. test prosty, wizualny tylko poprostu ja już bym wolała żeby to juz była ta helicobacteria bo wiedziałabym co się dzieje z moim żołądkiem, na razie jedyny pomysł to to H.B. albo nadwrażliwość wrodzona :( Odpowiedz Link Zgłoś