02.01.12, 22:01
W czasie wykonywania badań specjalistycznych w szpitalu wykonano również badanie usg jamy brzusznej. Wynik tego badania przedstawia się następująco (część dot. nerek):

Nerka prawa o prawidłowej wielkości. Kształt prawidłowy. Położenie prawidłowe. Ruchomość oddechowa prawidłowa. Echogeniczność prawidłowa. Układ kielichowo-miedniczkowy nieposzerzony.
Nerka lewa słabo odróżniająca się od otoczenia, o orientacyjnych wymiarach 67 x 43 mm z zatartym zróżnicowaniem korowo-rdzeniowym. W części środkowej bezechowy obszar średnicy 11 mm – torbiel. Ruchomość prawidłowa. układ kielichowo-miedniczkowy nieposzerzony.

Na wizytę w gabinecie nefrologicznym czekałem rok. W tym czasie badanie usg robił tekarz urolog. Powiedział, że w lewej nerce widzi trzy torbiele i coś dzieje się z prawą nerką.
W czasie wizyty w gab. nefrologicznym lekarz przejrzał tylko dokumentację z badań specjalistycznych. Żadnych dodatkowych badań. No, może tylko morfologia, kreatynina i poziom jonów. I następna wizyta kontrolna za pół roku.

Wyniki bad. krwi:
Styczeń 2011: Kreatynina - 1,15; Kwas moczowy - 7,22; GFR - 64
Listopad 2011: Kreatynina - 1,27; Kwas moczowy - 5,39; GFR - 57

Nadmienię, że od 11 lat zażywam cytostatyki w związku z chorobą szpiku. Od jakiegoś czasu odczuwam dyskomfort w miejscu nerki lewej. Od września 2011 mam również problem z kręgosłupem. I ten dyskomfort jest mi trudno rozróżnić: czy to jest od kręgosłupa czy od nerki?
Czy leki te (anagrelid, hydroxycarbamid) mogą mieć wpływ na stan moich nerek?
Czy wpływ na stan nerek na jakość wody – twardość ok. 590 mg CaCO3?
O co mogę prosić nefrologa w czasie następnej wizyty?
Pozdrawiam!
A.
Obserwuj wątek
    • rickky Re: Nerki 02.01.12, 22:13
      anmar123 napisał:

> Nerka lewa słabo odróżniająca się od otoczenia, o orientacyjnych wymiarach 6
      > 7 x 43 mm z zatartym zróżnicowaniem korowo-rdzeniowym. W części środkowej bezec
      > howy obszar średnicy 11 mm – torbiel.
      Ruchomość prawidłowa. układ kie
      > lichowo-miedniczkowy nieposzerzony.
      >
      Wygląda mi to na marskość nerki lewej.
      Nie wiem, na ile mają z tym wspólnego przyjmowane leki.
      Bardziej wygląda to na zejście jakiegoś procesu zapalnego.
      Należałoby wykonać scyntygrafię dynamiczną nerek, aby zobaczyć, ile ta nerka jest jeszcze warta. Całkiem możliwe, że niewiele.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka