Dodaj do ulubionych

odczn Walera-Rosego

IP: *.szczecin.mm.pl 19.08.04, 21:00
Na zy polega badanie odczynu Walera -Rosego.Mam miec takie badanie.Mysle ze
to badanie z krwi,choruje na zpalenie stawów.Ktoś wie coś n ten temat,
Obserwuj wątek
    • Gość: mili_ Re: odczn Walera-Rosego IP: 84.97.150.* 19.08.04, 21:04
      mnie to robiono, aby ustalic, czy mam RZS.
      • Gość: kaska28 Re: odczn Walera-Rosego IP: *.szczecin.mm.pl 19.08.04, 21:23
        jak wyglada to badanie.Dzieki
      • Gość: kasia28 do mili Re: odczn Walera-Rosego IP: *.szczecin.mm.pl 25.08.04, 19:40
        Witam.Zrobiłam odczyn Walera i wynik jest ujemny.Wiesz cos wiecej na ten temat.
        Dzieki pozdrawiam
        • Gość: mili_ do mili Re: odczn Walera-Rosego IP: 84.97.83.* 25.08.04, 19:45
          oj, to sie bardzo ciesze! Ja mialam ten test nascie lat temu, niestety, odkryto
          mi RZS (gosciec), i tak zyjemy w parze: moja choroba i ja...
          • Gość: kasia28 do mili Re: odczn Walera-Rosego IP: *.szczecin.mm.pl 25.08.04, 19:50
            .Mam prosbe czy mozesz zerknąc na moje winiki dzisiaj robiłam.Dodam tylko ze od
            5 miesięcy mam napuchnieta jedna reke, jeden palec wskazujacy ,lekarz
            podejrzewa u mnie Gościec.Biore od 4 miesiecy Arachine,Diclac,Metypred 4mg.Nic
            mi nie przechodzi,Czasami boli mniej czasami bardziej.Oto moje wyniki.
            Odzcyn Wallera-Rosego - ujemny.
            OB - 8 mm
            LYMPH 19,9 (norma 25-40)
            RBC 3,99 (norm 4-5,2)
            MXD 13,5 (norm 0,5-9)
            HCT 35,2 (norm 36-46),
            Bardzo prosze o interpletacje,ja sie jeszcze na tym nie zanm tak.
            Dzieki serdezene.PoZDROWIONKA>
            • Gość: mili_ do mili Re: odczn Walera-Rosego IP: 84.97.83.* 25.08.04, 21:20
              Kasiu, moze Artur, lub inny lekarz na tym Forum Ci to zinterpretuje...tak
              bedzie powazniej.
              Jezeli o mnie chodzi, to przy mojej chorobie mam leukocyty wysoko ponad norme,
              oraz "szybkosc opadania blaszek" (czy to jest OB?...).Mieszkam we Francji ponad
              polowe mojego zywota i nie znam nomenklatury med. polskiej, sorry...
              Chcialabym Ci pomoc, ale nie czuje sie upowazniona do tego. Jak Ci pisalam,
              test W-R mialam pozytywny. Oprocz tego, po dwoch tygodniach od pojawienia sie
              pierwszych symptomow choroby, wzieto mnie na tydzien do szpitala na t.zw.
              bilans, aby ustalic ostatecznie "czy TO jest TO", ...no i niestety, to bylo TO.
              Jezeli masz jeszcze jakies pytania, to prosze bardzo, chetnie sie podziele moim
              doswiadczeniem.
              Pozdr.
    • wedrowiec2 Re: odczn Walera-Rosego 19.08.04, 21:23
      Odczyn Waaler-Rosego jest testem wykrywającym czynnik reumatoidalny. Wartości
      dodatnie mogą występować w wielu chorobach (reumatoidalne zapalenie stawów,
      toczeń układowy, mieszana choroba tkanki łącznej), ale jego nieobecność w
      surowicy nie wyklucza reumatoidalnego zapalenia stawów. Badanie wykonuje się we
      krwi (w surowicy).
      • Gość: kaska28 Re: odczn Walera-Rosego IP: *.szczecin.mm.pl 19.08.04, 21:27
        Dzieki serdeczne.Ja jestem panikara.Ma ten odczyn wykluczyc lub potwierdzic
        gościec.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka