Dodaj do ulubionych

Ból pośladka..

23.02.13, 00:06
...dokucza mi od jakiegoś czasu i chyba nie zamierza przestać. Boli szczególnie przy siedzeniu, dokładnie chodzi o taki przeszywający ból kości kulszowej i dotyczy tylko jednego pośladka. Odczuwam to tak jakby kość miała przebić się przez pośladek.. Nie znalazłam nic konkretnego na ten temat w necie, więc może Wy pomożecie?
Od razu uprzedzę, że nie będzie to rwa kulszowa - nie mam typowych objawów. Myślałam, że może to mieć związek z tym, że jestem bardzo szczupła i niewielka ilość tkanki tłuszczowej powoduje ból. Ale przecież nie tylko ja jestem szczupła, a jeszcze nie spotkałam się u nikogo z taką dolegliwością. Poza tym w takim przypadku od siedzenia bolałyby mnie chyba oba pośladki..
Dodam, że pracuję w pozycji stojącej - spędzam na nogach nawet 12 godzin i wtedy też odczuwam ten dziwny ból. Jako dziecko miałam dysplazję stawów biodrowych i do tej pory zdarzają mi się przeskoki w panewce, ale nie wiem, czy to może mieć jakiś związek.. Mam też jedną nogę krótszą o 1cm (prawą), a ból odczuwam w lewym pośladku.
To chyba wszystko co mi się nasunęło, że może mieć jakieś powiązanie z bólem. Macie jakieś pomysły? Skąd ten ból i jak się go pozbyć?
Obserwuj wątek
    • stuletnia_stokrotka Re: Ból pośladka.. 23.02.13, 08:29
      a ten ból to jednak nie jest charakterystyczny dla rwy kulszowej?
    • horpyna4 Re: Ból pośladka.. 23.02.13, 09:27
      Myślę, że może mieć to związek z nierównością nóg w połączeniu z małą ilością tkanki tłuszczowej. Bo ta nierówność może dotyczyć nie samych nóg, tylko właśnie miednicy. Wtedy dokucza przy siedzeniu, bo z jednej strony jest większy nacisk na kość.

Spróbuj podkładać sobie coś o grubości 1 cm pod prawy pośladek. Choćby jakąś książkę, czy gruby zeszyt. Ewentualnie spraw sobie poduszkę do siedzenia wyższą z prawej strony. Może pomóc.

A tak przy okazji - nosisz korek pod prawą piętą, czy kulejesz? Bo zaniedbanie tego może doprowadzić do silnej skoliozy.
      • mar.sew87 Re: Ból pośladka.. 23.02.13, 10:51
        Rwę kulszową wykluczyłam, bo wiąże się ona z szeregiem objawów, które u mnie nie występują. Ból, który mnie dotyczy nie jest nagły ani promieniujący, a raczej ma charakter ciągły, nasilający się przy siedzeniu.
        Myślę, że to może mieć związek z miednicą, bo na tej wysokości ortopeda stwierdził nierówność. Same nogi są równej długości, ale przez to skrzywienie jest 1cm różnicy od podłoża. Ortopeda stwierdził jednak, że nie ma potrzeby abym nosiła jakieś specjalną podkładkę pod piętę. A przy chodzeniu nie widać, żebym kulała. Ten defekt przeszkadza mi jednak przy długotrwałym staniu - wtedy rzeczywiście odczuwam ból, dlatego staram się stać naprzemiennie, przechylając ciężar ciała na jedną stronę - robię to już nawykowo.
        Dzięki za podpowiedź z tą poduszką. Nawet nie pomyślałam o takim wynalazku.
        • snajper55 Re: Ból pośladka.. 23.02.13, 13:14
          mar.sew87 napisała:

> Dzięki za podpowiedź z tą poduszką. Nawet nie pomyślałam o takim wynalazku.

A pomyślałaś o takim wynalazku jak lekarz?

S.
        • jola_ep Re: Ból pośladka.. 23.02.13, 15:57
          > Ortopeda stwierdził jednak, że nie ma potrzeby abym nosiła
          > jakieś specjalną podkładkę pod piętę.

Bo rzeczywiście nie ma takiej potrzeby.
          Nie wiem, jak to jest w późniejszym wieku, ale na etapie dorastania nierówność miednicy wyrównuje się za pomocą fizjoterapii. Zwykle trzeba poszukać prywatnie kogoś z odpowiednimi kwalifikacjami. Ewentualnie w dobrej poradni rehabilitacyjnej, na przykład przyszpitalnej.
          Moim dzieciakom w każdym razie pomogło.

Polecam również tai-chi z dobrym instruktorem. Możesz tam np. nauczyć się stać, bez przestępowania z nogi na nogę.

W każdym przypadku bez ćwiczeń, ale odpowiednich, raczej się nie da.
          • horpyna4 Re: Ból pośladka.. 23.02.13, 17:16
            No to Twoje dzieciaki miały szczęście. Bo nie zawsze to da się wyrównać i nie zawsze można trafić na odpowiedniego rehabilitanta.

Zresztą o lekarzach-ortopedach też mogłabym dużo powiedzieć. I raczej mało pochlebnego.
            • mar.sew87 Re: Ból pośladka.. 23.02.13, 19:21
              Snajper, wyobraź sobie, że w razie potrzeby chodzę do lekarza. Natomiast nie uważam, że każda sytuacja wymaga natychmiastowej interwencji. Ból jest trochę uciążliwy, ale nie na tyle silny, żebym brała z tego powodu zwolnienie z pracy. Chcę sama się z nim uporać, a jak nie przejdzie, to wtedy pomyślę o lekarzu.
              • rudy10230 Re: Ból pośladka.. 27.02.13, 17:02
                Mam to samo i już od roku się z tym męczę stwierdzono po rtg małe nie prawidłowości w kręgosłupie niby kość miednicy może się żle układać i można odczuwać bule nerwu rwy kulszowej . Robiłem badanie na zapalenie stawów (czysto).
                Obecnie kończę wirową rechabilitację - myślałem żę coś pomoże ale dziś po 3 h szkoleniu czar prysnoł ledwo żyję znów uczucie pażenia bulu się nasiliło .
                Sam już nie wiem co to
              • rudy10230 Re: Ból pośladka.. 27.02.13, 17:04
                Mam to samo i już od roku się z tym męczę stwierdzono po rtg małe nie prawidłowości w kręgosłupie niby kość miednicy może się żle układać i można odczuwać bule nerwu rwy kulszowej . Robiłem badanie na zapalenie stawów (czysto).
                Obecnie kończę wirową rechabilitację - myślałem żę coś pomoże ale dziś po 3 h szkoleniu czar prysnoł ledwo żyję znów uczucie pażenia bólu się nasiliło .
                Sam już nie wiem co to
    • aga.h81 Re: Ból pośladka.. 17.10.13, 09:12
      Witam,
      Mam taki sam problem od 1,5 m-ca, wszystkie objawy podobne , lekarz też stwierdził jedną nogę krótszą o 1cm (prawą), a ból odczuwam w lewym pośladku. Do tego doszło uczucie swędzenia, a bardziej szpileczek na całym ciele. Być może to kwestia ucisku.
      Mam zalecony basen 3x w tyg. i noszenie korka pod prawą piętą (ok 1 cm), dbanie o dobrą postawę ciała. Podobno 2-3 m-ce i będzie ok.
      Proszę napisz jak wygląda sytuacja u Ciebie.
      pozd.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka