Dodaj do ulubionych

Cytomegalia u niemowlaka ? - pomocy

24.01.14, 16:49
Witam serdecznie,

Bardzo proszę odpowiedź.

Wczoraj odebrałam wyniki badań laboratoryjnych mojej Córeczki (15 tygodni) i jestem bardzo zaniepokojona.
Oto wyniki:
Przeciwciała w kl. IgG - 62,4 U/ml (powyżej 15 to dodatni wynik)
CMV IgM - 0,68 (poniżej 0,7- wynik ujemny)
Córeczka miała wskazanie do wykonania badań laboratoryjnych ze względu na to, iż Mała ma małą główkę, zaciska piąstki i wysuwa język. Neurolog dziecięcy skierował na badanie usg przezciemiączkowe i wyszło ok, usg jamy brzusznej też wyszło ok. Ale niestety inne badania laboratoryjne też wyszły nieciekawie.
limfocyty 73,3 % - norma (14-48 %)
granulocyty 17,9 % - norma (43-76 %)
AST - 54 (norma jest do 32)
Wit. D3 - 25,60 (wynik: poziom niewystarczający 10-30 ng/ml)
Tarczyca, żelazo ok.

Ja robiłam badania na obecność cytomegalii jak byłam w ciąży (w 4 miesiącu ciąży) i wyniki były następujące:
CMV p/c igG - 169,300 u/ml (dodatni powyżej 1)
CMV p/c igM - nieobecne
Czy ma to jakiś związek ?
Na pewno w 2011 roku też już miałam przeciwciała igg CMV i było one na poziomie 80.

Musiałam z dzieckiem zostać dłużej w szpitalu po porodzie, ze względu na wysoką bilirubinę (było nawet 17). Była Ona również naświetlana.

Bardzo proszę o odpowiedź, czy moja Córka ma wirusa CMV ? Czy to jest bardzo groźne ? Napiszcie proszę
Obserwuj wątek
    • adziaa28 Re: Cytomegalia u niemowlaka ? - pomocy 27.01.14, 00:04
      Witam! Mam ten sam problem co Pani. Również szukam odpowiedzi na Pani pytanie ... Czy mój syn ma CMV??? Synek ma 4 misiące. Do neurologa dostaliśmy skierowanie ze względu na wzmo.napi.mięś. którego nie ma. Neurolog dał na wszelki wypadek skierowanie na usg głowki, krew i toxo i cmv. Usg głowki wszystko ok. Niestety jak dostałam wyniki krwi zamurowało mnie, niestety badań w ciąży nie miałam na cmv i nic o tej chorobie nie wiedziałam. Jak wróciłam do domu i zobaczyłam informacje na internecie przepłakałam cały dzień i noc. Jestem totalnie załamana. Wiem o cmv tylko z internetu i różnych forum. U synka wyszło IgM ujemne, a IgG dodatnie - 43,7 (powyżej 1 dodatnie). Dostaliśmy skierowanie do CZD w Warszawie na badanie. Jutro idziemy do okulisty na zbadanie oczek. Podobnie jak u Pani krew wyszła nie tak jak powinna:
      neut - 21,9 (37-80)
      lymph - 65,1 (10-50)
      RBC - 4,63 (3,1-4,5)
      RDW-SD - 35 (37-54)
      PLT - 463 (150-350)
      reszta w normie.
      Czy wyniki krwi mają związek z CMV?? Czy mój synuś ma CMV? Czytałam o metodzie PCR zapewne będziemy mieli robione te badania w CZD. Co jeśli ten PCR będzie dodatni?? Czy wtedy na 100 % synek jest chory? A jak pcr ujemny to na 100% zdrowy i ode mnie ma przeciwciała? Bardzo proszę o odpowiedź. Jestem załamana. Chciałam jeszcze tylko dodać że z synkiem nic się nie dzieje jest zdrowym dużym chłopcem. Nie zauważyłąm nic niepokojącego. Myślę że rozwija się prwidłowo, nie był chory, nawet kataru nie miał. Proszę o odpowiedź. Będę naprawdę komuś z całego serca wdzięczna. Pozdrawiam
      • a.s2013 Re: Cytomegalia u niemowlaka ? - pomocy 03.02.14, 16:59
        Ja mam ten sam problem.
        Synek ma 4,5 miesiąca.
        Zaczęło się od przedłużającej żółtaczki, która trwała 3 miesiące, bilirubina powoli spadała, za to rosły próby wątrobowe. Morfologia była i jest niedobra , niedokrwistość, nadpłytkowość - ponad 600, limfocyty zawsze ponad 80% w każdym badaniu.Byłam u trzech pediatrów, trzech neurologów (w tym u prof.ordynatora szpitala klinicznego który wziął za wizytę 200zł , postukał synka młoteczkiem i w sumie nic konktetnego nie powiedział,strasznie zajął się siusiakiem synka i tłumaczył jak mam odciągać skórkę, normalnie paranoja z tymi lekarzami książkę mogłabym napisać, każdy co innego mówi. Byłam również u prof. gastrologa (podwyższone transaminazy) hematologa (anemia, płytki krwi - ponad 600 i limfocyty zawsze ponad 80%)
        Synek ma problemy z napięciem mięśniowym - po 3 miesiącach nie podnosił główki, rehabilituję go (oczywiście prywatnie - płacę po 150 zł za godzinę rehabilitacji gdzie dr uczy mnie ćwiczeń ) W środę w końcu jedziemy na fundusz,czekaliśmy 2 miesiące :(Teraz ma 4,5 miesiąca ale nie jest taki jak jego rówieśnicy - nie banie brdzo chce podnosić główkę nie przekręca się na boczki i bardzo mało głuży ,mam dwie koleżanki które rodziły tego samego dnia co ja i mam porównanie ale staram się nie nakręcać bo każde dziecko jest inne i trzeba o tym pamiętać - staram się nie dołować.
        Zrobiłam synkowi wyniki na CMV po 3 miesiącu życia - IGIM -Ujemnie, IGIG - ujemne
        W piątek odebrałam wynik PCR z moczu (oczywiście też wykonywałam prywatnie zapłaciłam 110 zł w diagnostyce. Na wynik czekałam 2 tygodnie - wynik przyszedł ujemny, ale mam małe wątpliwości czy dobrze przewieźli mocz bo to jest bardzo istotne - badanie wykonywano w Centrum Zdrowia dziecka.
        Ja nie miałam robionych wyników w ciązy na CMV idę w środę i zrobię sobie te badania bo nie wiem czy przechodziłam CMV, ostatnio znalazłam swoją kartę ze szpitala i tam miałam badania robione obydwa miana były ujemne ale to było w 2008r.Całą ciążę prowadziłam prywatnie i jestem bardzo zła na lekarzy że nie zlecają tych badań. Ogólnie lekarze podchodzą do cytomegalii w sposób bardzo olewczy.
        Aha mam do was pytanie - czy szczepiłyście dzieci i jeśli tak to jak, ja zaszepiłam pierwszy raz dopiero 5 tygodni temu szczepionką skojarzoną ale jak przeczytałam, że przy cytomegalii absolutnie nie wolno szczepić to myślałam że oszaleję. Dwa tygodnie chodziłam jak na szpilkach bałam się o reakcję poszczepienną.
        Nie wiem co mam robić niby wyniki zaprzeczają cytomegalii ale w sumie skąd ta żółtaczka, podwyższone transaminazy, nieprawidłowe napięcie mięśniowe, też ciągle zaciska piąstki, nieprawidłowa morfologia.
        Wiem jedno nasza służba zdrowia jest beznadziejna - wszędzie prywatnie i tak dalej nic nie wiadomo..
        Dajcie znać kobietki jak to u was wygląda, cieszę się że znalazłam osoby które mnie rozumieją, bo cała moja rodzina włącznie z mężem stwierdziła, że przesadzam a ja już odchodzę od zmysłów.
        • yoku Drogie Panie! 05.02.14, 17:16
          Na tak zadane pytanie "czy moje dziecko jest chore?" nie ma odpowiedzi ponieważ:
          1. Nie wiadomo jakie Wy macie w tej chwili wyniki.
          2. Nie wiadomo czy karmicie piersią i w ten sposób przekazujecie dalej przeciwciała.
          3. Nie powtarzałyście dzieciom badań po kilku tygodniach więc nie wiadomo czy IgG rosną czy spadają.
          4. Nie były wykonywane badania PCR z moczu.
          • a.s2013 Re: Drogie Panie! 05.02.14, 20:00
            Rozmawiałam z panią doktor z Centrum Zdrowia Dziecka,powiedziała żebym nie badała swoich przeciwcial bo to nie ma sensu,będę w przyszłym tygodniu powtarzała wyniki dziecku,to od razu zrobię sobie,tak dla własnego spokoju(z tego co słyszałam najlepiej powtarzać badania w tym samym laboratorium)PCR z moczu robiłam -wynik wyszedł negatywny,ale mały miał podwyższone transaminazy,ma bardzo dużo limfocytów we krwi ,problemy z napięciem i asymetrię.Najbardziej niepokoi mnie morfologia ale jesteśmy pod opieka hematologa,który na razie mnie uspokaja mamy kontrolować wyniki w sumie to trzeba zaufać lekarzom.
    • agnieszkak10 Re: Cytomegalia u niemowlaka ? - pomocy 10.02.14, 11:42
      Witam Was,

Udałam się z Córeczką do neurologa dziecięcego, który przyjmuje w CZD. Zbadał Córeczkę i wpisał (i dodatkowo podkreślił długopisem) do książeczki zdrowia dziecka, że jest "brak cech wirusa cytomegalii". Wg doktora moja córeczka nie ma wirusa. Ale, żeby mnie uspokoić to zaproponował wykonanie pcr dna w moczu. Ale do czasu wykonania tego badania wstrzymał szczepionkę (druga dawka DTB). Lekarz neurolog bardzo skrupulatnie ją zbadał. Wg jego opinii Córeczka ma moje przeciwciała igg, które przeszły przez łożysko. Stwierdził u Córeczki asymetrię ciała i że ma problem z podnoszeniem główki (zw. próba trakcji). Poćwiczyliśmy z nią 3 dni i jest już ok z podnoszeniem główki.
      Moja internistka, nota bene bardzo dobra lekarka, mówi, żebym nie robiła tego badania, tylko sprawdziła awidność u Córeczki, którą wykonam jutro.
      W międzyczasie ja powtórzyłam swoje badania igg cytomegalii i awidność
      Oto wyniki:

CMV igg wynik: 36 U/ml (wcześniej był wynik 163 w 4 miesiącu ciąży).
      normy:
      wynik dodatni: powyżej 6

awidność igg, wynik: 0,80 czyli czyli wysoka awidność >=0,65
      Jest napisane dodatkowo, że indeks awidności o wartości wyższej lub równej 0,65 jest wyraźnym dowodem świadczącym o zakażeniu pierwotnym sprzed dłużej niż 3 miesięcy.

Ponadto pani pielęgniarka też stwierdziła, że to pewnie moje przeciwciała, które przeszły przez łożysko, bo jeśliby to było przez karmienie piersią (karmię cały czas dziecko) to przeciwciała klasy IGM byłyby dodatnie, to prawda ??

Pozdrawiam serdecznie,
      A.
      • a.s2013 Re: Cytomegalia u niemowlaka ? - pomocy 10.02.14, 16:12
        Witam
        Z tego co czytałam w Centrum Zdrowia Dziecka znają się na cytomegalii jak nigdzie indziej w Polsce. Skoro neurolog tak pani powiedział to byłabym spokojna, ale zrobiłabym PCR z moczu bo to badanie powie Pani czy wirus jest czy też go nie ma, a przeciwciała mogą być przekazane od Pani i tak naprawdę do końca nie wiadomo.
        Moje dziecko miało badane przeciwciała 2 miesiące temu i w obydwu klasach wyszły ujemne, PCR też robiłam na własną rękę.
        Proszę powiedzieć jak dostała się Pani do CZD? duże były kolejki ? i czy dostała Pani skierowanie na PCR z moczu? ja to badanie robiłam prywatnie.
        Też mamy problemy z asymetrią i napięciem mięśniowym. Ćwiczę synka codziennie i chodzimy na rehabilitację. Jak miał 3 miesiące to nie podnosił główki wcale ale teraz zaczyna być już coraz lepiej, tylko strasznie jest senny cały czas by tylko spał, troszkę mnie to niepokoi ale lekarze mówią mi że widocznie taka jego uroda.
        Proszę dać znać jak wyszły wyniki PCR. Trzymam kciuki i mam nadzieję że wszystko się dobrze skończy.
        • agnieszkak10 Re: Cytomegalia u niemowlaka ? - pomocy 10.02.14, 19:12
          Witam,

Doktor Ch. pracuje w CZD ale mieszka koło mojej miejscowości i za wizytę prywatną zapłaciłam 70 pln. Dla mojego spokoju lekarz polecił zrobić dziecku pcr dna w moczu (na mój koszt, miał tylko wypisać doktor skierowanie na to badanie).
          Jutro robię Małej badania igg i igm cytomegalii, awidność, sprawdzę morfologię i próby wątrobowe.
          My też chodzimy na rehabilitację (inny neurolog dał skierowanie ma rehab. metodą Bobath). Muszę Pani powiedzieć, że moja Malutka też bardzo dużo śpi (jak się położy o 22-23 to wstaje około godziny 8-9 na jedzenie, nie budzi się w nocy, w dzień też sporo śpi).

Pozdrawiam
          • a.s2013 Re: Cytomegalia u niemowlaka ? - pomocy 10.02.14, 21:16
            To widzę,że mamy podobne problemy.:(
            A co pani lekarze mówią na te podwyższone limfocyty?I tą małą ilość witaminy D ? Ja nie wiem co mam już o tym myśleć, u nas była bardzo długa żółtaczka, podwyższone próby wątrobowe, limfocytoza, asymetria i wzmożone napięcie mięśniowe ale IgM i IgG wyszły ujemne na szczęście, jeszcze raz je powtórzę żeby się upewnić.
            Troszkę się dołuję bo mam dwie znajome, które rodziły tego samego dnia co ja i widzę że moje dziecko rozwija się troszkę wolniej. Długo nie podnosiło główki, nie przekręca się na boczki, nie interesuje się jeszcze swoimi nóżkami i rączkami itp. Z drugiej strony tłumaczę sobie, że każde dziecko jest inne i nie ma co porównywać...
            W czwartek mam wizytę u neurologa i od razu powtórzę wszystkie badania- dam znać jak coś będę wiedziała, proszę dać znać jak Pani wyszły wyniki.
            Pozdrawiam

• agnieszkak10 Re: Cytomegalia u niemowlaka ? - pomocy 14.02.14, 15:55
              Witam,

No i jestem załamana.

Zadzwoniłam do laboratorium i Pani podała mi telefonicznie wyniki Córeczki na CMV.

CMV igg - wynik 28 U/ml (dodatni), około 3 tygodni temu miała wynik 63 (powyżej 15: wynik dodatni)
              CMV igg - wynik 0,770, wynik ujemny (wynik dodatni od 0,8)
              awidność - 0,42 wynik graniczny
              < 040 - niska awidność
              0,40 <indeks < 0,65 graniczna awidność
              indeks >= wysoka awidność

Moja córeczka ma już skończone 4 miesiące. Wynik awidności jest graniczny, ale bliski niskiej awidności, czyli wychodzi na to, że zakażenie było poniżej 3 miesięcy, a więc moja Córeczka mogła chorować już porodzie, tak ?
              Dajcie znać proszę :-(

Ponadto wyniki wątrobowe są trochę wyższe niż ostatnio, eh

• a.s2013 Re: Cytomegalia u niemowlaka ? - pomocy 14.02.14, 16:53
                Witam
                jeśli Pani chce proszę wysłać mi swój nr telefonu na mail a.s2013@gazeta.pl jestem w podobnej sytuacji to zadzwonię powiem co mi powiedzieli lekarze z CZD, na forum tego wszystkiego nie da się opisać.
                Pozdrawiam
              • yoku Re: Cytomegalia u niemowlaka ? - pomocy 14.02.14, 20:35
                Nie wiem czym tu sie załamywać. Moze tylko pomysłem pediatry i komentarzem pielęgniarki. W życiu nie słyszałam o tym zeby niemowlakowi badać awidnosc. Jeśli przeciwciała sa dziedziczone od matki, a tak sie dzieje gdy przechodzą przez lozysko lub sa przekazywane przez mleko (i wcale dziecko nie ma wtedy dodatnich igm) to awidnosc bedzie niejasna i właśnie tak sie tu dzieje. Awidnosc graniczna moze byc bliska zarówno niskiej jak i wysokiej wiec nie da sie tego w ogóle zinterpretować a juz na pewno przeliczyć na miesiące. IgG spadają i to jest znak ze przeciwciała sa od matki wiec trop cytomegalii sie kończy. Dziecko nie jest chore i nigdy nie było. Mozna to potwierdzić pcr z moczu, które na 99% moim zdaniem wyjdzie ujemne.
                • agnieszkak10 Re: Cytomegalia u niemowlaka ? - pomocy 22.02.14, 18:52
                  Witam Was,

Byłam dzisiaj u neurologa z tymi wynikami laboratoryjnymi.
                  Orzekł, że dziecko nie ma czynnej cytomegalii i że dziecko mogę szczepić (II dawka TDP).
                  Prawdopodobnie Córeczka ma moje przeciwciała, które przeniknęły przez łożysko, ale na 100 % potwierdziłoby to tylko badanie PCR DNA w moczu.

Niestety, mojej Córeczce zarosło ciemiączko (ma 4,5 miesiąca) i ma małą główkę, bo tylko 38 cm w obwodzie (poniżej 3 centyla) :-(
                  Czytam o tym małogłowiu i jestem załamana. Jest napisane, że przyczyną małogłowia może być m.in. wirus cytomegalii.
                  • agnieszkak10 Re: Cytomegalia u niemowlaka ? - pomocy 23.02.14, 12:39
                    I co jeszcze ważne, nie robi się niemowlakowi awidności, to powiedziało mi dwóch neurologów, nawet na to badanie nie spojrzeli.

Yoku, dziękuję Ci.
                    • dawo11 Re: Cytomegalia u niemowlaka ? - pomocy 10.03.14, 20:53
                      Witam,
                      a co jeśli dziecku rosną przeciwciała w klasie Igg? Mój mały miał w 4 mies - Igg -77,9 AU/ml (przy dodatniej powyżej 6); A w styczniu(10 mies) Igg - 130,000 U/ml(przy dodatnich >1). Powiedźcie mi, proszę, czy to jest podobnie, bo to są chyba różne jednostki, czy źle myślę? Neurolog dała skierowanie do zakaźnego, ale terminy długie. Powiedźcie, proszę, czy u nas to przesądzone, że to cyto wrodzone, gdy przeciwciała rosną? Po urodzeniu miał wiele objawów, m.in. puchły mu oczka, miał drżenia kończyn, przedłużającą żółtaczkę. Nie miał natomiast innych szczegółowych badań w kierunku cytomegalii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka