Dodaj do ulubionych

Czy przysadka i tarczyca mogą mieć coś wspólnego ?

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 29.06.04, 22:42
Mam wysoką prolaktynę -666, a ostatnio 570. Ostatnio spaotkało mnie
costakiego jak tężyczka. Oczywiscie odwiedzę endokrynologa (tarczyca), ale
tak z ciekawości pytam: czy to może mieć ze soba jakis związek. Czy to, ze
jestem bardziej niż zwykle nerwowa i budzę się zmęczona (pomimo 8-10 h snu!)
może być wywołane tymi problemami?
Ania
Obserwuj wątek
    • Gość: Agnieszka Re: Czy przysadka i tarczyca mogą mieć coś wspóln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 09:14
      Nie wiem czy ktos ci to wyjasniał ale powinnas odwiedzic endokrynologa pod
      kątem tarczycy jaki i przytarczyc. Przysadka mózgowa działa na zasadzie
      sprzezenia zwrotnego ujemnego z tarczycą poniewaz wytwarzany przez nia hormon
      tsh pobudza tarczyce do wytwarzania hormonów. Ma ona równiez scisły zwiazek z
      czynnoscia gonad(jajaników-u kobniet) i nadnerczy.
      Tak to wszystko jest ze soba powiazane dlatego mysle ze endokrynolog powinien
      Ci pomóc. Mysle ze zleci badanie tsh(+ moze horm. tarczycy) jak i jpth
      (h.przysadki-by sprawdzic czy tezyczka wynika z zaburzen w działaniu
      przytarczyc i ma pochodzenie hipokalcemiczne).
      • Gość: Agnieszka Re: Czy przysadka i tarczyca mogą mieć coś wspóln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 09:16
        Najlepszym przykładem by to to pokazac jest fakt ze własnie kobiety mające
        kłopoty z tarczyca mają najczesciej zaburzenia w funkcjonowaniu jajników.
      • Gość: Anka Re: Czy przysadka i tarczyca mogą mieć coś wspóln IP: *.agh.edu.pl 30.06.04, 09:39
        PTH oczywiście nie jest produkowany w przysadce, tylko w przytarczycach.
    • Gość: Anulka Re: Czy przysadka i tarczyca mogą mieć coś wspóln IP: *.dip.t-dialin.net 30.06.04, 09:30
      Tak maja wiele wspolnego.Przysadka jest odpowiedzialna za chorobe Basedowa a ta
      wywoluje nadczynnosc tarczycy .
      • Gość: Anka Re: Czy przysadka i tarczyca mogą mieć coś wspóln IP: *.agh.edu.pl 30.06.04, 09:40
        A któż Ci to powiedział? Przysadka za chorobę Basedowa???
        • Gość: Anulka Re: Czy przysadka i tarczyca (do Anki) IP: *.dip.t-dialin.net 30.06.04, 14:36
          Kto mi to powiedzial -lekarz.Bardzo czesto przysadka z wielu powodow zaczyna
          nie rozpoznawac wlasnych organow(tarczyca)ta chcac sie bronic wydziela nadmiar
          hormonow stad choroba Basedowa tak mi tlumaczyl lekarz moze zle zrozomialam
          • Gość: Agnieszka Re: Czy przysadka i tarczyca (do Anki) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 14:44
            A nie odwrotnie przypadkiem?
          • Gość: Anka Re: Czy przysadka i tarczyca (do Anki) IP: *.agh.edu.pl 30.06.04, 14:47
            Albo źle Ci to wytłumaczył, albo źle go zrozumiałaś :D
    • m.i.b Re: 30.06.04, 11:27
      Jest takie sprzezenie zwrotne miedzy przysadka i tarczyca.
      Przy niedoczynosci tarczycy przysadka moze produkowac nie tylko duzo tsh ale i
      za duzo prolaktyny.
      To ze jestes zmeczona mogloby sugerowac wlasnie niedoczynnosc tarczycy i
      powinnas sprawdzic tsh oraz ft3 i ft4.
      Odwrotnie tez chyba moze byc - ze problemy z przysadka (np. gruczolak) moga
      powodowac problemy z tarczyca (i nie tylko).

• Gość: Agnieszka Poprawka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 13:15
        Przepraszam wszystkich za moje przemeczenie jpth to oczywiscie hormon
        przytarczyc
        W chorobie basedowa w organizmie sa przeciwciała anty tsh...czy się myle???
        (wiec chyba z przysadką ma wiele wspólnego- jak kazda choroba tarczycy)inaczej
        sie nie da.
    • Gość: Agnieszka Re: Czy przysadka i tarczyca mogą mieć coś wspóln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 13:17
      Dlatego w chorobie basedowa poziom tsh spada blisko zero.
      • Gość: A Re: Czy przysadka i tarczyca mogą mieć coś wspóln IP: *.agh.edu.pl 30.06.04, 13:49
        To nie są przeciewciała przeciw TSH, tylko przeciw receptorom dla TSH w
        tarczycy. Pobudzają tarczycę do produkcji hormonów, a co za tym idzie, poziom
        TSH produkowany w przysadce spada.
        • Gość: Agnieszka Re: Czy przysadka i tarczyca mogą mieć coś wspóln IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 14:25
          Moze za bardzo to uprosciłam...przepraszam. Ale dokładnie tak jak m ówisz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka