Dodaj do ulubionych

aparat słuchowy

05.06.04, 01:58
Nie znalazłem wątku na ten temat.
Od długiego juz czasu słabo słyszę na ucho. Zrobiłem badania i okazało się, że mam średnie uszkodzenie słuchu. Zaproponowano mi zakup aparatu słuchowego - nie będę ukrywał - za spore pieniądze.
Pytanie:
Czy powinienem kupić taki aparat, skoro przez tyle lat jakos żyłem z uszkodzonym słuchem, często ratując się tym drugim zdrowym (zwłaszcza przy rozmowach telefonicznych itp)?

Czy osoby, które korzystają z aparatów słuchowuch mogą się wypowiedzieć? Pozosatli forumowicze, jeżeli mają doświadczenie w tej dziedzinie, również proszeni są o informacje.
Pozdrawiam
Acha. Jesetm jeszcze młodym człowiekim :)
Obserwuj wątek
    • ewax100 Re: aparat słuchowy 05.06.04, 21:35
      Tez jestem zainteresowana.Czy ktos ma jakies doswiadczenia na temat aparatu
      słuchowego czy jesli juz ktos kupil czy jest zadowolony i dobrze słyszy?
    • janina14 Re: aparat słuchowy 05.06.04, 23:24
      Jeśli drugie ucho masz zdrowe--raczej nie kupuj aparatu.
      To tylko taka rada z mojego doswiadczenia. Ja przez 40 lat żyłam z uszkodzeniem
      średnim w obu uszach .Słyszałam dobrze tylko z bliska. Miałam kompleksy ale
      jakos z tym żyłam. Mojemu mężowi absolutnie to nie preszkadzało. Az któregos
      dnia mi odbiło i kupiłam aparat. Zeby lepiej słyszeć w pracy koleżanke kkkktóra
      cicho mówiła. To był aparat cyfrowy digi life--Oticonu. Za prawie 3 tys zł.
      Na początku euforia-słyszałam dużo lepiej--ale w hałasie męczyłam sie.Było za
      głośno. Ciągle dawałam aparat do przestrojenia. W koncu jakoś mi ustawili.
      Po roku użytkowania---tylko na jednym uchu- cos mi trzasnęło w tym uchu.
      Zaczęłlam jeszcze gorzej słyszec na to ucho. Miłam jakiś dziwny tam ucisk.
      Po nastepnych 2 latach--cos mi trzasęło w OBU USZACH !!!
      Do szpitala trafiłam za póżno--kroplówki nie pomogły. Miałam BLOKADĘ SŁUCHU.
      Uczucie zatkania wypełnienia które mam do dziś. Ale najgorze jest to że pojawił
      sie SZUM w tym uchu co nosiłam aparat.
      Myślałam .że oszaleje wpadłam w depresje. Ledwo z niej wyszłam. Schudłam wtedy
      10 kilo.
      Profesor SKARŻYŃSKI--powiedział : To mógł być APARAT !!!!
      I tak było--moje ucho nie wytrzymało tego aparatu. !!!! Był chyba dla mnie za
      mocny. Teraz mam ubytek jeszcze większy w obu uszach i przelkinam ten dzień w
      którym kupiłam ten aparat.!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Halina Re: aparat słuchowy IP: *.ip-pluggen.com 05.06.04, 23:46
        Nie powinnam zaprzeczac panu profesorowi, ale znam wielu starszych ludzi
        ktorzy od lat nosza aparaty sluchowe i nic im z tego powodu nie trzasnelo.
        Jedno jest pewne: niektore dzwieki sa nieprzyjemnie glosne dla tych ludzi, np
        kiedy sa na ulicy.
        Przestawianie aparatu nie ma sensu, bo przeciez kazda sytuacja jest inna i nie
        mozna nic uniwersalnie dopasowac.
        Spotkalam sie z aparatem, ktorego wlasciciel mogl dowolnie regulowac sile
        dzwieku, ale nie sadze zeby taki aparat byl ogolniedostepny.
        • anula36 Re: aparat słuchowy 06.06.04, 00:08
          owszem jest ogolniedostepny i mozna regulowac w/g miejsca przebywania-ulica,
          pomieszczenie, rozmowa na zywo i telefon.
          Nowoczesny dobry aparat nie powinien zaszkodzic,znam wielu mlodych ludzi ,
          ktorzy je nosza i jest ok.
          Ale decyzja nalezy oczywiscie do ciebie.
        • Gość: eM Re: aparat słuchowy IP: *.home.cgocable.net 06.06.04, 04:00
          Gość portalu: Halina napisał(a):

> Spotkalam sie z aparatem, ktorego wlasciciel mogl dowolnie regulowac sile
          > dzwieku, ale nie sadze zeby taki aparat byl ogolniedostepny.
          --------------------------------------------------------------------------------

Takie aparaty sa juz przestarzale , w obecnych Digitals jest chip komputerowy
          ktory automatycznie reguluje natezenie dzwieku .
      • Gość: Venus PYTANIE DO JANINY14.... IP: *.vc.shawcable.net 23.06.04, 22:03
        Mam pytanie jesli nie mialabys nic przeciwko - jak doszlo do kupna aparatu,
        czy mialas robione jakiekolwiek testy na sluch przed zakupieniem, i kto ci
        doradzal jaki aparat kupic?

bylas u specjalisty (otolarygnologa) na konsultacji w sprawie aparatu?
        Czy po prostu poszlas do sklepu, i kupilas?

Czy to drugie ucho, ktore tez ci "trzasnelo", czy na to tez nosilas aparat?

I, jesli jest taka mozliwsc, nie bylabys zainteresowana nowym aparatem jesli
        poprawilby ci komfort zycia?
        zakladam ze aparat bylby odpowiednio dobrany.

Venus
    • Gość: eM Re: aparat słuchowy IP: *.home.cgocable.net 06.06.04, 02:37
      Twoj ubytek sluchu z punktu "slyszenia" slaboslyszacych jest nikly i jezeli
      normalnie potrafisz funkcjonowac to aparat jest zbedny .
      Normalnie znaczy zrozumienie dialogu prowadzonego w TV czy np. w towarzystwie (
      na imieninach ) gdzie w kakofonii innych dzwiekow potrafisz uslyszec i
      prowadzic ze zrozumieniem rozmowe .

• janina14 Re: aparat słuchowy 06.06.04, 10:22
        Dokładnie tak !!!!!
        Nie kupuj aparatu!!
        Nie wszystkim dobrze on służy.Wielu lekarzy mi mówiło że nie powinnam była
        kupowac aparatu.
        A miałam aparat właśnie z komputerowym czipem regulującym natężenie dżwieku--
        przynajmniej tak mi mówili w Oticonie.
        A najlepiej będzie jak będą sie tu wypowiadać osoby-które noszą aparat.
        Laików nie słuchaj.
        Pozdr
        • Gość: klecina Re: aparat słuchowy IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.04, 01:17
          Zapomniałem w tej chwili hasła :(

Dzięki za wypowiedzi.
          Z tym moim słuchem da się życ. Coś mi się wydaje, że osobie, która robiła mi badania, zależy bardzo na tym, aby mi ten aparat "wcisnąć"... ale może się mylę.
          • janina14 Re: aparat słuchowy 08.06.04, 01:02
            Oczywiście że chce Ci wcisnąć.!! Robią na tym niezły biznes.
            Zawsze zdązysz mieć jeszcze aparat--jak się zestarzejesz.
            Gdybym miała cofnąc czas nigdy nie kupowałabym aparatu--skoro jakoś sobie
            radziłam.
            Pozdrawiam.
            • Gość: klecina Re: aparat słuchowy IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.04, 01:39
              I tak zrobię! Póki daję radę i komunikuję się (w mierę normalnie) z otoczeniem, to sobie odpuszczę zwłaszcza, że z kasą u mnie ostatnio ciężko. Do tej pory żyję, więc... poczekam na starość :)
          • Gość: eM Re: aparat słuchowy IP: *.home.cgocable.net 08.06.04, 02:01
            Osoba zakladajaca po raz pierwszy aparat sluchowy slyszy dzwieki jakich nigdy
            dotad nie slyszala , przyzwyczajenie sie do tej sytuacji zajmuje okolo pol roku
            i w wiekszosci potrzebna jest przez ten okres wspolpraca z audiologiem . Dla
            czesci osob z nawet duzym ubytkiem sluchu dzwieki ze sluchawki sa bardziej
            stresujace od sytuacji gdy nie rozumia dialogow prowadzonych w TV nawet z
            bezposredniej odleglosci ( 30-50 cm ).

Nalezy sie liczyc z tym ze wraz z poprawa lub dalsza utrata sluchu aparat
            trzeba wymienic na nowy .
    • aagata4 Re: aparat słuchowy 23.06.04, 20:14
      klecina napisał:

> Nie znalazłem wątku na ten temat.
      > Od długiego juz czasu słabo słyszę na ucho. Zrobiłem badania i okazało się,
      że
      > mam średnie uszkodzenie słuchu. Zaproponowano mi zakup aparatu słuchowego -
      nie
      > będę ukrywał - za spore pieniądze.
      > Pytanie:
      > Czy powinienem kupić taki aparat, skoro przez tyle lat jakos żyłem z
      uszkodzony
      > m słuchem, często ratując się tym drugim zdrowym (zwłaszcza przy rozmowach
      tele
      > fonicznych itp)?
      >
      > Czy osoby, które korzystają z aparatów słuchowuch mogą się wypowiedzieć?
      Pozosa
      > tli forumowicze, jeżeli mają doświadczenie w tej dziedzinie, również proszeni
      s
      > ą o informacje.
      > Pozdrawiam
      > Acha. Jesetm jeszcze młodym człowiekim :)

Witaj
      Ja nosze aparaty od szkoły podstawowej. zmieniałam je kilka razy. Rzeczywiście
      na początku było ciężko sie przyzwyczaic do nich, ale teraz sa mi niezbędne

Wprawdzie sa dośc uciążliwe zwłaszcza w podrózy i nadwrazliwe na wilgoć.
      Ponadto przy uzywaniu niektórych aparatów telefonicznech strasznie gwiżdźą (a
      niestety w pracy mamy aparaty telefoniczne starego typu). Mankamentem jest
      fakt, że chociaz pomagają lepiej słyszeć to nie sa idealne i wraz czesto zdarza
      mi sie niedosłyszeć.

Jednak nie wyobrażam sobie teraz nie miec tych aparatów. przyzwyczaiłam się i
      źle sie czuję jak sie okaże ze nie mam przy sobie zapasowych baterii a te w
      aparacie sie wyczerpią.

Co do wciskaczy aparatów - to może zajrzyj do Instytutu patologi słuchu czyli
      kliniki dokrota Skarzynskiego. www.ifps.org.pl wg mnie tam nie wciskaja
      aparatów tylko pomagaja pacjentom. a tych wciskaczy aparatów warto odwiedzic w
      celu zorientowania sie na rynku i ... póżniej mozna to omówic z lekarzem lub w
      pokoju aparatowania (jakas taka nazwa ale nie pamiętam czy tak)

Trzeba tam zadzwonic zapisac sie na konkretny dzień (czeka sie po kilka
      miesięcy). Następnie ze skierowaniem od lekarza rodzinnego i dokumentem
      stwierdzającym ubezpieczenie nalezy sie tam udac od samego rana. - przy
      odrobinie szczęścia w ciągu jednego dnia uda ci sie wszyskiego dowiedzieć.
      Można od nowa zdiagnozowac słuch- oraz dowiedziec sie o aparatach. Rok temu
      mozliwe tam były dofinansowania do aparatów, byc może teraz też. Ciężko jest
      sie tam dodzwonić jednak nie nalezy sie poddawać.

Ja byłam bardzo zadowolona z wizyty w tej klinice. Wprawdzie niewiele mi
      pomogła, bo nauki medyczna niestety w niektórych przypadkach jeszcze nie
      rozwinęły dostatecznie aby mi pomóc. Jednak jestem pod wrażeniem
      profesionalizmu personelu i jego kultury. Nie zraził mnie nawet panujący tam
      wielki tłok do każdego gabinetu. Poza tym tam jest chyba wszysko co może sie
      wiązac z pomocą ludziom niesłyszącym lub niedosłyszącym. Ja korzystam tez z
      poradni genetycznej.

Uważam, że nie powinineś rezygnowac z aparatów zbyt szybko ... Upewnij sie czy
      ich faktycznie nie potrzebujesz. Na twoim miecu nie kupowałabym pochopnie
      aparatu w sklepie gdyż masz rację co do "wciskania aparatów przez
      sprzedawców". Jeden taki "wciskany" kupiłam i załowałam

Z tego co sie orientuje to w tej klinice tez mozna nabyc aparaty słuchowe,
      zapytaj czy możesz je wypożyczyc na jakiś okres czasu aby je sprawdzić.

Trochę chaotyczny ten post, bo musze zaraz wyjść. jJednak uważam, że tej wiedzy
      mi brakowało i załuję, że dopiero rok temu odwiedziłam ta klinikę.

Pozdrawiam

Agata
    • aagata4 Re: aparat słuchowy 23.06.04, 20:39
      do poprzedniego postu podam jeszcze linka co napisałam czym kierowac sie w
      czasie wyboru zakupu aparatów - warto wiedzieć przy zakupie aparatów

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=488&w=12849766&a=13432665

Agata
      • Gość: Venus Re: aparat słuchowy IP: *.vc.shawcable.net 23.06.04, 21:54
        Mam bardzo duzy ubytek sluchu i aparat nosze od 12-tego roku zycia. Obecnie mam
        dwa - na obu uszach.

Po pierwsze,
        aparatow jest duzo, roznego typu i zanim sie go kupi trzeba zrobic rozne testy
        aby ustalic rodzaj uszkodzenia sluchu, jak duzy jest ubytek i w zwiazku z tym
        jaki nalezy dobrac aparat.

najpierw trzeba udac sie do dobrego otolaryngologa ktory zrobi odpowiednie
        testy. Na poczatek audiogram.

Ja uwazam ze nikt nie powinien meczyc sie z niedosluchem, szczegolnie w
        dzisiejszych czasach kiedy aparaty sluchowe sa od malenkich
        niewidocznych "zabawek" umieszczanych w kanale ucha do wszczepianych implantow.

Dlaczego nie mozna slyszec perfekt na oba uszy, przy pomocy aparatu?

jesli chodzi o obawy ze noszenie aparatu moze spowodowac wiekszy ubytek, to
        moja opinia jest taka ze
        ubytek tak czy siak nastapi, jesli choroba jest postepowa.
        Mozna z czasem zmienic aparat na mocniejszy.
        Wole teraz lepiej szlyszec z aparatem niz meczyc sie latami aby uratowac te
        resztki sluchu, ktore i tak niewiele daja.

Na pewno ktos kto zbyt energicznie zacheca do kupienia aparatu nie wzbudzilby
        we mnie zaufania.
        Nie wiem czy w Polsce sprzedawcy tego typu sprzetu sa wystarczajaco
        wykwalifikowani aby dopasowac aparat w/g potrzeb.
        Czy np. robia audiogramy?
        Jesli nie to tym bardziej bez specjalisty bym nic nie kupowala.

Venus

• aagata4 Re: aparat słuchowy 24.06.04, 21:34
          Zgadzam sie z Tobą że specjaliści powinni dobierac aparat słuchowy do słuchu.

Jednak moim zdaniem w firmach dobór aparatów słuchowych jest prwadzony dośc
          fachowo, przy pomocy nowoczesnej aparatury. Audiogramy są robione w niektóych
          firmach prywatnych przez specjalistów akustyków bezpłatanie i bardzo dokładne.

Dobrze jest się zorientowac na rynku aparatów słuchowych zanim pojdzie sie do
          lekarza.

Sama juz kilka razy zmieniałam aparaty słuchowe i wiem, że warto jest korzystac
          z porad zarówno otolaryngologów jak i sprzedawców aparatów słuchowych.

pozdrawiam

Agata

• Gość: Venus Re: aparat słuchowy IP: *.vs.shawcable.net 25.06.04, 01:24
            Mieszkam w Kanadzie dlatego pytam jak wyglada sprzedaz aparatow sluchowych w Polsce.
            tutaj taki 'technik' jest dosc dobrze wyszkolony ale zawsze lepiej dowiedziec
            sie co o tym mysli lekarz - specjalista.
            W szpitalu np robiono mi znacznie bardziej szczegolowe badania niz w punkcie
            sprzedazy.
            Tez zmienialam aparaty, aktualnie zastanawiam sie and Phonak'iem - digitalem,.
            Jesli masz digitala - czy rzeczywiscie jakos sluchania jest tak duzo lepsza od
            tych zwyklych?
            Venus
            • aagata4 Re: aparat słuchowy 04.07.04, 09:27
              Gość portalu: Venus napisał(a):

> Jesli masz digitala - czy rzeczywiscie jakos sluchania jest tak duzo lepsza od
              > tych zwyklych?
              > Venus

nie mam digitala, Mam niemiecki aparat GEERS douszny, ma dodatkowo program do
              wyboru w zależności od potrzeb. Był bardzo drogi. Jednak w ramach tegp mam
              przez 5 lat bezpłatne przeglądy, czyszczenie i moge go przestawiac dowolna
              ilośc razy. Np potrzebny był mi program do telefonów, potem mozliwośc
              pogłośnienia gdy uczyłam sie języka angielskiego gdzie wszyscy mówili bardzo
              cichutko itp. Mozna tez ustawic ten program na słuchanie muzyki klasycznej i
              wiele innych opcji. Ogólnie jestem z niego zadowolona, poza jedną sprawą - jest
              bardao wrazliwy na wilgoc i nigdzie sie nie mogę ruszyc bez poduszki
              elektrycznej.

sorki że tak póxno ospowiedziałam ale teraz rzadko jestem na necie

pozdrawiam

• Gość: Venus Re: aparat słuchowy IP: *.vc.shawcable.net 04.07.04, 19:23
                Nie szkodzi, dziekuje i poogladam go sobie na Google'u, jak jest. :)
                venus

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka