Dodaj do ulubionych

proszę o pomoc - torbiel

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 12:17
Witam wszystkich,
moja Mama zrobiła USG jamy brzusznej, które pokazało torbiel na nerce. Ona
ogólnie źle reaguje na lekarzy :) - zawsze się b. denerwuje, więc nie
dopytała dokładnie co z tą torbielą zrobić. Wg. lekarza trzeba czekać 2-3
miesiące, zrobić znowu USG i dopiero podjąć decyzję. Czy to normalne
postępowanie? Może przejść się do innego specjalisty? Czy nie trzeba tego od
razu wycinać? Co taka torbiel oznacza?
Bardzo się denerwuję, czy moglibyście, Forumowicze, doradzić?
Obserwuj wątek
    • vecka Re: proszę o pomoc - torbiel 02.08.04, 17:32
      Moze biopsja na wszelki wypadek? Jak duza ta torbiel jest?Moze lekarz ci cos
      wiecj powie jakis. Pozdr.
    • Gość: Doki Re: proszę o pomoc - torbiel IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 02.08.04, 18:13
      Prawie na pewno ma te torbiel od urodzenia. Gdyby nie usg, nigdy nie
      dowiedzialaby sie, ze ja ma. Wydaje mi sie, ze takie postepowanie jest sluszne.
      Moze nawet warto poczekac nie 2-3, a 6 miesiecy.
      Biopsja torbieli- bo ja wiem? Trudna sprawa. Wyciagniesz plyn i tyle, nie
      bedziesz od tego madrzejsza. A infekcja i owszem, moze sie przyplatac.
      Ja bym poczekal. A jeszcze lepiej, zlecilbym CT, bo to jest przynajmniej badanie
      pozwalajace dokladnie te torbiel zmierzyc.
      • Gość: iza dziękuję za pocieszające odpowiedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 09:33
        chyba jestem nieco spokojniejsza. Przekażę Mamie Wasze słowa, to może spadnie
        jej ciśnienie :) Bałam się, że znowu wyląduje w szpitalu...
        Pozdrawiam, iza
      • Gość: urolog Re: proszę o pomoc - torbiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.04, 19:18
        Gość portalu: Doki napisał(a):

> Prawie na pewno ma te torbiel od urodzenia. Gdyby nie usg, nigdy nie
        > dowiedzialaby sie, ze ja ma.
        Zgadza się, torbiele nerek "odkryto" dopiero w dobie usg. Przedtem ludzie nie
        wiedzieli że mają torbiel (lub torbiele) w nerkach, i żyli..

Wydaje mi sie, ze takie postepowanie jest sluszne.
        > Moze nawet warto poczekac nie 2-3, a 6 miesiecy.
        Pewnie, kontrola usg co 6 miesiecy w zupełności wystarczy.
        Chyba że:
        - są dolegliwości ze strony nerki(bóle)
        - wielkośc torbieli jest znaczna i powoduje zmiany w ukm
        - torbiel jest złożona, tzn z przegrodami
        - ma pogrubiałe, noerówne ściany
        - płyn w torbieli jest niejednorodny, bądź też zawiera wtręty
        Wtedy oczywiście wskazane jest dalsze postepowanie

> Biopsja torbieli- bo ja wiem? Trudna sprawa. Wyciagniesz plyn i tyle, nie
        > bedziesz od tego madrzejsza. A infekcja i owszem, moze sie przyplatac.
        Biopsja ewentualnie w przypadku zmian typu duża objetość, dolegliwości bolowe
        lub deformacja ukm, powodująca zaburzenia wydalania moczu (celem opróżnienia i
        ew. dalszej dgn)

> Ja bym poczekal. A jeszcze lepiej, zlecilbym CT, bo to jest przynajmniej
        badani
        > e
        > pozwalajace dokladnie te torbiel zmierzyc.
        CT obowiazkowo w przypadku wszystkich torbieli podejrzanych (pogrubiałe
        nierówne ściany, niejednorodny płyn, przegrody itp) celem nieprzeoczenia zmiany
        nowotworowej ustalenia tym samym wskazań do ew. leczenia operacyjnego.
        • Gość: iza Re: proszę o pomoc - torbiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 10:55
          Dziękuję za odpowiedź

> Biopsja ewentualnie w przypadku zmian typu duża objetość, dolegliwości bolowe
          > lub deformacja ukm, powodująca zaburzenia wydalania moczu (celem opróżnienia
          i
          > ew. dalszej dgn)
          >
          Możesz wyjaśnić mi te skróty (ukm, dgn). Czy to o czym pisałeś(aś), czyli
          przegrody, nierówne ściany, wtręty są widoczne na usg? Czy jeżeli lekarz
          stwierdził, że należy czekać na rozwój wypadków, to oznacza, że nie
          zaobserwował tych zmian?
          Nie znam się na torbielach, więc drążę temat, z góry dziękując za odpowiedzi.
          Pozdrawiam,
          iza
          • Gość: urolog Re: proszę o pomoc - torbiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.04, 16:12
            > Możesz wyjaśnić mi te skróty (ukm, dgn).
            ukm = uklad kielichowo-miedniczkowy
            dgn = diagnostyka

Czy to o czym pisałeś(aś), czyli
            > przegrody, nierówne ściany, wtręty są widoczne na usg?
            Powinny być widoczne na dobrze wykonanym usg. Po to m.in. wykonuje sie to
            badanie.

Czy jeżeli lekarz
            > stwierdził, że należy czekać na rozwój wypadków, to oznacza, że nie
            > zaobserwował tych zmian?
            Nie wiem. Żeby sie wypowiedzieć miarodajnie, musiałbym sam zobaczyć to usg, ew.
            towarzyszące mu fotografie, bądź też wykonać badanie osobiście. Ale skoro
            lekarz konsultujacy stwierdził że należy czekać, to raczej wiedział co robi.
            Tak na marginesie, to torbiele tzw złożone, wymagajace dalszego postępowania
            diagnostyczno-leczniczego, występują niezmiernie rzadko. Zdecydowana większość
            to torbiele proste. Zwykle kontrola usg co jakiś czas zupełnie wystarczy.
    • Gość: KM Re: proszę o pomoc - torbiel IP: *.chello.pl 04.08.04, 12:11
      Wiem, że to co napiszę, będzie dla Ciebie mało obiektywne. Oczywiście powinnaś
      iść z mamą do conajmniej jeszcze jednego lekarza na konsultację. Ale oprócz
      tego powinnaś spróbować metod niekonwencjonalnych, inaczej mówiąc chodzi mi o
      medecynę niekonwencjonalną !! Ludzie róznie podchodzą do tego tematu, ale
      pamietaj że w przypadku choroby człowiek, decyduje sie na rózne "ruchy".
      Proponuję, wejdź na stronę www.nonipolska.pl i poczytaj sobie na temat SOKU
      NONI i jego właściwościach leczniczych !!! tam znajdziesz naprawdę dużo
      ciekawych informacji. Jeżeli to Cię zainteresuje, mozesz skontaktować się ze
      mna w celu zdobycia tego soku. Od razu Cie uprzedzam, że sok NONI nie jest tani
      (butelka litrowa kosztuje 270 zł), ale UWIERZ, wart jest każdych pieniędzy. Mój
      adres mailowy: k_miskiewicz@wp.pl
    • Gość: AGNIESZKA Re: proszę o pomoc - torbiel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.04, 18:39
      NIE MA CO SIE MARTWIC ! JA MAM TORBIEL OD 7 LAT(MAM 29)6 LAT TEMU USLYSZALAM ZE
      PODCZAS PORODU TORBIEL PEKLA A W TYM ROKU OSWIECILO LEKARZY I OKAZALO SIE ZE
      JEST!?! I TO O WIELE WIEKSZA (OK. 5 CM.) TERAZ CZEKAM AZ JEJ " ROZMIAR"
      PRZEKROCZY MAGICZNE 5 CM. I ........ NO WLASNIE ? ZYC Z NIA CZY NIE? OTO JEST
      PYTANIE..........POZDRAWIAM
      PS DBAM O ZDROWIE NIE DOPUSZCZAM DO ZAKAZEN DROG MOCZOWYCH ALE MIMO TO CZUJE
      NERECZKE ZE JEST Z NIA COS NIE TAK.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka