Gość: kaska28 IP: *.szczecin.mm.pl 19.08.04, 21:00 Na zy polega badanie odczynu Walera -Rosego.Mam miec takie badanie.Mysle ze to badanie z krwi,choruje na zpalenie stawów.Ktoś wie coś n ten temat, Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mili_ Re: odczn Walera-Rosego IP: 84.97.150.* 19.08.04, 21:04 mnie to robiono, aby ustalic, czy mam RZS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska28 Re: odczn Walera-Rosego IP: *.szczecin.mm.pl 19.08.04, 21:23 jak wyglada to badanie.Dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia28 do mili Re: odczn Walera-Rosego IP: *.szczecin.mm.pl 25.08.04, 19:40 Witam.Zrobiłam odczyn Walera i wynik jest ujemny.Wiesz cos wiecej na ten temat. Dzieki pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mili_ do mili Re: odczn Walera-Rosego IP: 84.97.83.* 25.08.04, 19:45 oj, to sie bardzo ciesze! Ja mialam ten test nascie lat temu, niestety, odkryto mi RZS (gosciec), i tak zyjemy w parze: moja choroba i ja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia28 do mili Re: odczn Walera-Rosego IP: *.szczecin.mm.pl 25.08.04, 19:50 .Mam prosbe czy mozesz zerknąc na moje winiki dzisiaj robiłam.Dodam tylko ze od 5 miesięcy mam napuchnieta jedna reke, jeden palec wskazujacy ,lekarz podejrzewa u mnie Gościec.Biore od 4 miesiecy Arachine,Diclac,Metypred 4mg.Nic mi nie przechodzi,Czasami boli mniej czasami bardziej.Oto moje wyniki. Odzcyn Wallera-Rosego - ujemny. OB - 8 mm LYMPH 19,9 (norma 25-40) RBC 3,99 (norm 4-5,2) MXD 13,5 (norm 0,5-9) HCT 35,2 (norm 36-46), Bardzo prosze o interpletacje,ja sie jeszcze na tym nie zanm tak. Dzieki serdezene.PoZDROWIONKA> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mili_ do mili Re: odczn Walera-Rosego IP: 84.97.83.* 25.08.04, 21:20 Kasiu, moze Artur, lub inny lekarz na tym Forum Ci to zinterpretuje...tak bedzie powazniej. Jezeli o mnie chodzi, to przy mojej chorobie mam leukocyty wysoko ponad norme, oraz "szybkosc opadania blaszek" (czy to jest OB?...).Mieszkam we Francji ponad polowe mojego zywota i nie znam nomenklatury med. polskiej, sorry... Chcialabym Ci pomoc, ale nie czuje sie upowazniona do tego. Jak Ci pisalam, test W-R mialam pozytywny. Oprocz tego, po dwoch tygodniach od pojawienia sie pierwszych symptomow choroby, wzieto mnie na tydzien do szpitala na t.zw. bilans, aby ustalic ostatecznie "czy TO jest TO", ...no i niestety, to bylo TO. Jezeli masz jeszcze jakies pytania, to prosze bardzo, chetnie sie podziele moim doswiadczeniem. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: odczn Walera-Rosego 19.08.04, 21:23 Odczyn Waaler-Rosego jest testem wykrywającym czynnik reumatoidalny. Wartości dodatnie mogą występować w wielu chorobach (reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń układowy, mieszana choroba tkanki łącznej), ale jego nieobecność w surowicy nie wyklucza reumatoidalnego zapalenia stawów. Badanie wykonuje się we krwi (w surowicy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaska28 Re: odczn Walera-Rosego IP: *.szczecin.mm.pl 19.08.04, 21:27 Dzieki serdeczne.Ja jestem panikara.Ma ten odczyn wykluczyc lub potwierdzic gościec. Odpowiedz Link Zgłoś