Dodaj do ulubionych

gastroskopia

04.01.12, 23:34
hej....
Mam krotkie pytanie....
moze ktos wie....Czy gastroskopia moze byc wykonywana podczas okresu..?
Lekarz przy zapisywaniu osoby na badanie pytal o date ostatniej miesiaczki ale nie skojarzylam faktu (bo to badanie gornego odcinka przewodu pokarmowego)ze moze to przeszkadzac ...wiec nie spytalam o to....
dzieki za odp...
Obserwuj wątek
    • 25augustyna Re: gastroskopia 05.01.12, 09:56
      nie wiem. Wiem za to, ze w czasie okresu krzepliwość krwi jest trochę inna. W czasie badania gdyby doszło do jakiegoś krwawienia trudniej byłoby je zahamować. Tak dla bezpieczeństwa uważam więc, ze lepiej je robić, gdy nie ma się w tym czasie okresu.
      • kasiaania20 Re: gastroskopia 09.01.12, 22:56
        Chodzi raczej o to by określić czy nie jestęs w ciaży przypadkiem - i nie zastosować leków które mogą być szkodliwe dla płodu
        • lizzy1 Re: gastroskopia 10.01.12, 01:31
          kasiaania20 napisała:

> Chodzi raczej o to by określić czy nie jestęs w ciaży przypadkiem - i nie zasto
          > sować leków które mogą być szkodliwe dla płodu

Yhy ;-) A co jeśli zaskoczyłaś tydzień przed badaniem i jesteś akurat przed terminem spodziewanej miesiączki, hmmm?

W czasie menstruacji nie powinno się wykonywać gastroskpii ze względu na obniżoną krzepliwość krwi. Standardem jest, że podczas badania pobierane są wycinki do testu ureazowego, a w sytuacji gdy operator stwierdzi zmiany (duże, źle gojące się wrzody, polipy, nadżerki) , pobierane są z nich również wycinki do badania histopatologicznego.

• osmanthus Re: gastroskopia 12.01.12, 03:12
      karla31 napisała:

> hej....
      > Mam krotkie pytanie....
      > moze ktos wie....Czy gastroskopia moze byc wykonywana podczas okresu..?
      > Lekarz przy zapisywaniu osoby na badanie pytal o date ostatniej miesiaczki ale
      > nie skojarzylam faktu (bo to badanie gornego odcinka przewodu pokarmowego)z
      > e moze to przeszkadzac ...wiec nie spytalam o to....
      > dzieki za odp...

Jezeli miesiaczka mialaby rzutowac na przebieg gastroskopii to lekarz powinien o tym poinformowac pacjentke.
      Na Antypodach taki problem generalnie nie zachodzi chyba, ze miesiaczka obfita albo bolesna ale tutaj znow wlasnie rola lekarza.
      Na miejscu pacjentki spytalabym o gleboka sedacje w czasie gastroskopii.
      Nawet jesli zazadanoby za nia (d)oplaty.
      Bo zdaje sie standard NFZ to "Aaa, kotki dwa...)?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka