arturrro27
17.12.12, 16:16
Witajcie.
Jak wspominałem w moim poprzednim wątku - lekarze podejrzewają u mnie przewlekłe zapalenie trzustki.
Jednym z powikłań PZT jest cukrzyca wtórna.
Poczytałem trochę w internecie co i jak i dowiedziałem się, że jednym z objawów cukrzycy jest częstomocz. Tzn oddawanie dziennie powyżej 2-3 litrów moczu.
A jak wygląda w praktyce pomiar glukozy wraz z częstomoczem?
Posiadam glukometr - mierzę nim czasem poziom glukozy we krwi na czczo (wynik zawsze poniżej 100mg/dl), oraz czasami "na ślepo", w ciągu dnia (wyniki zawsze poniżej 200mg/dl).
Problem jest taki, że od kilku dni rzeczywiście oddaję zdecydowanie więcej moczu niż dawniej... Nie wiem ile jest to litrów, ale da się zauważyć, że z samego rana jest tego bardzo dużo, po kilku godzinach znowu, potem znowu... I wcale nie widzę tutaj korelacji z ilością wypijanych w międzyczasie płynów.
Nie wiem, czy jest to związane np. z przeziębieniem pęcherza, czy właśnie z początkami cukrzycy.
Moje pytanie brzmi:
Czy w przypadku występowania częstomoczu, pomiar poziomu glukozy na czczo (i normalnie, w trakcie dnia) glukometrem działa na dokładnie takiej samej zasadzie jak przy braku częstomoczu?
Czy też może zdarzyć się sytuacja, w której glukoza "ucieka" z organizmu wraz z moczem (co świadczy o cukrzycy), a jednocześnie pomiary glukometerm dają poprawne wyniki?
Bardzo proszę o pomoc.
Z góry dzięki,
Pozdrawiam,
Artur