Dodaj do ulubionych

Problem z sercem

22.03.12, 22:58
Witam,
Chciałbym opisać co ostatnio mi się przytrafiło i jednocześnie zapytać o poradę. Chciałbym nadmienić, że mam 26 lat, nigdy nie chorowałem poważnie, ani nie miałem dolegliwości innych jak przeziębienie. Badania medycyny pracy 2 miesiące temu nie wykazały nic niepokojącego. Nie piję, nie palę. Nie biorę żadnych lekarstw.

W poniedziałek miałem taką sytuację, iż siedząc w pracy (czułem się zupełnie normalnie), poczułem uczucie, jakby serce zaczęło mi drgać - wpadło w rezonans ze stałą częstotliwością. Prawie w tym samym momencie zacząłem czuć jak moje ręce i nogi od samych końców stają się coraz bardziej ociężałe i bezwładne - uczucie to szło jakby od końców w stronę do mojego torsu. Po chwili moja głowa zaczęła stawać się bezwładna (wrażenie, że zaczynam tracić świadomość). Czułem jakbym miał zaraz stracić przytomność. Wszystko nie trwało dłużej niż 10 sekund. Wziąłek kilka głębokich oddechów i wszystko wróciło do normu.

Od tego czasu obserwuję dziwne objawy. Następnego dnia (wtorek) zdarzyło mi się kilka razy, jakby serce przeskoczyło. Ciężko to opisać - czułem się normalnie, gdy nagle poczułem mocniejsze uderzenie serca, na które zwróciłem uwagę. Dalej wszystko było normalnie. I tak kilka razy w ciągu dnia. W środę to uczucie nasiliło się (co pół godziny około). Poczułem się jakby siły mi zmalały - miałem wrażenie, że nie moge mocno zacisnąć pięści. Dzisiaj (czwartek) czuję takie niepokojące uczucie w okolicy mostka - jakby ktoś przyłożył mi w te okolice palec i lekko docisnął. Taki ucisk delikatny. Pojawił się także sporadyczny suchy kaszel - nie wiem czy się przeziębiłem, ale mam uczucie jakbym musiał odkaszlnąć raz na jakiś czas, ale nie czuję się chory.

Gdzie powinienem się z tym zwrócić? Do lekarza rodzinnego, kardiologa? Może do szpitala? Co to w ogóle może być?
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: Problem z sercem 23.03.12, 08:06
      Nie prościej iść do lekarza i zrobić ekg? oraz podstawowe badania?
    • migottka17 Re: Problem z sercem 23.03.12, 14:16
      Ja mam podobnie, mam skurcze dodatkowe. Może warto żebyś zrobił holtera..
    • easyblue Re: Problem z sercem 23.03.12, 16:13
      Idź do kardiologa /przekaz daje rodzinny/. Sam rodzinny moze co najwyżej zrobić ekg i próbować je zinterpretować. Jak ktos napisał - przydałby się holter, czyli takie 24 godzinne ekg.
      To, co się pojawiło to arytmia, ale objawy masz powazniejsze, więc trzeba sprawdzić, skad się wzięły, o ile wcześniej nic Ci nie dolegało.
      Idź jak najszybciej do lekarza, albo wręcz jedź na pogotowie.
    • maksis1 Re: Problem z sercem 23.03.12, 19:02
      Dzięki wszystkim za odpowiedzi. mag401 nic nie dostałem na mejla niestety. Mój lekarz pierwszego kontaktu przyjmuje dopiero we wtorek. Dzisiaj jest mi już lepiej, serce jakby się ustabilizowało na tyle, że udało mi się o nim zapomnieć. Odczuwam jedynie czasem (tak 2-3 razy w ciągu dnia) takie pieczenie/gorąco pod mostkiem - takie uczucie jak po dużym wysiłku rozgrzane są mięśnie (mimo, że siedzę za biurkiem w pracy i ręce nawet mam zimne). Nie czekać z tym do wtorku?
      • easyblue Re: Problem z sercem 23.03.12, 19:47
        Ja bym nie czekała.
        Na samą arytmię /to uczucie rozpierania w okolicy serca, drgania etc/ są 3 sposoby: masowanie tetnicy szyjnej, zatkanie nosa i zamknięcie ust i próba wypchnięcia powietrza oraz kaszlanie. Ja wolę ten drugi sposób bo u mnie dziala najszybciej, ale kaszel też jest ok. Tętnicy masować nie lubię bo podobno przy nieumiejętnym masowaniu mozna się podobno pozbawić przytomnosci:) No ale to zalecają kardiolodzy:)
        Jak masz w domu potas weź. Jest go dużo w np. ziemniakach i pomidorach.
        A do lekarza najlepiej iść wtedy, gdy coś takiego sie dzieje, bo wtedy jest szansa ze problem wychwyci ekg i nie będa Cię mieli za hipochondryka:/ No i wtedy masz szansę na szybką albo i natychmiastową diagnozę, bo inaczej może być tak, jak w moim przypadku - dostawałam relanium, bo wg lekarzy nic mi nie było, więc żeby mieć spokój odsyłali mnie nafaszerowaną tym świństwem do domu.
    • dorotakatarzyna Re: Problem z sercem 24.03.12, 00:42
      Jak dla mnie zwykła arytmia. Może miałeś dużo stresów, albo dużo kawy wypiłeś - i zabrakło ci magnezu. Zanim zaczniesz panikować kup w aptece Aspargin (magnez z potasem). Dopiero jak po kilku dniach nie przejdzie, idź do lekarza. Kiedy podajesz lekarzowi takie objawy, najpierw przepisuje magnez.
      • easyblue Re: Problem z sercem 24.03.12, 09:38
        I to właśnie problem, bo arytmii nie leczy sie magnezem. Ją trzeba pierw... zdiagnozować, a do tego potrzeba czasami o wiele więcej niż morfologii, ekg i holtera.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka