Dodaj do ulubionych

macula degeneration

29.11.12, 04:00
Od 2 tygodni cos mi siadlo w lewym oku. Poguglalem i postawilem diagnoze: macula degeneration... Czy ktos z Czytelnikow wie cos wiecej z czym sie to je?:) Podobno ten nieodwracalny proces degeneracji siatkowki mozna powstrzymac odpowiednia dieta czy witaminami. Jesli mozna, to prosze o jakies sugestie czy podzielenie sie wiadomosciami na ten temat.
Pzdr
Tornad
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: macula degeneration 29.11.12, 12:12
      tornad1 napisał(a):

> Od 2 tygodni cos mi siadlo w lewym oku. Poguglalem i postawilem diagnoze: macul
      > a degeneration... Czy ktos z Czytelnikow wie cos wiecej z czym sie to je?:)

To się nie je, to się pewnie leczy. Szybciutko poguglaj czym się leczy i... do roboty.

S.
      • narfi Re: macula degeneration 29.11.12, 12:17
        Probowales zrobic ten test?

www.allaboutvision.com/conditions/amsler-grid.htm
        • tornad1 Re: macula degeneration 29.11.12, 15:50
          Dzieki za zainteresowanie i porade. Gorzko to widze. Oczywiscie ten test i kilka innych wykonalem i na jego podstawie chorobsko zdiagnozowalem. Na szczescie mam jeszcze drugie, zdrowe oko wiec moge sie na forum udzielac. Ale czy na dlugo? Jednym slowem idzie bida.
          Pzdr
          Tornad
      • klioes klamiesz snajper... 29.11.12, 21:14
        snajper55 napisał:

> tornad1 napisał(a):
        >
        > > Od 2 tygodni cos mi siadlo w lewym oku. Poguglalem i postawilem diagnoze:
        > macul
        > > a degeneration... Czy ktos z Czytelnikow wie cos wiecej z czym sie to je?
        > :)
        >
        > To się nie je, to się pewnie leczy. Szybciutko poguglaj czym się leczy i... do
        > roboty.

to sie jednak zjada!
        chory powinien scyzorykiem usunac sam zmiane z oka, a nastepnie ja zjesc

nie powinien natomiast: 1. bron Boze korzystac z pomocy lekarza, zwlaszcza okulisty
        2. zdezynfekowac scyzoryka (dezynfekacja to lekarskie wymysly majace na celu
        wyludzanie pieniedzy od pacjentow do spolki z firmami farmaceutycznymi!!!)
        3. powstrzymac sie od zjedzenia usunietej z oka zmiany (zjedzenie jej to autoszczepionka)

;-)))
    • osmanthus Re: macula degeneration 30.11.12, 09:35

tornad1 napisał(a):

> Od 2 tygodni cos mi siadlo w lewym oku. Poguglalem i postawilem diagnoze: macul
      > a degeneration... Czy ktos z Czytelnikow wie cos wiecej z czym sie to je?:) Pod
      > obno ten nieodwracalny proces degeneracji siatkowki mozna powstrzymac odpowiedn
      > ia dieta czy witaminami. Jesli mozna, to prosze o jakies sugestie czy podzielen
      > ie sie wiadomosciami na ten temat.
      > Pzdr
      > Tornad

Jesli znasz angielski to tu jest strona naszej antypodalnej Macular Degeneration Foundation:
      www.mdfoundation.com.au/page122150.aspx
      • tornad1 Re: macula degeneration 30.11.12, 17:44
        Dziekuje bardzo. Jest to chyba najlepsza ze stron, ktore wczasniej przegladnalem. Niestey, starosc nie radosc. Pozostana mi tylko wspomnienia czasow, gdy za mlodych lat, na zawodach strzeleckich wygrywalem suwaki logarytmiczne, wieczne piora i inne nagrody; ponizej 94 punktow nigdy nie schodzilem.
        Pozdr
        Tornad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka