Dodaj do ulubionych

Tarczyca - Pilne

IP: *.ists.pl / *.ists.pl 06.07.04, 10:31
Mam ogromn prosbe , ponieważ od około dwóch tygodnie mam uczucie ściagniecia
gardła , jaby ktos połozył dłonie na szyji i lekko dusił , jest to bardzo
nieprzyjemne uczucie i naprawde odbiera radośc zycia , jestem juz zmęczona i
wycieńczona
, dodatkowo zwłaszcza gdy lezę lub w nocy najczesciej zdarza mi sie
przebudzic , i wtedy musze odkaszlnąć , odksztusic cos co dusi , nie mogąc
przełknąć śliny , potem gdy uda mi sie odksztusic to wypluwam duzo sliny i
boli mnie żąładek , wogole to przez cły okres mam ewolucje w brzuchu , bardzo
mało jem , a jednak brzuch jest twardy i ciezki ,
miałam zapalenie gardła i mnóstwo zarzytych leków w tym antybiotyk , jestem
po wizycie u laryngologa , który stwierdził ze gardło w porzadku , zrobiłam
badanie USG tarczycy i wyszło , ze mam lity guzek dobrze ograniczony
wielkosci 22x12x13 , cieśń 3mm w lewym płcie połozony posrodku , reszta w
porzadku , jestem przerazona , tym bardziej ze endokrynolog nie wzbudził
mojego zaufania , potraktował moje dolegliwoscibardzo lekko , dzisiaj
zrobiłam badanie tsh i inne z krwi , jestem bardzo osłabiona , nie moge
zdobyc sie na iekszy wysiłek choc walcze z tym jak mogę , nie chce sie
przykuc do łózka.
Mam prosbe , czy moze ktos przezywał cos podobnego i wie jak pozbycsie tego
dławienia i ucisku na szyji , bo to odksztuszanie o dławienie , to prawdziwy
horror , nie dos ze głosno to jeszcze z harczeniem i dziwnym odg losem jakbym
miała sie wykonczyc , jak na filmach gdy ktos sie dusi
prosze pomóżcie co robic , do kogo iść bo juz bark mi sił
to pierwszy raz , nie byłam u lkarzy od 10 lat i lekkie przeziebienie na
poczatku rujnuje mi codzienne życie
pozdrawiam mezza
Obserwuj wątek
    • Gość: Aga Re: Tarczyca - Pilne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 10:40
      witaj, poszukaj w bardziej odleglych postach, sporo juz o tarczycy pisalysmy.
      BYl np post "endokrynologu odezwij sie" i inne. Nie marwt sie, a przede
      wszytskim zrob badania hormonalne (tSH, FT3, FT4)
      aga
    • Gość: Agnieszka Re: Tarczyca - Pilne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 11:05
      A kiedy bedziesz miała wynik tsh?Mysle ze powinnas isc do endokrynologa. Moze
      sie okazac ze ten guzek ci tak przeszkadza. Przezywałam to samo.JEdnak nie
      zawsze guzek=jakis wyrok. Czasem sąone poprostu obojętne ale kłopotliwe a
      czasem okazuje sie ze to własnie one są sprawcami np nadczynnosci tarczycy,
      lub/i objawu ucisku w gardle.
      Faktycznie sporo juz było i ciagle jest tematów o tarczycy. Staram sie
      aktualnie na wiekszosc odpisywac dlatego jesli zechcesz poczytac to mozesz
      wciasnąc na wyszukiwarce "Agnieszka"-jako podpis i znajdziesz tam mnóstwo
      tematów dotyczących tarczycy.
      • Gość: mezza4 Re: Tarczyca - Pilne IP: *.ists.pl / *.ists.pl 06.07.04, 11:23
        ok tak zrobie dziekuje , a winiki beda dzisiaj
        • Gość: Agnieszka Re: Tarczyca - Pilne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 14:47
          Daj znac jak te wynik.
        • Gość: kobieta Re: Tarczyca - Pilne IP: 217.11.143.* 06.07.04, 19:47
          Czesc Mezza :)
          Spokojnie... To, co Cie przydusza to sa prawdopodobnie nerwy (pamietaj, ze tarczyca jest
          odpowiedzialna wlasnie za te sfere naszego organizmu). Ja wlasnie niedawno odebralam wyniki
          biopsji (tez guzek lity), ktora lekarz endokrynolog zlecil dla spokoju swojego i mojego. Jest w
          porzadku, wiem, co czujesz i co przezywasz, ale musisz zachowac spokoj, podejrzewam, ze
          podobnie jak u mnie Twoje wyniki hormonow moga byc w normie (to ok) a masz po prostu
          guzka. Napisz co jeszcze masz w opisie usg.
          Pozdrawiam
    • Gość: Kobieta Re: Tarczyca - Pilne IP: 217.11.143.* 06.07.04, 19:49
      Kup sobie w aptece ziolka na nerwy Nervinum (chyba tak to sie pisalo :))) i popij, mnie uspokoily
      i jakos dlawienie przeszlo :)
      • Gość: mezza4 Re: Tarczyca - Pilne IP: *.ists.pl / *.ists.pl 06.07.04, 21:06
        wynik tsh 1, 56
        Glukoza 5,20
        OB 8
        Morfologia Leukocyty 9,9 Erytrocyty 4,36
        i reszta w normie , wyniki chyba niezłe , mało sie znam ale patrzac na mini max
        wygladaja niezle sa w samym srodeczku
        jak myslicie ?
        • Gość: Aga Re: Tarczyca - Pilne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 21:56
          Tsh masz w porzadku, ja mam 1, mozliwe ze to nerwy cie dlawia, Moj guz ma
          47x25x49mm wiec jest spory a wcale go nie czuje. Glowa do gory - tysiace nas z
          tym zyja, ale mimo wszytsko postraj sie o dobrego endokrynologa
    • Gość: pati Re: Tarczyca - Pilne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.04, 22:19
      Witaj w gronie!
      Pocieszę cię trochę!Ja mam podobny problem tylko że 5 guzków, z czego
      największy 15 mm.Na początku niby nic nie czułam.Hormony w normie,tsh nieco
      ponad 1.Przyjmowałam letrox 50 no i po tym zaczęly się moje problemy ze
      zdrowiem i ta cała służbą zdrowia.Prawy płat powiększył mi się troche po tym
      leku, ale teraz jest juz ok.
      Powiem ci ze tez jestem u kresu wytrzymałości,straciłam niemal chęc do
      zycia.Wydawało mi się, że te guzy mnie duszą,nie mogłam przełknąć niemal
      śliny,czułam jakbym nieprzełknęła jakiejś tabletki.Leczę się
      homeopatycznie.Jest minimalna poprawa.Juz mnie nie dławi,ale najdziwniejsze
      jest to że czuję tą nieprzełkniętą tabletkę ale tylko czasami,tak co drugi
      dzien.Straszne uczucie.Ponadto tak jakby mi ktoś sciskal krtan-ale to chyba
      objaw leczenia homeopatycznego.
      Tak wiec sama nie wiem co mam z tym dalej zrobic.W zyciu mialam juz wieksze
      stresy i nic takiego mi sie nie dzialo.Podejrzewam ze gdyby to guzy dusily to
      byloby to przez caly czas,choc z nerwow tez moze byc non stop.
      Porozmawiaj z dobrym endokrynologiem i zobacz co powie na to wszystko.
      Pozdrawiam.
      • Gość: mezza4 Re: Tarczyca - Pilne IP: *.ists.pl / *.ists.pl 07.07.04, 10:05
        problem z tym , ze mnie sie nigdy cos takiego nie działo, najpierw bolało mnie
        gardło 3 tygodnie temu leczyłam sie antybiotykiem , niby pomogło ale do konca
        nie jestem pewna , bo w nocy zdarzało mi sie dławic , takie przebudzenie nagłe
        i niby wszystko ok a czuje ze musze odchrzaknąc , mus , i wtedy dławienie ,
        odgłosy okropne , jak jakis konajacy wilk , i to zdarza mi sie najczesciej jak
        leze lub spie w ciagu dnia czuje tylko ucisk na szyje jakby cos stało w
        gardle , i to jest przykre uczucie bardzo , zauwazylam ze jak sie czyms zajmuje
        np , wczoraj byłam na wsi u znajomych to bylo duzo lepiej , ale dzisiaj ranek
        przywitał mnie obowiazkawym dławieniem ślina , poem dziwnie miałam zatkany nos
        przez chwilę i po takiej akcji dłwaienia pobolewa mnie troche zóładek i klatka
        piersiowa, bo w to odzyskiwanie stabilnosci , lapanie powietrza wkładam duzo
        wysiłku , bardzo wyczerpujace zajecie , dla mnie najgorsze jest to ze zdarzyło
        sie z nienacka i pierwszy raz , juz trzeci tydzień to dławienie mnie meczy i
        wyglada na to ze nie ma nic wspolnego z tarczyca , bo tarczycę mam w porzadku ,
        tylko ten guzek , endokrynolog powiedział ze on moze byc od kilku lat , nie
        wiem czemu dał o sobie teraz znac , wiem ze jest wewnatrz połozony centralnie ,
        i jak bym miła mozliwosc to bym osobiscie nozem kuchennym go wyskubała , no ale
        to juz zbyt desperacka mysl , jeszcze do tego nie dojrzałam , teraz znów sie
        zastanawiam czy to oby nie gardło pobolewai nie ma stanu zapalnego na wysokosci
        tego guzka pinpongaco sie tam w szyji wmanipulował , naprawde staram sie myslec
        pozytywnie i dlatego wywioze go za tydzien na wkacje do słonecznej Hiszpanii ,
        nich sobie biedak odpocznie , bo przeszedł swoje , a moze i mi da pozyć ,
        biopsję zrobie po powrocie żeby sie nie denerwowac , mam jeszcze na koniec
        jedno pytanie , poniewaz dysponóje kulka w piersi , włókniakiem , która w
        zaleznosci od cyklu rośnie i maleje , przy miesiaczce jest najwieksza , czy ten
        guzek w tarczycy też moze byc rosnacy i malejacy na podobnych zasadach , czy to
        wogóle trzeba wykluczyć
        pozdrawiam i mysle pozytywniej niz przedwczoraj zadławiona i scisnieta za
        gardło mezza
        P.S Dzisiaj kolejna wizyta u endokrynologa , chyba wezme ze soba straszaka ,
        postrasze doktora jak mi nie pomoże w tym przykrym odczuciu i tej jakże
        niemiłej dolegliwosci , a jutro wam opowiem , jak sie mamy
        • Gość: takatam Re: Tarczyca - Pilne IP: *.biaman.pl / *.elpos.net 07.07.04, 15:38
          To co Tobie dolega nawzywa się "globus w gardle". Zapewniam, że dolegliwośc ta
          nie ma nic wspólnego ani z guzkiem w tarczycy, ani z żadną anatomiczną lub
          patofizjologiczna chorobą. Propunuje wakacje nad morzem i więcej przyjemnych,
          rozluxniajacych czynności:-)) np. joga, sex. pozdr
        • Gość: pati Re: Tarczyca - Pilne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.04, 01:48
          To co cię dławi,to nie wina tarczycy.Ja miałam to samo i tez pojawiło się to
          nagle, w momencie kiedy byłam na świeżym powietrzu,odprężona, wesoła.I tak
          pozostało,tylko, że bardzo sie nasiliło było niemal tak, że nie mogłam
          przełknbąć śliny.Ja tez brałam za przyczyne moje guzy, ale teraz widzę że sie
          pmyliłam.Nie wiem skąd to sie wzięło, bo w życiu miałam juz o wiele większe
          stresy niż w przeciągu nawet 2 lat.
          To na 100 nie tarczyca.A na potwierdzenie tego może być fakt, że w książce na
          temat chorób tarczycy przeczytałam, że podstawą w odróżnianiu nadczynności od
          nerwicy jest to że tylko przy nerwicy wystepuje charakterystyczne "dławienie".
          Czasem może naprzykład podduszać wole-ale tylko duże no i odpowiednich
          rozmiarów guzy tarczycy.
          Ja sie leczę homeopatycznie i naprawdę pomogło!
    • Gość: Krokodyl Re: Tarczyca - Pilne IP: *.sympatico.ca 08.07.04, 02:19
      Moja zona miala taki przypadek ,tez chodzila od specjalisty do
      specjalisty ,robila wyniki ktore miala dobre ,ale czula sie ciulowo.Nasz doktor
      rodzinny zdjagnozowal to "depresja".Trudno jej bylo w to uwiezyc i zaczac
      jakies leczenie .A jak zaczela jakies prochy to przestawala za kilka dni .
      Dobrze ze nasza lekarka byla pomocna i trwala przy swojej diagnozie .Za ktoryms
      tam razem nie przerwala (moja zona) prochow i zaczela sie czuc
      normalnie .Wszystkie dotychczasowe dolegliwosci ustapily .Depresja jest wielkim
      problemem ,duzo ludzi niestety to spotyka ,ale nie kazdy sie na to
      leczy .Lekarze bardzo czesto nie umieja postawic trafnej diagnozy .Mamy wielu
      znajomych ktorzy cierpieli na depresje latami niewiedzac o tym ,mysleli ze maja
      jakis inny problem zdrowotny.Zycze zdrowia!
      • Gość: Mezza4 Re: Tarczyca - Pilne IP: *.ists.pl / *.ists.pl 08.07.04, 10:55
        Witajcie , jestem po wizycie u lekarza , lekarz przefajny facet , duzo mi
        powiedział i pomógł , po pierwsze nie mam zadnych problemów , nie mam sie czym
        zatem martwic , nie mam depresji ani nerwicy , mam po prostu stan zapalny na
        wysokosci krtani i tchawicy , dzisiaj juz sie nie dusiłam , mam nowy
        antybiotyk , a guzek jest zakwalifikowany do zrobienia biopsji , poniewaz jest
        z gatunku podejrzanych , i fakt guzek nie ma nic z tym wspolnego ze stanem
        zapalnym , bo tkwi tam parę lat i jak powiedził lekarz , jakby zgarnąc co druga
        kobiete z ulicy , to prawie kazda miła by jakiegos guzka , bo tarczyca i
        piersi to ulubione miejsce dla guzków wśród kobiet ,
        lecze sie z zapalenia i pakuje walizki na wakacje
        i juz mysle optymistycznie
        dziekuje wszystkim za pomoc
        pozdrawiam i zyczę duzo zdrowia
        mezza
        • Gość: Aga Re: Tarczyca - Pilne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.07.04, 11:16
          No to super, podstawa to dobry lekarz ktory potrafi sporo wyjasnic i traktuje
          czlowieka globalnie. Co do duszen i dlawien to ja tez z okazji nerwicy lekowej
          takie cos przezywam, ale juz sie do tego przyzwyczilam i staram sie nie zwracac
          uwagi. Dobrze, ze to tylko "zwykle zapalenie":)) Pakuj sie, odpocznij a po
          powrocie zrob biopsje i pochwal sie co ci wyszlo - wymienimy poglady:))
          pozdrowka
          A

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka