Dodaj do ulubionych

Rezonans kolana, badanie MT

11.01.12, 22:23
Witam :)
Na początku czerwca doznałem kontuzji kolana( z przez 1 miesiąc nie było za ciekawie ale z czasem powoli wszystko się poprawiał, była jakaś woda w kolanie po wysiłku czy coś, w chwili obecnej noga mocno chrupie i rzęzi gdy zegnę ją do końca i często podczas chodzenia czuję jak jest niestabilna i przeskakuję oraz często podczas zmiany kierunku coś przeskakuje i towarzyszy temu ból.)
i w końcu doczekałem się na rezonans.

Wyszło mi coś takiego :
"Uszkodzenie chrząstki stawowej na przyśrodkowej powierzchni rzepki.
Zmiany obejmują całą grubość chrząstki z przerwaniem ciągłości powierzchni stawowej.
Na poziomie tych zmian widoczne jest ognisko podwyższonego sygnału szpiku odpowiadające najpewniej zmianom pourazowym rzepki."

I teraz moje pytanie, Czy orientuję się ktoś jak może przebiegać proces leczenia ? bo jestem piłkarzem (obecnie przerwa zimowa) i nie wiem jak z tym dalej będzie...
Obserwuj wątek
    • tigerness Re: Rezonans kolana, badanie MT 12.01.12, 18:19
      "Zmiany obejmują całą grubość chrząstki z przerwaniem ciągłości powierzchni stawowej.
      Na poziomie tych zmian widoczne jest ognisko podwyższonego sygnału szpiku odpowiadające najpewniej zmianom pourazowym rzepki".

Ja też mam pytania:
      Jak przebiegał proces leczenia od początku czerwca ubiegłego roku do badania MRI?
      Dlaczego dopiero po ponad pół roku od kontuzji zostało wykonane badanie MRI?
      Czy lekarz, pod którego zapewne jesteś opieką wspominał o artroskopii?

Odnośnie opisu:
      "Wysoki sygnał szpiku kostnego w obrazach T2-zależnych stawu kolanowego z przerwaniem warstwy korowej może opowiadać:
      1. Martwicy aseptycznej kostno -0 chrzęstnej Osteochondritis dissecans (przewlekły nawracający uraz)
      2. Pourazowej martwicy kości
      3. Samoistnej martwicy kości
      4. Typowi II zmian pourazowych kości"
      M.M. Reeder "Radiologia. Od objawu do rozpoznania. Na podstawie Reeder and Felson's Gamuts in Radiology".
      Piśmiennictwo: Stark DD, Bradley WG (eds): Magnetic Resonance Imaging. (ed 3) St. Louis: CV Mosby and Co., 1999
      • kontuzjakolana Re: Rezonans kolana, badanie MT 12.01.12, 21:13
        W dniu zdarzenia miałem jeszcze niecałe 16lat. Po urazie mama oraz inne osoby wmawiały mi, że to tylko stłuczenie i mi przejdzie, jednak praktycznie nic się nie poprawiało. Lekarz (chirurg) nakazał mi chodzić w stabilizatorze i przychodzić na kontrole. (Do lekarza udałem się dopiero ok miesiąc po zdarzeniu bo uznałem ze to nie jest zwykłe stłuczenie. ) Na kontrole chodziłem niecałe 2 miesiące i ciągle miałem smarować jakimiś maściami przeciwbólowymi itp. ale było bez zmian to lekarz kazał zrobić mi prześwietlenie na którym nic nie wykryto (Jak on to powiedział "Nie widzę tu złamania") po czym uznał, że potrzebny będzie rezonans. W rejestracji dowiedziałem się, że najbliższy termin jest za 4 miesiące no i w końcu się doczekałem i przedstawiłem tu wyniki. W najbliższym czasie udam się do ortopedy sportowego ale puki co pytam się tu. :)

• aqua48 Re: Rezonans kolana, badanie MT 14.01.12, 09:59
          Pewnie potrzebna będzie artroskopia, powrót do sprawności po takiej operacji/zabiegu to około miesiąc plus rehabilitacja.
          Znajdź dobrego ortopedę, specjalistę "od kolana", w przychodniach sportowych na ogól się znają na uszkodzeniach kolan, ale może zorientuj się jeszcze przed wizytą.
          • kontuzjakolana Re: Rezonans kolana, badanie MT 16.01.12, 23:27
            A czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć jak może przebiegać proces leczenia takiego urazu ? na czym będzie polegała artroskopia w tym przypadku ?? A chciałem się spytać czy długo będzie trwał powrót do takiego stanu zdrowia żebym mógł dalej grać ?
            • aqua48 Re: Rezonans kolana, badanie MT 17.01.12, 12:58
              kontuzjakolana napisał:

> A czy jest ktoś w stanie mi powiedzieć jak może przebiegać proces leczenia taki
              > ego urazu ? na czym będzie polegała artroskopia w tym przypadku ??

Artroskopia polega na zabiegu w znieczuleniu. Co konkretnie lekarz będzie robił zależy od stanu Twojego kolana, który oceni dopiero w trakcie zabiegu. Ortopeda powinnien Ci to dkoładnie wyjaśnić, nie obawiaj się zadawania mu pytań. Najpierw przez mniej więcej tydzień poruszasz się o kulach i nie obciążasz nogi. Powrót do zdrowia, jak napisalam wyżej trwa około miesiąca plus potem ewentualnie rehabilitacja.

A chciałem się spytać czy długo będzie trwał powrót do takiego stanu zdrowia żebym mógł dalej grać ?
              • kontuzjakolana Re: Rezonans kolana, badanie MT 21.01.12, 20:45
                Byłem u ortopedy. Zakazał mi uprawiać jakiekolwiek sporty które mogą obciążać kolano, pozwolił tylko na delikatne pływanie i na jazdę rowerem na niskich przełożeniach. Powiedział żebym poszedł na pół roku rehabilitacji po czym powtórzył rezonans i jeśli nie będzie poprawy mam rozglądać się kimś kto zrobi mi artroskopie. Byłem załatwić sobie tą rehabilitację i lekarz mi powiedział że przepisze mi 10 zabiegów (naświetlanie jakąś lampą i impulsami magnetycznymi ? nie pamiętam dokładnie co to) powiedział że najlepiej by było jak by te zabiegi odbywały się jak najczęściej się da (codziennie) po tych 10 zabiegach jeśli nie będzie rezultatu to przepisze mi kolejne .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka