Dodaj do ulubionych

Proszę o interpretacje wyników echa serca.

18.01.13, 17:53
Chciałabym prosić o interpretacje wyniku echa serca. Mam 18 lat, zostalam skierowana do specjalisty z powodu ciagle podwyzszonego pulsu na poziomie 85-110. Moje BMI jest prawidłowe.

Grubość tylnej ściany 0,8 cm
frakcja wyrzutowa - 50-60%

Przegroda miedzykomorowa
- grubosc 0,8

Osierdzie - nie stwierdza się rodzielenia płatów,

Zastawka dwudzielna

E>A

- Aorta - wymiar pierścienia aortalnego 2,4 cm
rozwarcie płatkow - 1,8

Wymiar lewego przedsionka 3,6 cm
Wymiar lewej komory w rozkurczu 1,7

Wnioski końcowe: Wymiary jam serca w normie, lewa komora duża, kulista. Kurczliwość globalna nieznacznie obniżona.

Bardzo dziekuję za wszelką pomoc :)
Obserwuj wątek
    • alibaba.pl Re: Proszę o interpretacje wyników echa serca. 19.01.13, 09:52
      interpretacje masz na dole:

> Wnioski końcowe: Wymiary jam serca w normie, lewa komora duża, kulista. Kurczli
      > wość globalna nieznacznie obniżona.
    • vandikia Re: Proszę o interpretacje wyników echa serca. 19.01.13, 19:06
      jeśli stosujesz jakieś używki, to odstaw - papierosy, alkohol, kawa

czy miałaś robione badania Holtera? (może masz jakieś zaburzenia rytmu serca, które powodują podwyższenie pulsu)
      czy miałaś robione badania tarczycy?

• karolinowa Re: Proszę o interpretacje wyników echa serca. 19.01.13, 19:17
        Bardzo dziękuje za odpowiedź... nie stosuje, żadnych używek. Tarczyca w normie. Holter będę miała zakładany 28 stycznia. Jestem tylko ciekawa czy zmiana w lewej komorze (powiększenie i zmiana kształtu na kulisty) może być spowodowana szybszym pulsem i czy jest groźna.
        • vandikia Re: Proszę o interpretacje wyników echa serca. 19.01.13, 21:03
          Tego niestety nie wiem, trzymam w takim razie kciuki za szybką diagnozę i dobre wyniki :)
          • karolinowa Re: Proszę o interpretacje wyników echa serca. 19.01.13, 21:27
            Dziękuje :)
            • alibaba.pl Re: Proszę o interpretacje wyników echa serca. 20.01.13, 03:26

jestem tylko ciekawa czy zmiana w lewej komorze (powiększenie i zmiana kształtu na kulisty) może być spowodowana szybszym pulsem i czy jest groźna.

Jest raczej odwrotnie. Powiekszona komora (miesien) zwykle pociaga za soba pewien stopien niewydolnosci i by ta niewydolnosc nadrobic serce przyspiesza puls.

Swoja droga, czy przechodzilas jakas grype, czy inna powazna infekcje w ostatnim roku .... ciaze?
              • karolinowa Re: Proszę o interpretacje wyników echa serca. 20.01.13, 12:46
                Dziękuje za odpowiedz. Co do Twoich odpowiedzi : wnioski podałam ponieważ chciałam dowiedzieć się czy są prawidłowe. Lekarz powiedział, ze nie jest na tyle doświadczony, żeby dalej mnie prowadzić więc zostałam odesłana do kolejnej poradni. Nie przechodziłam żadnej poważnej infekcji w ostatnim roku, w ciąży też nie byłam. Za tydzień będę miała zakładany Holter więc zobaczymy czy puls faktycznie ciągle skacze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka