anmar123
02.01.12, 22:01
W czasie wykonywania badań specjalistycznych w szpitalu wykonano również badanie usg jamy brzusznej. Wynik tego badania przedstawia się następująco (część dot. nerek):
Nerka prawa o prawidłowej wielkości. Kształt prawidłowy. Położenie prawidłowe. Ruchomość oddechowa prawidłowa. Echogeniczność prawidłowa. Układ kielichowo-miedniczkowy nieposzerzony.
Nerka lewa słabo odróżniająca się od otoczenia, o orientacyjnych wymiarach 67 x 43 mm z zatartym zróżnicowaniem korowo-rdzeniowym. W części środkowej bezechowy obszar średnicy 11 mm – torbiel. Ruchomość prawidłowa. układ kielichowo-miedniczkowy nieposzerzony.
Na wizytę w gabinecie nefrologicznym czekałem rok. W tym czasie badanie usg robił tekarz urolog. Powiedział, że w lewej nerce widzi trzy torbiele i coś dzieje się z prawą nerką.
W czasie wizyty w gab. nefrologicznym lekarz przejrzał tylko dokumentację z badań specjalistycznych. Żadnych dodatkowych badań. No, może tylko morfologia, kreatynina i poziom jonów. I następna wizyta kontrolna za pół roku.
Wyniki bad. krwi:
Styczeń 2011: Kreatynina - 1,15; Kwas moczowy - 7,22; GFR - 64
Listopad 2011: Kreatynina - 1,27; Kwas moczowy - 5,39; GFR - 57
Nadmienię, że od 11 lat zażywam cytostatyki w związku z chorobą szpiku. Od jakiegoś czasu odczuwam dyskomfort w miejscu nerki lewej. Od września 2011 mam również problem z kręgosłupem. I ten dyskomfort jest mi trudno rozróżnić: czy to jest od kręgosłupa czy od nerki?
Czy leki te (anagrelid, hydroxycarbamid) mogą mieć wpływ na stan moich nerek?
Czy wpływ na stan nerek na jakość wody – twardość ok. 590 mg CaCO3?
O co mogę prosić nefrologa w czasie następnej wizyty?
Pozdrawiam!
A.