Dodaj do ulubionych

ciągle mi zimno

20.03.13, 14:42
Często mi zimno mimo, że ubieram się cieplej niż większość osób. W nocy śpię w 2 parach skarpetek, ostatnio w 2 parach spodni od piżamy, a na górze mam ze 4 warstwy, w tym polar, podczas gdy mąż śpi w samych slipach i T-shircie. Czy ktoś ma podobnie? Zastanawiam się, do jakiego lekarza powinnam iść. Wstępnie zdecydowałam się na endokrynologa. Siostra i mama mają problemy z tarczycą. Ja miałam robione z rok temu i usg i TSH, FT3 i FT4. Wyszły ok. Mam też niskie ciśnienie. Zastanawiam się czy to problem z tarczycą, z krążeniem czy może taka moja uroda :) Może ktoś ma podobne problemy. Będę wdzięczna za sugestie.
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: ciągle mi zimno 20.03.13, 14:59
      Kto oceniał to "ok" w badaniach tarczycowych?
      • mzarek Re: ciągle mi zimno 20.03.13, 19:38
        Oceniał endokrynolog. To bylo juz jakis czas temu. Mam wrażenie ze odczucie zimna pogłebiło mi się w ostatnich miesiącach.
        • wadera3 Re: ciągle mi zimno 20.03.13, 19:41
          Idź na forum tarczycowe, tam szybciej Cie pokierują, a endokrynolodzy potrafią "dobrze zinterpretować" nieprawidłowe wartości hormonów ,wystarczy, że mieszczą się w tzw. normie.
          forum.gazeta.pl/forum/f,94641,Choroby_tarczycy_i_hashimoto.html
          • mlody776 Re: ciągle mi zimno 23.03.13, 17:36
            "Bardzo dorosła rada". Twoja mama się z tych twoich tarczycowych rad na pewno "ucieszy". W kraju mojego zamieszkania, powiedziałbym tobie, żebyś spadał szarlatanie, ale tutaj mi nie wypada, chłopaczku.
            • wadera3 Re: ciągle mi zimno 23.03.13, 18:03
              Moja śp. Mama najwyżej w grobie się przewróciłaby usłyszawszy Twoje durnowate porady, a co do płci - u was w waszym kraju nie wiecie co to wadera, jak mniemam?
              • mlody776 Re: ciągle mi zimno 23.03.13, 19:14
                Tak to prawda, ze nie wiedziałem co to Wadera, zanim wpisałem do wyszukiwarki. No, i znalazło się przy okazji te źródło tej propagandy, bo wychodzi, ze coś z nauczaniem masz do czynienia. Zgadza się? O tuz, czy możesz przypomnieć kto opłacą edukacje w Polsce (naukę/szkolnictwo itd)? Kto ta naukę/szkolnictwo w Polsce kontroluje, jej program nauczania, treść oficjalnych komunikatów itd? Oczywiście dzieje się tak obecnie wszędzie na świecie, gdzie są PRYWATNE banki centralne (NBP jest Prywatnym bankiem centralnym Polski). Wiec, to ty jesteś wykonawca i wpajasz to co ci każą. Poziom wiedzy w kraju miedzy innymi właśnie od ciebie zależy.

Kiedyś w Polsce nie można było skończyć nawet szkoły podstawowej jak się nie miało obowiązkowych poglądów (indywidualne poglądy/wiedza były zakazane) i nie powtarzało się słowo w słowo, co polonistka/polonista nauczał pod kontrola państwa. Czy myślisz, ze coś się zmieniło w obecnym w Polsce Nowym Porządku Światowym?
    • goodman41 Re: ciągle mi zimno 20.03.13, 20:28
      mzarek napisała:
      " Często mi zimno mimo, że ubieram się cieplej niż większość osób.
      Zastanawiam się, do jakiego lekarza powinnam iść."

Najpierw pojdz do ksiegarni i kup "Ksiazke Kucharska" autorstwa Jana i Tomasza Kwasniewkich. Przestudiuj wstep, a potem idz do kuchni, a nie do jakiegos konowala po tabletki.
    • no1teresa Re: ciągle mi zimno 21.03.13, 01:00
      a może odżywiasz się głównie jogurcikami, surówkami i cytrusami? do tego zimne napoje może?
      • mzarek Re: ciągle mi zimno 21.03.13, 14:14
        Jem głównie mięso, a moim podstawowym napojem jest ciepła herbata.
        • no1teresa Re: ciągle mi zimno 21.03.13, 15:27
          zatem nie o wychładzające jedzenie tu chodzi
          ale jedzenie głównie mięsa to też zły pomysł, zakwasza silnie organizm i jest obciążające, pracujesz na problemy krążeniowe, również na nowotworowe
    • desnidia Re: ciągle mi zimno 21.03.13, 02:02
      Jesli w rodzinie masz choroby tarczycy to jesteś w "grupie ryzyka". Sprawdź wstępnie TSH (ft3 i ft4 są mało diagnostyczne, więc moim zdaniem na początek to szkoda kasy). Jesli będzie w górnej granicy normy 4-5 to możesz mieć postać subkliniczną, teoretycznie lekka niedoczynność, ale u niektórych osób daje już objawy. Poczytaj o niedoczynności i zobacz, czy występują u Ciebie też inne objawy, bo samo marznięcie może mieć wiele przyczyn. Skoro w rodzinie osoby chorują to może zamiast ft3 i ft3 sprawdź przeciwciała anty TPO - powiedzą, czy nie masz choroby hashimoto, która jest najczęstszą przyczyną niedoczynnosci. Sprawdzaj rano temperature ciała, czy też nie masz obnizonej. Jeśli Cię stać to możesz jeszcze zrobic usg tarczycy, będziesz miała pewność, czy nie ma zmian, ale nie ma co panikować, jeśli ogólnie funkcjonujesz dobrze, tylko po prostu marzniesz. Jeśli miałas tak całe zycie to może faktycznie taka "uroda", może Twoje subiektywne odczucie nasielnia tego objawu wynika z osłabienia organizmu, przemęczenia, braku witamin, minerałów, stresu...
      Powodzenia zyczę i pozdrawiam :)
    • jagabaga92 Re: ciągle mi zimno 21.03.13, 07:57
      Może masz chorobę Hashimoto. To informacja, gdybyś chciała diagnozować swoją "zmarzluchowatość". Mnie tez jest zimno, ale ponieważ podczas upałów sytuacja poprawia się kładę to na karb "takiej mojej urody";-). Przyodziewam się w wiele warstw grubaśnych szat i - patrząc na męża w T-shircie - czekam na upały:-).
      U mnie: TSH w normie, ciśnienie poniżej normy, praca siedząca.
      • mzarek Re: ciągle mi zimno 21.03.13, 14:14
        No to podobna sytuacja. Też niskie ciśnienie i praca siedząca. W upały też mi ciepło :)
        • jagabaga92 Re: ciągle mi zimno 21.03.13, 15:09
          A jaką masz normalną temperaturę ciała? Moja to zwykle 36,8. Moja teściowa ma 36,4-36,5 i jej jest ciągle ciepło. Dobrze czuje sie w niskich temperaturach, natomiast źle podczas upałów.
    • mlody776 Re: ciągle mi zimno 23.03.13, 16:19
      Masz niskie cienienie i to jest super. Oprócz mięsa (co jest OK) jedz surowe warzywa i trochę owoce regularnie (unikaj te bardzo słodkie).
      Podejrzewam jak inni, ze masz kłopoty z krążeniem krwi. Warto spróbować na to krążenie i w ogóle czyszczenie żył witaminę B-3 (inaczej Niacin).
      Czytaj:
      forum.gazeta.pl/forum/w,22,142688045,143423347,Uwaga_wazene_.html
      Po zażyciu 500mg po jakiś 2 godzinach zrobi się tobie ciepło, ze aż uszy i policzki zrobią się tobie czerwone. To jest normalne i tak wiesz ze działa. Mrzesz ta dawkę podwoić i stosować np. dwa razy dziennie lub raz tylko na wieczór do spania. To rośniesz czyści dopływy krwi do mózgu i po paru dniach ożywi ciebie i będziesz lepiej się koncentrowała itd.(to tak na marginesie).
      • mlody776 Re: ciągle mi zimno 23.03.13, 16:47
        Sorry, napisałem: "lub raz tylko na wieczór do spania." Zle mi się skojarzyło, bo ty chyba nie chcesz być aktywna w nocy. Wiesz na pewno, ze wszelkie witaminy "B" brane na wieczór/w nocy, robią nas aktywnymi i ostatnie co wtedy mamy na myśli jest spanie.
      • wadera3 Re: ciągle mi zimno 23.03.13, 17:04
        Ty, młody, dawno Cię nie zbanowali? daj spokój z tymi rewelacjami, bo śmiecisz tylko.
        • mlody776 Re: ciągle mi zimno 23.03.13, 17:28
          Nie martw się, kiedyś i wy w Polsce dojdziecie do tej wiedzy i już nie będzie to was śmieszyło. Wszytko jest oparte na wierze, pielęgnowane już od dzieciństwa, ale jak potrafi się ktoś z tego wyzwolić, to dopiero wtedy będzie żył WOLNYM. Sorry niestety dziesiątek lata wychowania w propagandzie, nie można odkręcić tak sobie w kilka miesięcy, lata itd.
          Sorry tez, ze minie to ani parzy ani ziębi, czy ktoś przymnie moje wpisy tutaj czy nie. Ja się chce uczyć języka polskiego a nie przekonywać was do czegokolwiek. Tego języka polskiego nawet nie zamierzam używać w samej Polsce. Wyobrażasz sobie mnie z zupełnie innymi poglądami w naszym kraju? Bo ja nie.
          • wadera3 Re: ciągle mi zimno 23.03.13, 18:04
            Polskiego ucz się na jakimś językowym forum.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka