Dodaj do ulubionych

Sprawdzone sposoby na ból kręgosłupa

18.02.12, 17:08
Problem pewnie wielu z Was, praca przy biurku, stateczna i bóle w górnym fragmencie kręgosłupa. U mnie jest stwierdzona skolioza i niestety bardzo się garbię. Macie jakieś sposoby na trzymanie się prosto ? Oczywiście silna wola działa przez 3 minuty i...boli. Zastanawiam się nad pajączkiem, albo może jakieś ćwiczenia na wzmocnienie kręgosłupa ? Dzięki za radę.
PS Wiek 31 :)
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Sprawdzone sposoby na ból kręgosłupa 18.02.12, 17:47
      Ćwiczenia wzmacniające mięśnie kręgosłupa, krioterapia, a doraźnie masaże, działają na mnie przez pół roku, po tym czasie trzeba zapisać się na następny cykl.
      • labadine Re: Sprawdzone sposoby na ból kręgosłupa 18.02.12, 18:21
        www.milmed.ovh.org/kr_szyjny.htm
        www.milmed.ovh.org/kr_piersiowy.htm
        www.milmed.ovh.org/kr_ledzwiowy_1.htm
        To sa bardzo latwe cwiczenia aby utrzymac kregoslup w dobrej formie.
    • jola_ep Re: Sprawdzone sposoby na ból kręgosłupa 18.02.12, 22:22
      Zależy jak duża ta skolioza.

Osobiście polecam tai-chi w dobrej szkole (sprawdzone). Warunek - należy poświęcić dodatkowo jakieś kilkanaście minut dziennie na samodzielne ćwiczenia. Ale zajęcia w grupie mobilizują. Zaletą będzie dobry zestaw ćwiczeń + korygowanie postawy przez instruktora (dlatego musi być to dobra szkoła)

Inna metoda -szczególnie polecana, gdy skolioza jest większa - to wizyta u dobrego fizjoterapeuty, najlepiej niestety prywatnie. Takiego, który potrafi wykonać diagnostykę i dobrać ćwiczenia. Możesz poszukać np. specjalizującego się w PNF, ze szczególnym uwzględnieniem skolioz. Oczywiście niezbędne będą ćwiczenia, ale masz gwarancję, że ćwiczysz to, co jest najważniejsze. W ramach mobilizacji można umówić się na wizyty np. co miesiąc w celu sprawdzenia, czy dobrze ćwiczysz i ewentualnie dobrania innych ćwiczeń.

Możesz oczywiście połączyć te metody razem.

Pajączek to naprawdę głupi pomysł.
      Zresztą niech zgadnę: prostując się ściągasz łopatki i napinasz mięśnie? A w skoliozie najczęściej trzeba zacząć od rozluźniania i likwidacji napięć i przykurczy. Bo często to właśnie one powodują, że przyjmujemy niewłaściwą pozycję.

Pozdrawiam
      Jola
    • grazkavita Re: Sprawdzone sposoby na ból kręgosłupa 18.02.12, 22:55
      Mam pytanie:czy masz odpowiednio dopasowane krzesło w pracy?Jeśli nie to postaraj się o takie , które by umożliwiły Ci od czasu do czasu się oprzeć....Rób sobie krótkie przerwy w czasie których wyprostój się...Nie głupie jest też podnoszenie ciężarków 2 kg, takie ćwiczenia wzmacniają mięśnie grzbietu i brzucha co bardzo pomaga kręgosłupowi...Tai chi to bardzo dobry pomysł!
      • fair.play Re: Sprawdzone sposoby na ból kręgosłupa 19.02.12, 13:12
        są takie specjalne krzesła - klęczniki. mam ten sam problem i siedzenie na takim to mordęga, ale może warto się zainteresować. są tez takie wielkie piłki, na których się siedzi, ale te działają chyba na ćwiczenie mięśni.
    • 7akuza Re: Sprawdzone sposoby na ból kręgosłupa 20.02.12, 14:32
      coś chyba nie działa, chociaż znalazłem na tej stronie podobne piłki. Ale to jest zwykła piłka do ćwiczeń ?
    • 7akuza Re: Sprawdzone sposoby na ból kręgosłupa 21.02.12, 01:21
      no taką piłkę to można do własnego biura wstawić. nie spotkałem się, żeby ktoś w pracy siedział na takiej kuli. No ja niestety muszę coś innego, bardziej dyskretnego mieć ;)
      • 7akuza Re: Sprawdzone sposoby na ból kręgosłupa 22.02.12, 00:05
        Panowie, no ja p****le jakies pół godziny temu schylałem sie żeby rozwiązać buta...URWAAA coś strzyknęło właśnie w lędźwiach, ja p***le co za ból. Sam na siebie ściągam problemy...
    • kastodrama Re: Sprawdzone sposoby na ból kręgosłupa 11.06.12, 17:24
      88radzio napisał:

> to są piłki rehabilitacyjne, o wysokiej wytrzymałości. o głównym zastosowaniu do ćwiczeń, ale również zwyczajne siedzenie na
      niej bardzo pomaga, bo pracują mięśnie i sam kręgosłup. Piłka nie powinna mieć zbyt dużej średnicy, 75 jak tutaj
      rel=nofollow>omedika.pl to jest standard, chociaż mogą być oczywiście mniejsze dla niższych osób.

co masz na myśli pod pojęciem "zwyczajnie siedzieć"
      • osmanthus Re: Sprawdzone sposoby na ból kręgosłupa 17.06.12, 04:35
        Swiss Ball Sizing Guide
        www.sportstek.net/swiss-ball-sizing.htm
    • meggi1306 Re: Sprawdzone sposoby na ból kręgosłupa 17.06.12, 00:03
      Polecam pilates. Ćwiczenia te wzmacniają tzw "gorset". Należy wzmocni. mięśnie wokół kręgosłupa. Siedzenie na piłce również polecam, bo to mobilizuje te mięśnie do pracy.
    • sp9tcu A ja polecam masaże 17.06.12, 13:20
      żadne pajaczki itd sa to pół środki
      jeśli nie ma stanu zapalnego polecam masarze kręgosłupa
      robione przez zaufana osobę
      przez 1 dwa masaże gorzej się poczujesz potem poprawa
      potem będzie poprawa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka