Dodaj do ulubionych

wezel podzuchwowy

09.09.13, 20:31
witam. otoz mam problem.
wczoraj odchylilam glowe do tylu i zauwazylam ze boli mnie cos pod zuchwa po prawej stronie. tak naprawde pod zuchwa zaraz za koscia szczeki na wysokosci zeba( 6stki dolnej ). nie na szyji.
tak nic nie widac ale dotykajac palcem mocniej w to bolace miejsce chyba mam lekko powiekszony bo inny wezel chlonny jak ziarnko fasoli po lewej tego nie mam i nie boli.
boli mnie pod szczeka i moze ktos ma pomysl co to moze byc?
zeby dolne mam zdrowe. po tej stronie mam do wyrwania zab gorny 8mke ktorej praktycznie nie ma i nie boli(jedynie przy jedzeniu lekko boli jak jedzenie dostanie sie do niej). czy to moze byc od tego?
mam przewlekle chore zatokiod dawnaa leczone operacyjnie dawno. ale ostatnio znow mnie bola. moze jakies zapalenie.moze to ma zwiazek?
nie jestem przeziebiona.. ani chora tak naprawde ani ostatnio nie chorowalam..
troche to boli przy dotyku pod szyja i ruszaniu szczeka. jak porzadny siniak. chyba dokladiejszego opisu nie moge dac:).
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • sp9tcu Re: wezel podzuchwowy 09.09.13, 23:27
      należy wykonać zdjęcie panoramiczne
      oraz szczegółowe zdjęcie RTG 6
      według mnie to głęboki stan ropny korzenia 6 lub 8 lub innego zęba
      NIE JESTEM LEKARZEM
      • karla31 Re: wezel podzuchwowy 10.09.13, 00:03
        zdjecie panoramaiczne mialam jakies 3mce temu .a 6stka dolna jest zupelnie zdrowa zeby dolne zdrowe wszystkie wiec nie ma napewno stanu zapalnego w zebach dolnych . jedynie 8ka gorna jak pisalam psuje sie i jest do wyrwania juz dawnoooooo. i mam stan zapalny dziasla przy 5tce gornej tez po tej stronie przy koronce zeba. ale nic gleboko. dzieki pozdrawiam :)
        • sp9tcu Re: wezel podzuchwowy 10.09.13, 20:22
          W takim razie jest to chorych górnych zębów
          stan zapalny ropa musi sie gdzieć znaleś
          wiec spływa na dół

a stan chorobowy dziąsła przy 5 wskazuje wybitnie na bardzo ostry stan zapalny 8

szybko najlepiej w warunkach szpitalnych
          usuń ta 8
          bo narobisz sobie kłopotów

acha oczywiście te choroby nie mają żadnego powiązania z
          nowotworem
          ale przyjdzie taki okres jak nie usuniesz że zacznie boleć
          a wtedy moga byc jaja

• karla31 Re: wezel podzuchwowy 10.09.13, 22:11
            zab byl dawno do usuniecia jak pisalam. .dzis umowilam sie na usuniecie 8mki. jesli nieprzejdzie potem zaczne martwic sie od nowa. za kazde rady w kazdym badz razie dzieki;)
            • sp9tcu Re: wezel podzuchwowy 11.09.13, 14:39
              ja bardzo duzo przezyłem z zębami

zrub sobie jeszcze rtg dolnej 6 od wypadku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka