Dodaj do ulubionych

dawca szpiku a bolerioza

11.07.12, 14:25
Mam taki problem:chcialabym zarejesrtowac sie jako dawca szpiku.
Poniewaz jakiegos czasu mam dziwne objawy:bole kosci,stawow,bole glowy,chroniczne przemeczenie,szumy w uszach,bole brzucha i mdlosci,zaparcia i biegunki na przemian zrobilam sobie cale mnostwo badan lacznie z testem na bolerioze (ELISA),ktore wyszly idealnie.Test na bolerioze zrobilam z powodu moich objawow,oraz faktu ze jako dziecko mieszkalam blisko lasu i mialam bardzo duzo ukaszen kleszczy...
Badania ktore robilam to morfologia z rozmazem,OB,CRP,TSH,prolaktyna,zelazo,ferrytyna,pr watrobowe,amylaza,kreatynina,ASO,kwas moczowy,P.ciala ANA,HIV,IgE calkowite,ELISA na bolerioze(2 razy),badanie moczu ogolne + posiew,kal na posiew i pasozyty(2 razy).
Wszystko wyszlo idealnie...jednak boje sie ze moge jednak miec ta bolierioze.Sa ludzie ktorzy nie pamietaja ugryzienia kleszcza i choruja,a ja mialam ich w zyciu dziesiatki.Slyszalam ze ten test nie jest 100% pewny.
Czy skoro wszystkie badania mam ok to moge zarejstrowac sie jako dawca?Chcialabym komus pomoc a nie zaszkodzic...Pytalam mojego lekarza z UK,ale on chyba nigdy nie slyszal o bolerioze...
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: dawca szpiku a bolerioza 11.07.12, 15:52
      agati77 napisała:

> Czy skoro wszystkie badania mam ok to moge zarejstrowac sie jako dawca?

Nie, nie możesz. To jest bardzo podejrzane, że wszystkie badania masz OK. Może to wskazywać na bardzo ciężką i potwornie zaraźliwą chorobę, na którą chorujesz.

S.
      • agati77 Re: dawca szpiku a bolerioza 11.07.12, 19:26
        A jaka to potworna choroba jesli moge spytac?Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz bo jak dotad wszyscy lekarze twierdzili,ze jestem w 100 % zdrowa.A tu prosze:wystarczylo wejsc na forum ZDROWIE i od razu znalazl sie fachowiec,ktory potrafi postawic diagnoze przez internet...
        • scept89 Re: dawca szpiku a bolerioza 11.07.12, 23:27
          agati77 napisała:

> A jaka to potworna choroba jesli moge spytac?

Ciezki Zespol Niezdolnosci Zrozumienia Ironii. Zwykle niewyleczalny.

• agati77 Re: dawca szpiku a bolerioza 12.07.12, 13:34
            ...i vice versa....
            • bassia13 Re: dawca szpiku a bolerioza 12.07.12, 18:22
              Przede wszystkim borelioza.Nie powinnas byc dawca.
              • snajper55 Re: dawca szpiku a bolerioza 12.07.12, 23:32
                bassia13 napisała:

> Przede wszystkim borelioza.Nie powinnas byc dawca.

Jaka borelioza? Ona ma boreliozę? Skąd wiesz? A, już wiem. Bo ma dobre wyniki wszystkich badań.

S.
    • signore_honore Re: dawca szpiku a bolerioza 13.07.12, 13:24
      Nawet jeśli masz boreliozę, w dwa lata po jej zaleczeniu możesz zostać dawcą (źródło). Ale jeśli jej nie wykryto a coś jest nie tak ze zdrowiem, możesz dla lekarza podpaść pod "chorobę o nieznanej etiologii" a to już może Cię wykluczyć.
      • snajper55 Re: dawca szpiku a bolerioza 14.07.12, 16:30
        signore_honore napisał:

> Nawet jeśli masz boreliozę, w dwa lata po jej zaleczeniu możesz zostać dawcą ([
        > url=http://szpikcity.wordpress.com/kto-moze-zostac-dawca/]źródło[/url]). Ale je
        > śli jej nie wykryto a coś jest nie tak ze zdrowiem, możesz dla lekarza podpaść
        > pod "chorobę o nieznanej etiologii" a to już może Cię wykluczyć.

Ale ona nie ma boreliozy ani żadnej innej choroby a wszystkie badania ma OK. Dlatego zastanawia się, czy może być dawczynią. To się nazywa kobieca logika. ;)

S.
      • agati77 Re: dawca szpiku a bolerioza 14.07.12, 18:50
        Dzieki signore_honore .Wczoraj odebralam test na bolerioze-tym razem Western Blot i niestety wyszedl pozytywny:(
        Bylam u polskiego lekarza który stwierdzil,ze zaden z testow nie jest pewien.Wynik negatywny nie wyklucza boleriozy,a pozytywny nie zawsze oznacza ze bolerioze sie ma (to po co w takim razie te testy :/
        Moj tato mial bolerioze i podobne objawy jak ja-dlatego m.in zasugerowalam sie ta choroba zanim zarejestrowalam sie jako potencjalny dawca.Tylko,ze on dodtakowo mial rumien jak patelnia,a ja mimo tego ze mialam cale mnóstwo ugryzien kleszczy nigdy rumienia nie maialam.W ankiecie (przynajmniej w tej w UK nie ma zadnego pytania na temat tej choroby).
        Rozmawialam z moim rodzinnym lekarzem ,ktory widzac moje wyniki stwierdzil,ze jestem okazem zdrowia i spokojnie moge zostac dawca szpiku.
        Chyba jednak musze sobie odpuscic rejestracje zanim wszystko sie wyjasni-a ztego co czytam to z bolerioza wcale nie jest tak latwo...

• misiania Re: dawca szpiku a bolerioza 14.07.12, 19:21
          Podoba mi się twoja konsekwencja. Kilka osób nienachalnie sugeruje poprawną nazwę choroby, ale dzielnie się nie poddajesz. Brawo!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka