Gość: angie IP: 80.50.189.* 02.08.04, 15:38 co znaczy w moczu wynik NIT positive? czym to zostalo spowodowane? prosze o wytlumaczenie dziekuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: HELP Re: co znaczy w moczu NIT IP: 80.50.189.* 03.08.04, 11:27 prosze o odpowiedz!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siedem Re: co znaczy w moczu NIT IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.08.04, 11:34 nit mogł ci sie urwac z dżinsów jak sikałeś. sa rozne nity: levi's, lee, no more, wrangler. pozitiv znaczy po prostu ze w kubeczku był przynajmniej jeden NIT 5040 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: co znaczy w moczu NIT IP: 212.160.172.* 03.08.04, 11:42 po co odpowiadac na post, skoro nie ma się nic mądrego do powiedzenia. NIT - to związki azotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do niny Re: co znaczy w moczu NIT IP: 80.50.189.* 03.08.04, 13:09 a wiesz moze cos wiecej? zwiazki nitrowe (azotowe) - wiem ze nie powinno ich byc, ale skąd się wziely?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nina Re: co znaczy w moczu NIT IP: 212.160.172.* 03.08.04, 13:45 Przykro mi, ale nie wiem, próbowałam coś szperać w necie, ale na razie bez rezultatu. Poszukaj może w google, pod róznym frazami. Odpowiedz Link Zgłoś
izado Re: co znaczy w moczu NIT 03.08.04, 14:57 NIT - skrót od nitrite czyli azotan. Obecność w moczu azotanów może świadczyć o infekcji bakteryjnej układu moczowego (zwłaszcza jesli oprócz azotanów wykrywa się też leukocyty). Zwykle źródłem infekcji bakteryjnej układu moczowego są bakterie występujące w układzie pokarmowym. www.diavant.com/diavant/CMSFront.html?pgid=1,5,18,0 jcm.asm.org/cgi/content/full/37/9/3051?view=full&pmid=10449505 www.anytestkits.com/utk-nitrite-in-urine.htm Ewentualnie przyczyną obecności azotanów wmoczu może być coś co nazywa sie "gross hematuria": hematuria - obecność krwi wmoczu, gross oznacza, że jest jej tyle, że jest widoczna gołym okiem (jaki masz kolor moczu???). Przyczyny moga być rózne - np. infekcja układu moczowego, kamienie, nowotwór. www.fpnotebook.com/URO60.htm www.medterms.com/script/main/art.asp?articlekey=8343 www.fpnotebook.com/URO52.htm Marsz do lekarza! Pozdrawiam, Iza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angie Re: co znaczy w moczu NIT IP: 80.50.189.* 04.08.04, 10:40 Dziękuje Izado za bardzo wyczerpującą odpowiedź :) pozdrawiam PS> czy moglo to miec zwiazek z tym ze zle pobralam probke? mylam sie dopiero po pobraniu oraz nie ze srodkowego strumienia... Odpowiedz Link Zgłoś
izado Re: co znaczy w moczu NIT 04.08.04, 12:47 Gość portalu: angie napisał(a): > Dziękuje Izado za bardzo wyczerpującą odpowiedź :) You are welcome :-) > PS> czy moglo to miec zwiazek z tym ze zle pobralam probke? mylam sie dopie > ro > po pobraniu oraz nie ze srodkowego strumienia... Nie jestem ani lekarzem, ani pielęgniarką. Jako laik mogę powiedzieć tak: zdarzyło mi się wprawdzie trafić już i nagle do szpitala, i na izbę przyjęć - wtedy nie było czasu ani głowy na mycie przed nasiusianiem do pojemnika i wszystko było OK. Jednak nie bez powodu zaleca się aby przed pobraniem próbki umyć się (nawet kilkudniowym noworodkom myje się krocze przed pobraniem). Zwłaszcza jeżeli pobrałas mocz z początkowego strumienia mogło do próbki trafić sporo zanieczyszczeń, np. w postaci bakteri które masz na skórze i w okolicy ujścia cewki moczowej. Ja powtórzyłabym badanie, tym razem zachowując wszelkie zalecane zasady. W każdym laboratorium zrobisz je bez zlecenia odpłatnie (koszt około 4-5PLN - przynajmmniej w mojej okolicy). Pozdrawiam, Iza. Odpowiedz Link Zgłoś