Dodaj do ulubionych

Guzek przy uchu

26.10.11, 16:49
Kila dni temu wyczułam przy samej lini ucha od strony twarzy mały guzek który jest lekko bolesny przy ucisku.To taka jakby chrząstka.Niedawno miałam robioną morfologię wyniki były dobre.Nie przeszłam żadnej infekcji ostatnio nie gorączkuje ani nic z tych rzeczy więc to raczej nie węzły chłonne.Co to może byc?Boję się
Obserwuj wątek
    • burczykomar Re: Guzek przy uchu 26.10.11, 16:54
      W tych rejonach występują również nowotwory, przede wszystkim gruczolak wielopostaciowy ślinianki.

Nie przejmuj się na zapas, bo ogromna większość z nich (ca 85-90%) to nowotwory łagodne, ale fajnie byłoby sobie zrobić USG dla pewności.

Morfologia nie ma nic do tego. Ja miałem takiego guza i idealną morfologię.
      • kasia5266 Re: Guzek przy uchu 26.10.11, 17:05
        Dzięki za poradę.jakie było u ciebie leczenie?
        • burczykomar Re: Guzek przy uchu 26.10.11, 17:08
          Takie, jak w przypadku każdego innego nowotworu: leczenie operacyjne.

Ale to Twoje wcale nie musi być tym, węzły chłonne nie powiększają się tylko od infekcji, bardoz często np. od zęba (szczególnie jak się psuje 8-ka).

Dlatego najlepiej jest zrobić USG, na USG węzły chłonne wychodzą bardzo jednoznaczne. Jeśli nie - wtedy biopsja i dalsze leczenie.
          • kasia5266 Re: Guzek przy uchu 26.10.11, 21:20
            No właśnie niedawno leczyłam zęba i dalej mnie boli podczas jedzenia i to jest 8-ka.Podejrzewam że zle zatruła mi zęba.może to od tego.Ale zrobię usg.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka