Dodaj do ulubionych

za młoda?

IP: *.rene.com.pl 11.06.04, 23:16
Bardzo proszę o poważne potraktowanie mojego postu.Mam 40 lat i dzieją się ze
mną dziwne rzeczy, przypominmające chorobę Alzheimera,ale jestem raczej na to
za młoda, prawda? Otóż coraz częściej robię coś nietypowego, o czym nie
pamiętam,np.chowam herbatę zamiast w szafce to w piekarniku , klucz od domu
dziś wsadziłam pod poduszkę w moim łóżku. To nie jest normalne, jestem
przerażona. I w ogóle nie pamiętam,ze coś takiego robię ! Jestem zdrowa, nie
mam problemów z psychiką, zawsze byłam tzw.normalna. Proszę, pomóżcie mi. Co
to może być? Stresów nie mam. Proszę, proszę...
Obserwuj wątek
    • Gość: Winta Re: za młoda? IP: *.rene.com.pl 11.06.04, 23:22
      Dodam,że to nie są jednostkowe przypadki,to się dzieje coraz częściej.Panicznie
      zaczęłam się bać,że źle ze mną.
    • Gość: Alterka Re: za młoda? IP: *.cg.shawcable.net 11.06.04, 23:26
      Podobne rzeczy zdarzaja sie w czasie przechodzenia w menopauze i to czesto.
      Poza tym moze tylko myslisz ze nie masz stresow? albo nerwicy?
      Spokojnie, popracuj nad swoja koncentracja - np.cwiczenia jogi sa bardzo
      skuteczne.
      Powodzenia
      • praktycznyprzewodnik Re: za młoda? 11.06.04, 23:36
        Ależ to tylko klimakterium, nie przejmuj się, moze bierz sobie Menofem czy
        coś w tym guście.
        Ja dzisiaj znalazłam w drzwiach post od pana wodomierza. Poprosił o spisanie
        stanu licznika i przedzwonienie mu tego. Spisałam i.... uparcie wybierałam w
        telefonie stan licznika zamiast numeru tego pana. Aż mąż mnie obśmiał !
      • anula36 Re: za młoda? 11.06.04, 23:40
        Moga tez swiadczyc
        o poczatkach powaznego schorzenia-poradz sie psychiatry albo neurologa.
    • Gość: GOSIA Re: za młoda? IP: *.chello.pl 11.06.04, 23:54
      Co ją straszysz[ostatni post],posłuchaj nie denerwuj się ,rozumiem że się
      martwisz.Spróbuj zrobić tak :sprawdź sobie elektrolity, tarczycę i poziom
      hormonów zwłaszcza estrogenów, a także magnez,jeśli jesteś z Warszawy mogę dać
      namiary do dobrego lekarza ;takie badania jeśli możesz najlepiej robić
      prywatnie bo państwowo mogą Cię zbyć.Na razie nie myśl że to A ,podstawowa
      morfologia tez by nie zaszkodziła.Nie ma co rozpaczać sprawdź to wszystko a
      lekarz który nie będzie psycholem i bez potrzeby nie bedzie faszerować Cię
      prochami z penością pomoże--napisz do mnie jeśli chcesz na e-mail
      nefretete8@gazeta.pl Pozdrawiam
      • anula36 Re: za młoda? 12.06.04, 00:58
        Nie strasze, ostrzegam. Pracuje w pomocy spolecznej i juz nie jeden klient
        niezdiagnozowany odpowiednio wczesnie trafil.
        Przebadac sie ogolnie mozna. Nawet trzeba. A wizyta u specjalisty najwyzej
        uspokoi.
        • pia.ed Re: za młoda? 12.06.04, 01:18
          Zrob te badania ktore Ci tu zalecaja i WROC KONIECZNIE na forum aby napisac,
          co u Ciebie znalezli. Prawdopodobnie nic.
          Czy oprocz ROZTARGNIENIA masz jeszcze inne objawy, np zaburzenia pamieci?
          Osobiscie zawsze mialam krotka pamiec, zapominam gdzie co polozylam i stale
          czegos szukam. Wynika to z myslenia jednoczesnie o wielu rzeczach naraz i
          robienia wszystkiego jak automat.
          Osobiscie wcale sie tym nie przejmuje.
          A od kiedy kobieta staje sie zapominalska w okresie przekwitania, do ktorego
          zreszta tej pani jeszcze daleko?
          • Gość: Maria Re: za młoda? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 12.06.04, 02:00
            Popieram Pia.ed. Przypuszczam, że podstawową przyczyną jest nadmiar obowiązków.
            Przeanalizuj, co musisz codziennie załatwić, jak wyglada Twój dzień?. Czy w
            czasie urlopu (kiedy miałaś go ostatni raz i jak spędziłaś?) zdarzają sie Tobie
            takie sytuacje?. Ja też wyprawiam takie głupoty jak Ty i też byłam skłonna
            myśleć, że coś ze mną nie w porządku. Wszystko mija, kiedy jestem poza domem,
            pracą i codziennymi obowiązkami. Kiedy nie muszę wykonać 50 spraw w ciągu
            godziny, bo wszyscy liczą, ze zrobię to dobrze. Myślę, że podstawowa przyczyna
            tkwi w przepracowaniu. A więc nie załamuj się :)))
    • Gość: Winta. Re: za młoda? IP: *.rene.com.pl 12.06.04, 09:56
      Dziękuję wam wszystkim, zrobię tak, jak mi zalecacie. Niedawno miałam badania
      krwi w związku z inną sprawą, wyniki ok. A z tym klimakterium, to coś jest, bo
      mam też inne objawy, skrócone cykle, przedłużone krwawienia,rozdrażnienie.
      Byłam u ginekologa,zapisał primolut nor.Nigdzie nuie czytałam jednak, że
      objawem wchodzenia w preklimakterium ( bo pełne klimakterium to nie
      jest,chyba...)są zaburzenia pamięci. A czy wiecie, że pół roku temu zgubiłam
      samochód? Poważnie, pojechałam do baru mlecznego, a wróciłam na piechotę i
      przez 3 godziny nawet nie wiedziałam,że nie mam samochodu.Na szczęście
      przypomniałam sobie gdzie go zostawiłam.
      Gosiu, napiszę do ciebie,dziękuję.
    • Gość: agulha Re: za młoda? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.06.04, 20:53
      Hej! Oczywiście przyczyn może być wiele, ale ja na własne ślepia widziałam
      pacjentkę z podobnymi objawami, u której ostatecznie okazało się, że to
      zaburzenia rytmu serca. Dopiero w całodobowym zapisie ekg (tzw. holter) okazało
      się, że okresowo serce zwalniało ->niedotlenienie mózgu. Poszła na wszczepienie
      rozrusznika na kardiologię. Aha, a trafiła do nas z podejrzeniem otępienia, już
      bidula była na rencie, bo nie radziła sobie w pracy (!). Druga przyczyna, która
      mi przychodzi do głowy, to wyładowania padaczkowe (napady padaczkowe tzw.
      częściowe złożone; pamiętaj, że w padaczce wcale nie musi być takich napadów z
      toczeniem piany, upadkiem i drgawkami!) - żeby potwierdzić albo wykluczyć taką
      hipotezę, przede wszystkim lekarz neurolog musi zebrać dokładny wywiad od
      Ciebie, poza tym trzeba by wykonać EEG (elektroencefalografię). Trzecia
      przyczyna, to mógłby być okresowy spadek glikemii (poziomu cukru we krwi).
      Jeżeli chorujesz na cukrzycę i bierzesz leki doustne lub insulinę, to byłoby
      bardzo możliwe, ale zakładam, że nie bierzesz, bo byś wiedziała, że takie
      rzeczy mogą Ci się przydarzyć. U osoby nieprzyjmującej leków tego typu taki
      objaw jest niezwykle rzadki, może do niego dochodzić w przypadku guza trzustki
      z komórek wydzielających insulinę (insulinoma).
      WNIOSEK: konsultacja mądrego lekarza, EKG spoczynkowe, ew. holter, podstawowe
      badania morfologiczne i biochemiczne krwi, ew. konsultacja neurologa i EEG. Na
      samym końcu, jeśli nic innego nie wyjdzie, może konsultacja psychiatry.
    • Gość: Winta Re: za młoda? IP: *.rene.com.pl 16.06.04, 18:23
      Jeszcze raz dzięki za pomoc. Mam zmiany w kręgosłupie szyjnym i rozpoczęta
      miażdżycę tetnic szyjnych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka