Dodaj do ulubionych

znow bole brzucha

14.10.12, 11:30
juz pisalam nie raz ale nie moge znalesc mojego watku. w skrocie mowiac mam problem z bolami brzucha . od roku i 3 miesiecy! lat am 35
bole w gorze brzucha po srodku sciskalo 24 godz na 24 pozatym mialam gazy i papkowaty stolec... byl kal na bakterie posiew ..nic... usg grzucha... nic... w koncu po kilku miesiacach gastroskopia i wykazalo podraznenie dwunastnicy.. leki nie pomagaly ..test na helikobakter w porzadku..potem znow za jakis czas usg watroba ect... w porzadku..
bol nawet budzil mnie w nocy.. takie s ciskanie brzucha ciagle.. znow leki i nic.. zobojetniajace kwasy przeciwzapalne i nic.. antybiotykow nie bralam.. tylko bactrim na poczatku bo jakis tam test wykazal shagille bakterie ale to nie bylo nic pewnego.
no i tak rok i 3 mce!!!!! a teraz ostatnio bol przemiescil sie tak jakby na caly brzuch jelita...czasem mocniej mnie scisnie i musze leciec do lazienki... mam gazy i rozwolnien nie mam tylko lekko papkowate stolce ciagle.
sciska mnie tez ale caly brzuch czasem dziwnie boli. jakby jelita dol brzucha . nie jest to bol mocy ale przeszkadza czuje:(.. przez ten caly okres nie schudlam specjalnie nie mam nudnosci mam dobry apetyt.. chodze na soprt dobrze sie czuje tylko cierpie:( czasem.
poradzcie co mozna jeszcze zrobic???
bo to dlugo trwa...ktos mial podobne problemy??? martwie sie juz ze to cos bardzoooo powaznego..:( i doatkowo sie stresuje bardzo :(
Obserwuj wątek
    • ewusia13 Re: znow bole brzucha 14.10.12, 21:02
      mam prawie identyczne objawy, też już ponad rok, jestem w podobnym wieku.
      usg, morfologia super. dostałam skierowanie do chirurga, pewnie czeka mnie kolonoskopia...
      ja dodatkowo mam zaburzenia okresu i nerwicę.
      czuję się fatalnie
      --
      • karla31 ewusia13 15.10.12, 10:21
        ja tez mam stress....:(...
        wlasne pewnie tez kaza mi kolonoskopie zrobic... a juz sie boje...
        daj znac jak leczenie.... ciekawa jestem i zycze zdrowia!!!!!
    • ania.rene Re: znow bole brzucha 14.10.12, 22:20
      1,powtorzyc kal na pasozyty, z krwi zrobic przeciwciala na gliste ludzka.
      2,brac probiotyki.
      3,pic melise na noc.
      4,poszukac dobrego gastroenterologa
      • karla31 Re: znow bole brzucha 15.10.12, 10:17
        dziekuje za odpowiedzi...
    • ewusia13 Re: znow bole brzucha 18.10.12, 09:38
      byłam u chirurga. w badaniu per rectum nic nie wyszło ale ze względu na obciążenie genetyczne (rak jelita grubego) i tak dostałam skierowanie na kolonoskopie.
      ciekawe jak długo będę czekała
      • karla31 ewusia13 18.10.12, 10:01
        u mnie badanie kilka miesiecy temu u proktologa per rectum bylo tez ok... ale te bole jelit jakby calego juz brzucha ciezko podciagnac ... POD STRES...:(...chociaz podobno stres to sprawca wielu dziwnych objawow... u mnie raka jelita grubego nie bylo od rodzicow i dziadkow..chociaz babcia umarla na raka woreczka chyba bo miala nieleczone kamienie 30 lat i sie zainfekowalo...
        boje sie znow wrocic do chirurga ale podobno raki jelita nie daja takich bolesnych objawow brzucha chyba ze juz w koncowym stadium . to pocieszajace ale kazdy przypadek jest inny wiec... sie boje:(
        • labadine Re: ewusia13 18.10.12, 18:27
          to moze byc uczulenie na mleko czyli laktoza
    • sp9tcu Re: znow bole brzucha 25.10.12, 20:26
      Zespół jelita drażliwego
      albo dwunastnica
      no spa
      lakcit
      i opanować nerwice
      • ewusia13 Re: znow bole brzucha 25.10.12, 20:38
        > i opanować nerwice
        chyba nie wiesz co piszesz :) wbrew pozorom i potocznemu rozumieniu to nie jest efekt zdenerwowania się i nie wystarczy "wyluzować"
        na opanowanie nerwicy potrzeba duuużo czasu, leków i terapii
      • horpyna4 Re: znow bole brzucha 26.10.12, 07:58
        Może jeszcze pomóc węgiel. Na pewno ulży, bo absorbuje gazy i działa przeciwbiegunkowo. Jest w każdej aptece bez recepty i kosztuje grosze.

• karla31 Re: znow bole brzucha 08.11.12, 11:42
          witam nie chce zaczynac nowego watku ale wlasnie do tejgo wszystkiego co pisalam od tygodnia mam zawroty glowy takie jakbym lekko pijana chodzila tzn rownowage mam; tylko przed oczyma tak sie lekko kreci i nudnosci mnie mecza cale dzien :(... od kilku dni od rana do wieczora... bez wymiotow. zle sie przez to czuje; tak jakby nudnosci szly od zoladka... bardzo sie stresuje tym o czym pisalam w poscie pierwszym sadze ze mam nerwice..:( ale zeby to byl objaw nerwicy???? a moze niedopatrzenie lekarzy i cos sie zlego dzieje jednak ze mna i zoladkiem albo jelitami:((((.... no ale jak polaczyc to z zawrotami?:( pocieszcie bo umieram:( tak sie czuje..
          • zuzka1717 Re: znow bole brzucha 08.11.12, 20:39
            do karla31: te objawy, które opisujesz jak najbardziej mogą wskazywać na....nerwicę. Wiem że brzmi to co najmniej dziwne, ale objawy nerwicy są naprawdę "b.dziwne" i mało kto jest w stanie je od razu zweryfikować. Wiem co piszę bo i mnie dotknęła nerwica - u mnie akurat układu naczyniowo-sercowego... W Twoim przypadku prawdopodobnie to układ trawienny.
            Poza tym ktoś wyżej mądrze napisał - zwróć uwagę na produkty mleczne - w pewnym wieku zanika nam enzym, który odpowiada za trawienia laktozy. To również moze być przyczyną Twoich problemów z brzuszkiem... Życzę zdrowia i cierpliwości w zwalczaniu choróbska
            • karla31 zuzka1717 09.11.12, 12:34
              dzieki.. tez zycze duzo z drowka!
    • ewusia13 Re: znow bole brzucha 09.11.12, 16:32
      jednak zdecydowałam się poddać kolonoskopii, zadzwoniłam dziś do przychodni, badanie będę miała w środę. Jednak ta nasza służba zdrowia nie jest taka tragiczna, oczekiwanie na badanie 5 dni to niezły wynik.
      a co do samego badania to boję się potwornie. I samego badania, bólu itp. oraz tego, że może wyjść zły wynik :(
      trzymajcie za mnie kciuki w środę !!!
      • zuzka1717 Re: znow bole brzucha 09.11.12, 19:13
        Nie jest to napewno "chwila przyjemności" ta cała kolonoskopia, ale za 5 dni o tej porze będziesz już miała wszystko za sobą. A wynik napewno będzie ok! Głowa do góry:) Jeśli mogę zapytać to Pani również ma "kłopoty" z nerwicą? - jeśli nie ma Pani ochoty odp. to nic się nie dzieje. Pozdrawiam i trzymam kciuki. Będzie dobrze, musi być!!!
        Zuzka
      • zuzka1717 Re: znow bole brzucha 09.11.12, 19:15
        Ale za mnie burak. Najpierw walę na per "Ty", później na "Pani". Ech......
        Pozdrawiam/ Zuzka
        • ewusia13 Re: znow bole brzucha 09.11.12, 21:16
          tak, mam nerwice, nawet miałam terapię (polecam, super sprawa) dodatkowo mam ból brzucha, od niedawna pojawiła się również krew w stolcu :(
          poza tym jestem genetycznie obciążona rakiem jelita grubego (ojciec, brat ojca, kuzyn ojca, siostra mamy)
          bardzo się boję
          jakby tego było mało, od wczoraj jestem unieruchomiona bo skrzypią mi kolana, jedno mi spuchło i mam leżeć... chyba stawy mi siadają :(
          • zuzka1717 Re: znow bole brzucha 09.11.12, 22:51
            Będzie dobrze!!! Musi być! :)
            Ja jeszcze "pociągnę" temat tej nieszczęsnej nerwicy - czy jest Pani osobą - jak to się mawia - spokojną, w oczach wielu ludzi opanowaną czy wręcz przeciwnie - impulsywną?
            Pozdrawiam!
            Zuzka
            • mevaa Re: znow bole brzucha 09.11.12, 23:27
              1. Polecam rumianek
              2. Melisę
              3. Jogę
              4. Sekret Mumio
              5. Świadome oddychanie
              6. Znalezienie i zlikwidowanie faktycznych problemów, które przyczyniły się do Waszych bólów brzucha.

Mi powyższe rzeczy pomogły. A byłam wieczny chorowitek.
              Od 2 lat nie wiem co to choroba :-)
              Zdrówka życzę!
              • karla31 Re: znow bole brzucha 11.11.12, 15:49
                widze ze moj watek pociagnal ....:)
                zycze zdrowka !!!! mam nadzieje ze kolonoskopia wyjdzie ci super dobrze!!!!!! trzymam kciuki ...kolonoskopia podobno nie boli tylko jest w sumie sam strach ze moze jest sie chorym. wlasnie tak jak ja jutro ile do lekarza bo przez te zawroty glowy jakie mam zle sie czuje! tez sie boje ze to cos powaznego do tego ten brzuch i wszystko naraz:(.
                co do rumanaku na stres moze nie wiem na bole brzucha nie pomaga mi:(.
                joga zostala:)..
                zawroty glowy jakie mam ble:( mowie wam okropnosc.... caly dzien od rana do wieczora jakbym na rauszu jakims byla....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka