Dodaj do ulubionych

czwórka.... co robić?

13.05.13, 20:58
Nie lada mam problem z czwórką.... Siedziała sobie ze 20 lat po leczeniu kanałowym. Nigdy mnie bardzo nie bolała. Kilka razy zdarzyło mi się wziąć środek przeciwbólowy, bo "coś" czułam, nie potrafiłam zlokalizować tego bólu.... Mój obecny stomatolog zrobił mi panoramę i okazało się, że w tej 4 jest bardzo duży stan zapalny. Dodam, że czwóreczka bardzo ładnie z zewnątrz sobie wygląda. Dentysta stwierdził, że trzeba spróbować leczyć kanałowo. Coś mu to nie bardzo szło... Jak ją otworzył, śmierdziało z niej niemiłosiernie. Postanowił ją na kilka dni zostawić, żeby się "odbarczyła" (? nie wiem, czy dobrze zapamiętałam). Potem wziął się za leczenie, ale krwawiło z kanału... Postanowił jeszcze założyć fleczer (nie wie co tam jeszcze) i poczekać. W międzyczasie zaleczył kanałowo 5. Moja czwórka cały czas drętwa, czuję ją przy gryzieniu. Dziś stwierdził, że najlepiej byłoby ją usunąć, bo prawdopodobnie stan zapalny jest tak duży, że prędzej, czy później, a raczej prędzej, trzeba będzie ją usunąć. Teraz, jak twierdzi, jest dobra okazja, bo założy mi koronę na 5 i przy okazji most na tą czwórkę, a jak już zostawię tą trupiastą czwórkę, założy mi koronę na piątkę, to potem droga będzie zamknięta...... Mma podjąć decyzję. Ludzie, co ja mam robić????? Ta czwórka wizualnie całkiem dobrze wygląda, źle mi ze świadomością, że wyrywam takiego, dobrze wyglądającego zęba.... Z drugiej strony:koszt kanałówki + ćwiek - 700 zł. A jeżeli się nie uda, skoro ten stan zapalny jest taki dużY....
Obserwuj wątek
    • kol.3 Re: czwórka.... co robić? 13.05.13, 21:08
      Jak krwawiło z kanału to ząb raczej jest do usunięcia,ś, wiadczy to o przebiciu kanału do dziąsła, żaden ząb na ćwieku się nie utrzyma. Do wyrwania i już.
    • goodman41 Re: czwórka.... co robić? 14.05.13, 02:55
      Zapoznaj sie z budowa zeba:

pl.wikipedia.org/wiki/Zębina
      "Zębina, dentyna (łac. dentinum) – tkanka leżąca pod szkliwem w obrębie korony zęba i pod cementem w obrębie szyjki i korzenia zęba. Zbudowana jest w ok. 70% z części nieorganicznej w postaci kryształów dwuhydroksyapatytu, w ok. 20% z materii organicznej w postaci kolagen (typu I), mukopolisacharydy, glikozaminoglikany, proteoglikany i fosfoproteiny oraz małe ilości cytrynianu, siarczanu chondroityny, nierozpuszczalnych białek i lipidów; pozostałe 10% stanowi woda[1]. Zębina jest wytworem odontoblastów, które należą do miazgi zęba i tworzą na jej obwodzie zbita jednokomórkową warstwę."

Zadaj sobie pytanie.
      Czy dentysta jest w stanie usunac materie organiczna z zebiny?
      Odpowiedz: to jest fizyczna niemozliwoscia.
      Jak sie odetnie od zeba doplyw krwi, to materia organiczna w zebinie zacznie gnic. Te bakterie beda zatruwac caly organizm.
      Podadto material wypelniajacy ubytki w kanalach nie jest kompatybilny z zebina. Pomiedzy zebina a materialem wypelniajacym powstaje przestrzen, ktora jest siedliskiem dla bakterii.
      Wniosek jest jeden, nalezy usunac wszystkie zeby leczone kanalowo. Pod koronkami tez jest wylegarnia bakteryj.
      Pytanie jest co robic. Naskutecznejsza jest prewencja. Kwas fitynowy zawarty w produktach zbozowych blokuje przyswajalnosc mineralow potrzebnych do utrzymania zebow w zdrowej kondycji. Przestac pic "zdrowa" fluoryzowana wode, ograniczyc spozycie weglowodanow do niezbednego mimimum wymaganego przez organizm.

www.biodentistrydrvizcarra.com/?s=8&sub=6
      www.arthritistrust.org/Articles/ ... ffects.pdf

Dentysci to sa zalegalizowni kryminalisci, ladujac w usta trucizne (amalgamaty rteciowe) i "leczac" zeby kanalowo.
    • 2margo00 Re: czwórka.... co robić? 14.05.13, 09:41
      Witam!!! Mozesz jeszcze iść do innego dentysty na konsultacje.M.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka