Dodaj do ulubionych

Endoproteza stawu kolanowego

14.02.13, 21:56
Witam, niedługo będę miała wstawianą endoprotezę stawu kolanowego - ktoś miał i może opisać swoje przeżycia, jak długo trwa zabieg, jak bardzo boli, i jakie są rezultaty
Obserwuj wątek
    • narfi Re: Endoproteza stawu kolanowego 15.02.13, 08:40
      Mezczyzna czy kobieta? W jakim wieku? Jaka waga? Czy znasz angielski?
      Co Ci na Twoje pytania odpowiedzial chirurg, ktory bedzie Cie operowal?
      • wiem-1 Re: Endoproteza stawu kolanowego 15.02.13, 21:34
        Operacja trwała ok. 2 godz. Dla pacjenta akurat czas operacji jest mało istotny.
        Będziesz znieczulona. Jeżeli będzie to znieczulenie przewodowe potocznie zwane dolędźwiowym to można poprosić o tzw.sedację-lekka drzemka albo całkiem przyzwoity sen zależnie od wrażliwości na leki i doraźnej potrzeby ducha:)
        Po ustąpieniu znieczulenia niestety pierwsza doba jest dosyć bólowa i tu odczucia większości pacjentów są raczej zgodne. Nie zamartwiaj się tym jednak bo dobrze rozpisane leki p.bólowe łącznie narkotycznymi zdecydowanie ból łagodzą.
        W niektórych oddziałach prowadzenie p. bólowe jest ciągłe w stałym wlewie w innych ,,na życzenia" Pamiętaj, jeżeli będzie ,,na życzenie" nie przetrzymuj tylko proś o leki przy pierwszych zwiastnach bólu żeby leki zdążyły zadziałac zanim ból się rozkręci.
        Pierwsze uruchamianie z rehabilitantem-najpierw proste ćwiczenia nóg, napinanie mięśni a po chwili wstawanie i pierwsze kroki przy pomocy balkonika równą dobę od operacji.
        Po kilku krokach saceru odoczynek i przeniesienie z sali POP na oddział ortopedii.
        W tej samej dobie opatrunek i usunięcie drenu.
        Następnego dnia ponownie rehabilitant,nauka ćwiczeń i chodzenia przy pomocy kul i tak do wypisu. Kolejno spacer po korytarzu, wchodzenie i schodzenie po schodach.
        W czwatrej dobie od operacji wypis do domu z zaleceniem kontynuowania ćwiczeń.
        Leki p. zakrzepowe do samodzielnego podawnia podskórnego przez 6 tygodni.
        Po dwóch tygodniach bylam już na wczesnej rehabilitacji poszpitalnej.
        Pierwsze dni dalekie są od komforu ale i przy rozsądnym dawkowaniu leków p. bólowych i dawkowaniu wysiłku jest znośnie.
        Po wypisie w domu chodziłam o dwóch kulach bez najmniejszego problemu obciążając nogę (endoproteza cementowa)
        Podczas rehabilitacji wyjazdowej zaliczałam już dosyć długie spacery o kulach. Powysiłkowo trochę bolało ale starałam się obyć bez p. bólowych, często sam wypoczynek pomagał.
        Efekt końcowy ok. czas niedogodności pooperacyjnych warta jest uzyskanej poprawy.
        Zgięcie do 110 stopni i gdyby nie zakaz ortopedy pewnie dałoby się jeszcze trochę.
        Operacja była w sierpniu ubiegłego roku.
        Na tą chwilę wchodzenie,schodzenie po schodach które przed operacją było wielką męką jest bezproblemowe. Po dłuższym chodzeniu lekki ból ustępujący po wypoczynku.
        Po ,,zastaniu" kolan w zgięciu albo wyproście pierwsze ruchy sprawiają bardziej dyskomfort niż ból. Zejście na granicy zeskoku np. bardzo wysoki stopień, zejście z taboretu itp. daje uczucie jakby dobicia w kolanie.
        Tak przebiega u mnie. W szczegółach może róznić się w poszczególnych oddziałach np. czas pobytu, etapy usprawniania.
        Jeżeli masz jeszcze kilka tygodni to warto w porozumieniu z ortopedą i fizjoterapeutą poćwiczyć mięsień czworogłowy (nad kolanem) W czasie unieruchomienia szybko traci masę a jest głównym dźwigaczem przy obciążeniu nogi.
        Głowa do góry.

• jematkajakichmalo Re: Endoproteza stawu kolanowego 16.02.13, 00:17
      Wszystko zalezy od wielu czynnikow, np.: w jakim jestes wieku i ile wazysz...
      Ja mam okazje "ogladac" codziennie rezultaty tej operacji. Wiekszosc pacjentow jest niestety niezadowolona, im sa starsi tym gorzej. Wielu mowi, ze jest gorzej po jak przed. Nasi lekarze tez radza tak dlugo odkladac te operacje jak sie da, przeprowadzaja ja jak juz naprawde nie ma innego wyjscia.
    • beniaminek08 Re: Endoproteza stawu kolanowego 16.02.13, 20:33

wiem-1- dziękuję bardzo za odpowiedz, boje się bardzo ale tyle osób to przechodzi i są zadowolone więc mam nadzieję ze ja też zasadniczo jak to mi lekarz powiedział jestem za młoda na taki zabieg (33 lata) więc jest duża szansa że dojdę do siebie szybko :)
      • narfi Re: Endoproteza stawu kolanowego 17.02.13, 01:51
        33 lata i potrzebujesz wymiany stawu kolanowego? Jezeli to nie jest spowodowane ciezkim urazem to czy nie jest to za wczesnie.
        Sztuczne kolano sie zuzywa i jezeli Ci starczy na 15 lat to juz bedziesz mogla mowic o duzym szczesciu. Nastepna wymiana ma juz tylko 50/50 szanse sukcesu i sukces w wiekszosci wypadkow oznacza mniejszy bol a nie pelna sprawnosc. Zreszta juz po pierwszym zabiegu nie bedziesz miala pelnej sprawnosci, bedzie wiele ograniczen. Zastanow sie 10 razy zanim zdecydujesz sie na operacje i poczytaj opinie ludzi nie dwa lata po zabiegu , ale 10 czy wiecej.
        • beniaminek08 Re: Endoproteza stawu kolanowego 17.02.13, 15:53
          tak, wiem ze to bardzo wcześnie na endoprotezę ale kolano mam bardzo zniszczone prawie nie chodzę i nie mam już innego wyjścia
    • ecli Re: Endoproteza stawu kolanowego 24.02.13, 22:46
      Jestem w podobnej sytuacji do twojej mam 29lat ważę 53kg z problem borykam się już 12 lat jestem po 13 operacjach w tym po ropnym zapaleniu kolana podudzia i częściowo uda zarazili mnie gronkowcem też musze poddać się endoprotezie, kolano zniszczone przez bakterie na maksa więzadła rekonstruowane kilkakrotnie w ogóle nie trzymają. Chrząstka strasznie zniszczona próbuje to jakoś wytrzymać, ale siedzenie w domu tyle lat już mnie dobija pora chyba cos z tym zrobić tylko u mnie jest duże ryzyko niepowodzenia przez tego gronkowca i co tu teraz robić ?? ;/
      • beniaminek08 Re: Endoproteza stawu kolanowego 03.03.13, 12:43
        ja mam zaawansowane RZS i to ta choroba tak mi zniszczyła kolano, jak juz bede po to sie odezwę
        • ecli Re: Endoproteza stawu kolanowego 03.03.13, 18:12
          Beniaminek kiedy masz mieć zakładaną endoprotezę ja miałam mieć w listopadzie ale jeszcze przekładam, przeraża mnie myśl niepowodzenia
          • beniaminek08 Re: Endoproteza stawu kolanowego 05.03.13, 18:46
            ja mam w przyszłym tygodniu, staram sie pozytywnie myslec chyba gorzej byc nie moze jak jest w tej chwili, wiadomo boje sie ale ide w zaufane rece
            • mlody776 Re: Endoproteza stawu kolanowego 06.03.13, 23:06
              Zastanówcie się troszkę. Piszecie ze macie zniszczone stawy, to chyba musiał być jakiś powód? Następnie jak już skojarzycie, ze kości macie słabe to zastanowicie się do czego ten metalowy staw ma się przyczepić lub być przyklejony, jak te kości macie słabe? Wiec piszą wam wyżej, ze pomoc to będzie tylko chwilowa (parę lat najwyżej) co jest PRAWDA. Wiec może zaczniecie to leczyć, ale nie u lekarzy (oni już mieli szanse z wami), którzy nic nie wiedza poza syntetycznymi środkami o operacjami?
        • mira-17 Re: Endoproteza stawu kolanowego 08.03.13, 16:42
          Czy może lepsza od endoprotezy jest osteotomia? Czy coś na ten temat ktoś wie?
        • 9dana Re: Endoproteza stawu kolanowego 19.04.16, 11:55
          jak pan się czuje po endoprotezie ja miałam operacje 3-tygodnie temu cierpię bardzo czy będzie lepiej pozdrawiam
    • ecli Re: Endoproteza stawu kolanowego 06.03.13, 10:27
      Życzę powodzenia wszystko będzie dobrze :) zazdroszczę w pozytywnym znaczeniu braku bólu podczas chodzenia
    • asis09 Re: Endoproteza stawu kolanowego 08.03.13, 20:59
      czy ktoś wspominał o boreliozie?
      ja mam zniszczone kolana, bo krętki wyżarły mi maź stawową
      • ecli Re: Endoproteza stawu kolanowego 09.03.13, 09:46
        …pierwszy raz słyszę o takim przypadku mi kolano zniszczył gronkowiec, jak takie kolana leczyli jak duże są zniszczenia? funkcjonujesz normalnie czy jesteś na rencie?
        • asis09 Re: Endoproteza stawu kolanowego 09.03.13, 10:27
          od dwóch lat chrupoczą i trzeszczą mi stawy, kolana jak u 70 latka.
          Badania reumatologiczne, krew ok.
          Zrobiłam badania na boreliozę, w Berlinie i dopiero tam wyszedł mi pozytywny wynik.
          Krętki niszczą tkankę łączną, uwielbiają kolagen itd.
          Kolana to jeden z naczelnych objawów borelki.

• ecli Re: Endoproteza stawu kolanowego 09.03.13, 21:21
            ..to faktycznie nie za ciekawie, ale jak wyglądają te stawy kolanowe na zdjęcia RTG czy nadają się już do endoprotezy? co mówią lekarze czy były operowane?
            może jeszcze można te kolana jakoś podleczyć a co z zastrzykami np. z komórek macierzystych ?
    • ecli Re: Endoproteza stawu kolanowego 14.05.13, 07:55
      beniaminek jak się czujesz z nowym kolanem ?
    • koziorozka Re: Endoproteza stawu kolanowego 10.10.17, 21:14
      guzioreks napisał(a):
      > endoproteza stawu kolanowego to dość skomplikowany zabieg i po jego wykonaniu należy czym prędzej zapisać się na jakąś dobrą rehabilitację, w gdańsku jednym z lepszych rehabilitantów jest [ tu był link ]

Jeżeli posuwa się do tak nieudolnej reklamy, to jakoś w jego renomę nie wierze.
    • borbog1 Re: Endoproteza stawu kolanowego 08.02.18, 15:43
      Mam pytanie. Jak sobie radzicie ze schodami?
      Lekarz nastraszył mnie żebym zapomniała o schodach i teraz mam zagwozdkę co robić?
      Kupić nowe z windą czy dać sobie spokój (duży koszt). Mieszkam na I piętrze.
      Proszę o opinie.
    • beti2312 Re: Endoproteza stawu kolanowego 20.02.18, 14:23
      ja jestem po/ 14.02. miałam wstawioną endoprotezę kolana prawego/ najgorsza pierwsza doba
      • kalina1956 Re: Endoproteza stawu kolanowego 20.06.20, 00:33
        Ja miałam wstawiany implant/częściowy 7.02 w Poznaniu.Po 2 tyg poszłam do pracy,potem długo było dobrze do momenty kiedy zszedł cały obrzęk,codziennie czuję to kolano ale funkcjonuję normalnie,boję się jedynie roweru stacjonarnego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka