blue20144 20.05.14, 08:02 Jakie mogą być przyczyny bólu stawów (czasem silny, wybudzający ze snu) bez opuchlizny na zmianę pogody? Macie pomysły? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asis09 Re: Ból stawów 20.05.14, 15:15 długo to trwa? Jeszcze inne objawy? Borelka? Odpowiedz Link Zgłoś
blue20144 Re: Ból stawów 20.05.14, 15:33 Trwa od kilku miesięcy, a z dużym natężeniem od pocz.tej wiosny, jak się zaczęły te okropne zmiany pogody - ledwo żyję, wszystko mnie boli... Borelioza raczej odpada, kleszcz ugryzł mnie tylko raz gdy mała byłam, bez powikłań (żadnych czerwonych kresek itp) Odpowiedz Link Zgłoś
blue20144 Re: Ból stawów 20.05.14, 15:50 To jak mogłam się zarazić? Dodam, że rzadko wychodzę z domu, w lesie od lat nie byłam, nie mieszkam w częściach Polski szczególnie zagrożonych. Prawdopodobieństwo raczej zerowe... Odpowiedz Link Zgłoś
fionka21 Re: Ból stawów 20.05.14, 16:08 Nie ma "części Polski szczególnie zagrożonych". Mogłaś zostać zarażona w dzieciństwie przez kleszcza, którego pamiętasz. Albo później przez jakiegoś innego kleszcza, którego nie zauważyłaś. Mógł Cię zarazić jakiś owad np. giez. Jeżeli miałaś transfuzję krwi - to i wtedy mogłaś zostać zarażona boreliozą. Ale ja za mało wiem o Twoich objawach, by sugerować boreliozę, choć zachorowalność jest b. wysoka. To może być również inna infekcja np. chlamydia, gronkowiec etc. Zacznij się dagnozowac. Odpowiedz Link Zgłoś
blue20144 Re: Ból stawów 20.05.14, 16:10 Ja myślałam, że borelioza to kleszcz i tyle - nie mam zbyt dużej wiedzy w tym temacie. Ogólnie dziękuję za sugestie - wszelkie się przydadzą. Odpowiedz Link Zgłoś
ken-ya Re: Ból stawów 20.05.14, 17:49 Mnie bola stawy ,jak bylam dzieckiem to mialam goraczke reumatyczna .Teraz juz jestem stara, powrocil bol biegajacy zatrzymalam go ziolami na pasozyty. Teraz mam tylko bol stawow ramion i dloni, nogi mniej ale rece to od karku do palcy . Co rano okolo 6 atakowal mnie silny bol ktory ciezko spokojnie przetrzymac. Lekarze podawali mi tylko przeciwbulowe po ktorych puchly mi stawy w kostkach u nog. Lekarze twierdza ze wedlog wynikow moje nerki pracuja a jednak po wszystkich przeciwbulowych woda zbiera mi sie w stopach ,pomagaja wtedy ziola ktore popychaja nerki do leprzej pracy.Opuchlizna schodzi dosc szybko. Sama doszlam to tego ze mam zakwaszenie,organizmu .Kupilam papierki lakmusowe i sprawdzalam mocz. Mocz mialam dzien i noc bardzo kwasny co sie laczy z brakiem wapna . Byc moze do neutralizacji kwasu powstajacego z przemiany materi ,organism bierze wapno z kosci i dlatego bola i kosci i stawy To ze zeby na starosc zrobily mi sie cienkie i slabe , to wiem ze wapno z nich poszlo zeby zneutralizowac kwas.Czemu zaden dentysta nie wytlumaczyl mi to wczesniej byc moze miala bym jeszcze swoje i zdrowsze . Zeby absorbowac wapno potrzebna jest wit D ,C i magnez i bardzo wazny to kwas solny . Podobno przy braku tez nie mozemy absorbowac poprawnie wapna.To co zrobilam- to wlasny jogurt,moze byc kefir obowiazkowo na przegotowanym mleku. Na kubek takiego mleka daje i kapsolke magnezu. Pol lyzeczki wapna zrobionego ze skorupek jajowych i lyzke tranu. Moj mocz rano nie jest juz tak bardzo kwasny,i stawy bardzo zelzaly a i nie wraca ten poranny bol stawow w rekach. Narazie jest o wiele lepiej ,ale jak dlugo ? Odpowiedz Link Zgłoś
blue20144 Re: Ból stawów 20.05.14, 18:52 Od kilku miesiecy suplementuję wit. D, bo miałam niedobór, wapń też łykam. Dzięki za informacje, mam nadzieję, że poprawa u Ciebie będzie trwała :) Odpowiedz Link Zgłoś
deni Re: Ból stawów 20.05.14, 19:34 A czy to nie może być reumatyzm? Mnie też bolą stawy podczas zmiany pogody, szczególnie bark i łokcie. Odpowiedz Link Zgłoś
blue20144 Re: Ból stawów 20.05.14, 19:45 deni napisała: > A czy to nie może być reumatyzm? Może, aczkolwiek w ch.reumatycznych stawy zwykle puchną, a mi nie puchną, przynajmniej póki co ;) I bolą mnie właściwie tylko na zmiany pogody, póki co ;) > Mnie też bolą stawy podczas zmiany pogody, szczególnie bark i łokcie. A masz diagnozę? Bardzo Cię boli i jest połączone z ogólnym rozbiciem? U mnie tak. Odpowiedz Link Zgłoś
easyblue Re: Ból stawów 21.05.14, 21:14 Jako dziecko miewałam niesamowite bóle - chyba reumatyczne. Wtedy tego nie diagnozowano, ot, stwierdzano, że boli więc trzeba by jakąś maścią i tyle. Tak wiec nie wiem, co to było. Pamiętam jednak rwanie kolan nie do wytrzymania. Ale... nie puchły. Odpowiedz Link Zgłoś
fionka21 Re: Ból stawów 21.05.14, 22:11 easyblue napisała: > Jako dziecko miewałam niesamowite bóle - chyba reumatyczne. Wtedy tego nie diag > nozowano, ot, stwierdzano, że boli więc trzeba by jakąś maścią i tyle. Tak wiec > nie wiem, co to było. Pamiętam jednak rwanie kolan nie do wytrzymania. Ale... > nie puchły. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
blue20144 Re: Ból stawów 22.05.14, 07:29 Pewnie byly to u Ciebie bole wzrostowe. Ja ich w dziecinstwie nie mialam, kilka razy sie zdarzylo ale generalnie nie, ale to czeste u dzieci i mlodych ludzi. Teraz mam juz wiek sluszny i od daaawna nie rosne;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
sushi69 Re: Ból stawów 21.05.14, 22:01 Idz do lekarza. To może być wszystko. Dieta. Np. szkodzi ci gluten.... Albo robaki ... Szukanie panaceum tylko forum to jak leczenie syfa plastrem. Odpowiedz Link Zgłoś
blue20144 Re: Ból stawów 22.05.14, 07:26 Czekam obecnie na wizyte u reumatologa, a ze to jeszcze troche to w miedzyczasie spytalam na forum Odpowiedz Link Zgłoś
sushi69 Re: Ból stawów 22.05.14, 07:56 to może w międzyczasie spróbuj zmianić dietę, np całkowicie odstaw gluten , nabiał z mleka krowiego, ... jednak przede wszystkim musi cię obejrzeć lekarz! Odpowiedz Link Zgłoś
szaman.ka Re: Ból stawów 25.06.14, 22:01 To może być choroba zwyrodnieniowa stawów,której często towarzyszą różne stany zapalne.Przy osteoporozie również są możliwe takie bóle przy zmianach pogody.Schorzeń i chorób reumatycznych jest cała masa i trzeba zrobić badania w tym kierunku. Odpowiedz Link Zgłoś
goodman41 Re: Ból stawów 26.06.14, 22:33 Czytam te wszystkie bzdurne komentarze i niem czy płakać, czy się śmiać. Trzeba poznać przyczynę tej choroby, aby ja leczyć albo nią nie zachorować. Cytat: "Zapalenie kości i stawów jest najbardziej rozpowszechnionymi chorobami stawów. Ich częstotliwość zwiększa się z wiekiem. W XX wieku rozpoczął się szybki wzrost liczby chorób stawów nazwaną "chorobą wieku". Choroby układu mięśniowo-szkieletowego obecnie zajmują drugie miejsce po chorobach układu krążenia. Tylko w USA każdego roku przeprowadza się około 500 tysięcy operacji protetycznych stawów. Objawy choroby zwyrodnieniowej stawów występują w 80% u osób powyżej 40 lat i prawie u wszystkich powyżej 50. Dzieje się tak pomimo stosowania najnowszych lekarstw. Co jest przyczyną epidemii stawowych dolegliwości? Powodem jest zwykle nazywane fizyczne zużycie stawów. Ale przecież i w przeszłości stawy pracowały i tak szybko się nie zużywały, pomimo że obciążenia na stawy były większe, a nie było epidemii chorób stawowych. Podstawą tej choroby jest niszczenie chrząstki stawowej: zaburzenia metabolizmu substancji podstawowej chrząstki z utrata jej głównego składnika - proteoglikanów, które zapewniają hydrofilie (zwilżanie wodą) chrząstki, jej jędrność i elastyczność. Będąc hydrofilnymi przyciągają dużą ilość wody tworząc żel. Zmniejszenie liczby proteoglikanów prowadzi do zakłóceń procesów dyfuzyjnych w chrząstce oraz jej wysuszenia, rozwłóknienia i jej stopniowe zanikanie. Chrząstka nie posiada naczyń krwionośnych, a jej odżywianie odbywa się poprzez dyfuzje z sąsiednich tkanek. Jeśli podstawą choroby stawów jest niszczenie chrząstki stawowej, to oczywiście, należy podjąć wszelkie środki, aby zapobiec jej zniszczeniu. Przede wszystkim, należy zakwasić krew. I to nie tylko przez zażywanie kwasów organicznych (przynajmniej pół łyżeczki kwasu cytrynowego w ciągu dnia), ale również ograniczenie spożywania wyrobów alkalizujących krew. W diecie powinny się znaleźć produkty zawierające specyficzne białka do tworzenia chrząstki. Mogą to być wszystkiego rodzaju chrząstki. Lekarze w tym przypadku przepisują chrząstki rekina, ale można to zrobić również z uszu wieprzowych. Potrzebne są także produkty zawierające mangan. Zasadniczo jest to wątroba wołowa. Dla uzyskania przyswajania manganu należy ograniczyć spożycie żywności bogatej w wapń oraz wszelkie produkty mleczne, tak jak asymilacja wapnia zapobiega przyswajaniu manganu. Wprowadzanie manganu do organizmu z woda pitna, w której nie będzie jonów wapnia, stwarza najkorzystniejsze warunki dla przyswajania manganu. " Odpowiedz Link Zgłoś
esab25 Re: Ból stawów 27.06.14, 10:28 stawy mnie bolą kiedy wpadam w niedoczynnośc tarczycy to u mnie pierwszy objaw ze cos sie dzieje Odpowiedz Link Zgłoś
szaman.ka Re: Ból stawów 04.07.14, 23:34 Zarzucasz,że komentarze są bzdurne,.a Ty sam bzdury cytujesz. Nie kwestionuję tego co napisałeś o przyczynach tych chorób,lecz to co piszesz o zakwaszaniu krwi. To, co ktoś napisał to można skwitować jednym porzekadłem: wie,że gdzieś dzwoniło,ale nie wie w którym kościele. Otóż nie trzeba zakwaszać krwi,tylko odkwasić organizm. Problemem i przyczyną nie jest nadmierna alkalizacja krwi tylko zakwaszenie całego organizmu i brak wydolności usunięcia wszystkich zbędnych i szkodliwych produktów powstających w procesie przemiany materii przez nerki. Krew człowieka ma PH w granicach 7,34-7,45,a w ekstremalnych wypadkach może ono się wahać od 7,3-do 7,8. Jak widać jest to środowisko zasadowe,a nie kwaśne i człowiek w takim środowisku żyje.Powyżej lub poniżej granicznych wartości, które podałam życie nie istnieje. Owszem, kuracje, w których oczyszcza się organizm octem jabłkowym,lub sokiem z cytryn są pomocne przy tych schorzeniach,ale nie dlatego, że zakwaszają organizm, a wręcz przeciwnie- odkwaszają. To,że mają smak kwaśny wcale nie oznacza, że taki skutek wywierają na organizm. Produkty ,których jedzenie powoduje zakwaszenie to przede wszystkim; mięso,wędliny,cukier i słodycze,produkty zbożowe,sery,alkohole. Natomiast większość jarzyn i owoców ma działanie na organizm zasadotwórcze.Powinno się jeść 80% produktów zasadotwórczych i tylko 20% kwasotwórczych. Odpowiedz Link Zgłoś
amityr Re: Ból stawów 06.07.14, 20:26 @szaman.ka Co mi nie pasi w Twojej wypowiedzi. Jeżeli cukry zakwaszają krew, to dlaczego owoce odkwaszają skoro zawierają bardzo dużo cukrów? Przyganiał garnek kotłowi, że osmalony. Odpowiedz Link Zgłoś
szaman.ka Re: amityr 06.07.14, 22:45 Nie bierzesz pod uwagę tego,że cukier, który wchodzi w skład słodyczy,jest produktem całkowicie sztucznym,obcym dla organizmu.Burak z ,którego jest otrzymywany jest produktem wysoko zasadowym, ale w procesie rafinacji usunięto z niego wszystkie sole mineralne,fermenty,,hormony,witaminy.Cukier jest oczyszczany,krystalizowany,filtrowany.By nadać mu białą barwę jest poddawany oddziaływaniu chlorku wapnia,który jest trucizną.Do naszego żołądka cukier trafia jako substancja czysto chemiczna-sacharoza,która jest pozbawiona tych wszystkich witamin,soli mineralnych i substancji aktywnych biologicznie.By taki produkt mógł być strawiony i wchłonięty przez organizm,musi być do niego dołączona inna substancja,która jest pobierana z organizmu. W naturalnym [produkcie-buraku są wszystkie niezbędne substancje,a w cukrze ich brak. Miód jest wysoko zasadowy !!! Większość procesów przetwórczych wpływa na zmianę stopnia kwasowości produktów.Mam na myśli też takie procesy jak: gotowanie,zamrażanie.Większość owoców jest zasadotwórcza,ale te same owoce w postaci kompotów ze słoika czy puszki oraz mrożonek są już kwasotwórcze. Większość warzyw jest zasadotwórcza,za wyjątkiem: brukselki,karczochów i dojrzałego grochu Najwyższą zasadowość z popularnych warzyw mają:rzepa czarna, ogórki świeże, później sałata świeża,pomidory,szpinak surowy,buraki.marchewka,fasolka szparagowa. Z owoców najbardziej zasadowe są figi suszone,dzika róża,rodzynki,banany dojrzałe,cytryny,pomarańcze. Sery twarde i twaróg są kwasotwórcze,natomiast mleko nie,jest zasadowotwórcze. Mięsa wszystkie kwasotwórcze- najbardziej wieprzowina ,wołowina,ryby morskie. Mocno kwasotwórczy jest też ryż częściowo łuskany,mąka żytnia,kasza jęczmienna, Chleb czarny jest bardziej kwasotwórczy niż biały,ale np.pieczywo żytnie na zakwasie jest mnie kwasotwórcze. Wszystkie wysokoprocentowe alkohole są kwasotwórcze.Piwo ma działanie neutralne do lekko kwasowego,wino wytrawne lekko zasadowe. (opieram się na danych z badań prof. Bannistera, dr Ragnara Berga i Freda W.Kocha) Odpowiedz Link Zgłoś
goodman41 Re: amityr 07.07.14, 10:07 I takie bzdury będą pisać szamani przez następne pokolenia. Moment inercji medycyny oficjalnej liczy się w pokoleniach. Dawniej wszystkie choroby leczono upuszczaniem krwi, teraz odstawieniem tłuszczy zwierzęcych i odkwaszaniem. Kwasy organiczne, zawarte w owocach, dzięki niskiemu napięciu powierzchniowemu przenikają bezpośrednio do krwi z żołądka. Zadam pytanie szamanowi. Jak kwas może odkwaszać? To tylko szaman może dokonać takiej reakcji chemicznej. Co to jest odkwaszanie organizmu? Na czym to polega? Możesz to wyjaśnić? Bezmyślne przeklejanie bzdurnych tekstów nikogo jeszcze nie wyleczyło z żadnej choroby. pH zdrowego mózgu wynosi 6,99±0.01(lekko kwaśne), a pH guza na mózgu wynosi 7,10±0.03(lekko zasadowe). To są wyniki z laboratorium. tobaccodocuments.org/nysa_ctr1/50575403.html Na podstawie powyższych badan widać, ze odkwaszanie jest szkodliwe dla mózgu. Odpowiedz Link Zgłoś
szaman.ka Re: amityr 07.07.14, 12:18 Jasne, masz rację; tylko szamani z tytułem profesorów i doktorów medycyny akademickiej piszą takie bzdury. Ty dobry człowieku wiesz najlepiej jak wygląda prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
amityr Re: szamank.a 07.07.14, 19:44 szaman.ka napisała: <Większość owoców jest zasadotwórcza, Co to znaczy zasadotwórcza. Jaki proces chemiczny zachodzi w końcowym etapie cyklu Krebsa ? Odpowiedz Link Zgłoś
szaman.ka Re: szamank.a 07.07.14, 21:52 A Ty te pytania zadajesz, bo jesteś zainteresowany zdrowym odżywianiem, czy też chcesz mnie przeegzaminować ? Tak z ciekawości pytam. Jeśli to pierwsze to chętnie służę informacjami. Nie potrafię Ci wytłumaczyć cyklu Kerbsa, bo nie jestem biochemikiem, ani też biologiem, czy chemikiem , więc trudno Ci będzie ze mną dyskutować.Pojęcia zasadotwórcze użyłam w znaczeniu przywracające równowagę kwasowo-zasadową w organizmie,odkwaszające organizm nadmiernie zakwaszony. Posiadam natomiast dość obszerną bibliotekę dotyczącą zagadnień związanych z tymi zagadnieniami oraz własne, praktyczne doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
goodman41 Re: szamank.a 08.07.14, 05:10 Trudno od szamana wymagać znajomości cyklu Krebsa. Rolą szamana jest propagowanie łżenauki szarlatanów i znachorów takich jak J. Słonecki, A. Janus czy R. Gallo. Odpowiedz Link Zgłoś
szaman.ka Re: szamank.a 08.07.14, 07:13 Rozumiem,że według Ciebie dobry człowieku specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia to też szamani ? Np. takie nazwiska jak prof.dr hab.med.Mirosław Jarosz, dr n.med.Lucyna Pachocka ? Odpowiedz Link Zgłoś
goodman41 Re: szamank.a 08.07.14, 09:22 Ci z IŻŻ to są dyplomowanymi szarlatanami. Źródła wiedzy, które zalinkowalaś są adekwatne dla szamanów. Z chemii jesteś kompletna noga; wiec ci wyjaśnię, ze wszystkie produkty mleczne z wyjątkiem masła - odkwaszają. A robi to wapn zawarty w mleku. Nadmiar wapnia odkłada się w naczyniach krwionośnych powodując ich stwardnienie, odkłada się w pęcherzyku żółciowym powodując kamienie żółciowe, odkłada się w nerkach powodując kamienie nerkowe, wypiera ze wszystkich stawów sód uszkadzając chrząstki i dyski międzykręgowe. Więc się odkwaszaj pijąc mleko jak chcesz być kaleką. Co do wiedzy w książkach z twojej biblioteki, to popatrz ile jest chorych w szpitalach i przychodniach lekarskich stosując odżywianie wg "wiedzy" w nich zawartych. Odpowiedz Link Zgłoś
szaman.ka Re: szamank.a 08.07.14, 10:02 Nie chce mi się z Toba dyskutować dobry człowieku. Właściwie powinnam napisać kwaśny człowieku.Poza i tym i tak nie zrozumiem Twoich mądrości,bo ja jestem tylko szamanką. Tylko "kwaśny człowiek", taki jak Ty, może odczuwać tak gwałtowną potrzebę zdegradowania i poniżenia innych. Ja nie piję mleka mimo,że ma działanie lekko zasadowe w organizmie ,ponieważ z innego powodu nie jest wskazane dla ludzi. Ale co ja Ci będę tłumaczyć, jestem tylko głupią szamanką, a Ty pewnie masz kilka doktoratów ,a może nawet profesorski tytuł. Tak, że wybacz, ale za niskie progi dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
szaman.ka Re: szamank.a 08.07.14, 07:06 Przypadkowo znalazłam w dzisiejszej gazecie artykuły na ten temat, które potwierdzają to co napisałam. polskabiega.sport.pl/polskabiega/1,105611,10594486,Co_zakwasza_organizm__Lista_produktow.html#TRrelSST polskabiega.sport.pl/polskabiega/1,105611,10584175,Co_zakwasza_a_co_odkwasza_organizm__Lista_produktow.html# Odpowiedz Link Zgłoś
szaman.ka Re: szamank.a 08.07.14, 10:38 A tutaj lista" szamanów", którzy nie potwierdzają cudowności lansowanej przez dobrego człowieka diety Kwaśniewskiego, lecz mówią o jej szkodliwości. W odpowiedzi padł argument, że na ziemi są rzeczy, o których nie śniło się filozofom. Czyż to nie czysty szamanizm ? prof. dr Halina Adamska-Dyniewska, prof. dr Tadeusz Bogdanik, prof. dr Włodzimierz Buczka, prof. dr Tadeusz Chrusciel, prof. dr Andrzej Członkowski, prof. dr Andrzej Dziatkowiak, prof dr Kornel Gibiński, prof dr Zbigniew Gonciarz, prof dr Jan Hasik, prof dr Zbigniew Herman, prof dr Maria Hoffman, prof drJanuszJeljasiewicz, prof dr Zdzisław Kleinrok, prof dr Zbigniew Knapik, prof dr Stanisław Kochlmunzer, prof dr Elżbieta Kostka-Trqbka, prof dr Wojciech Kostowski, prof. dr Marek Krawczyk, prof dr Jerzy Maj, prof. dr Aleksander Mrozikiewicz, prof dr Jan Nielubowicz, prof dr Jerzy Polański, prof dr Tadeusz Popiel±, prof dr Stanistaw Pużyński, prof dr Zbigniew Religa, prof. dr Wojciech Rowiński, prof dr Andrzej Szczeklik, prof dr Roman Szulc, prof dr Marian Wilimowski, prof dr Jerzy Wójcicki Odpowiedz Link Zgłoś
goodman41 Re: szamank.a 09.07.14, 19:59 Na szczęście oni tez są śmiertelni. 9(dziewięciu) już nie żyje na czele z byłym ministrem zdrowia prof Z.Religa, który żył tylko 71 lat. Dwóch z nich wychyliło głowy w Wikipedii a pozostali (19) schowali głowę w piasek. Na temat szkodliwości krytykowanej przez ciebie diety wpisz w Google Niesamowita metamorfoza Marka K. i poczytaj. oral obejrzyj video wpisując w Google: Optymalni - 13.05.2014 Odpowiedz Link Zgłoś
amityr Re: szamank.a 09.07.14, 21:00 Żeby wam ułatwić dyskusję powiem, że mój serdeczny kolega chorując na wątrobę (10 lat temu zaraził się w szpitalu wirusem C ) Autorytety lekarskie w tym czasie nie dawały mu szans na przeżycie 2-ch lat.Dr Kwaśniewski o dziwo pomógł l wyleczył. Odpowiedz Link Zgłoś
szaman.ka Re: szamank.a 09.07.14, 22:57 Ja nie neguję tego, że ludzie,którzy przeszli na tę dietę odczuwają poprawę zdrowia. Gdyby tak nie było, nie miałaby ta dieta tylu zagorzałych zwolenników. Brak jednak jest wystarczających badań jej długoletniego oddziaływania. Wśród lekarzy są zarówno jej zwolennicy jak i przeciwnicy. Poza tym, chyba jest też tak, że nie dla każdego organizmu dana dieta się nadaje. Inaczej mówiąc; różne drogi mogą prowadzić do tego samego celu. Różne systemy żywienia czasami zupełnie sprzeczne z sobą mogą dawać pozytywny rezultat. System odżywiania wegetariański Hipokratesa, czy system żywienia jogów-dieta rozdzielna liczą sobie tysiące lat, dieta optymalna powstała niedawno. Ten podany przez Ciebie przykład kolegi, który wyzdrowiał, nie jest wystarczającym dowodem. Współczesna medycyna generalnie nie docenia wpływu psychiki na stan zdrowia. Wielu pacjentów ,którym lekarze nie dawali żadnych szans wyzdrowiało, jakby na przekór ich diagnozom, chociaż nie stosowali diety Kwaśniewskiego.Tego się nie da praktycznie zbadać -jaki czynnik spowodował,że ten człowiek wyzdrowiał.Mogła tym czynnikiem być nadzieja,jaką w sobie obudził w związku z ta dietą ,co spowodowało mobilizację organizmu. Są też odwrotne przypadki,że do leczenia trafiają pacjenci ,którzy mają zniszczone nerki, lub inne organy stosowaniem tej diety. Lekarze jej przeciwnicy, też nie biją na alarm bez powodu. Był taki dr Walker,który bardzo chorował i był w dość beznadziejnym stanie. W pewnym momencie swojego życia przeszedł najpierw na wegetarianizm, a później ograniczał się tylko do jedzenia surowych warzyw i owoców i tak się odżywiał do końca swojego życia, a dożył 113 lat w znakomitej kondycji umysłowej i fizycznej. Do końca zajmował się leczeniem pacjentów i pisaniem książek. Przywołany tutaj przykład śmierci dr Religi-ten człowiek prowadził tak stresujący i obciążający tryb życia, że pewnie żadna dieta by mu nie pomogła. Natomiast dieta zachodnich społeczeństw ma katastrofalne skutki dla zdrowia.Jemy wysoko przetworzoną żywność pozbawiona większości składników odżywczych,jemy za dużo, za tłusto ,za słodko i za słono,łączymy to wszystko razem i pijemy mleko krowie bogate w kazeinę,która skleja to wszystko i z naszych brzuchów robi się fermentująca kadź.Na tym polegają w dużej części korzyści ze stosowania określonego systemu żywienia, że eliminuje się gnilne procesy fermentacyjne, co odtruwa organizm i stopniowo przywraca równowagę w mikroflorze jelit. Tak,tak,śmierć czai się w jelitach ! Odpowiedz Link Zgłoś
goodman41 Re: szamank.a 10.07.14, 09:28 blue20144 dalej bolą stawy i spać nie może, a mnie zaczyna brać na wymioty od czytania twych elaboratów nie na temat. Odpowiedz Link Zgłoś
szaman.ka Re: szamank.a 10.07.14, 09:42 To chyba wiesz gdzie się wtedy idzie? Podpowiem, do łazienki i tam się wymiotuje,a nie wylewa swojej żółci na ludzi,którzy Ci nic nie zrobili na forum. Żadna ustawa nie zmusza Cię do czytania moich elaboratów. Naprawdę nigdzie nie ma takiego przepisu, który nakładałby taki obowiązek na Ciebie, więc możesz się spokojnie wylogować i zając sobą. I nie denerwuj się tak, bo nie tylko żółć Ci się znowu poruszy,ale wrzodów dostaniesz. Odpowiedz Link Zgłoś
amityr Re: szamank.a 10.07.14, 12:43 Stawy bolą, bo muszą. Nieraz trzeba się do bólu przyzwyczaić. Tak jak ja do swojej cholernej ostrogi.O może macie coś ciekawego. Liście laurowe, jod w żelu już przerobiłem,różne fale a ostroga mówi, ja cię walę walę . Co tam macie ? Odpowiedz Link Zgłoś
szaman.ka Re: szamank.a 10.07.14, 13:49 Prof.Michał Tombak spec od medycyny naturalnej przytacza taki domowy przepis przy bolących ostrogach: Kurze jajo,25 g esencji octowej i 25 g terpentyny dobrze rozmieszać i odstawić na 10 dni w zamkniętym szklanym słoju do odstania,od czasu do czasu zamieszać.Chore miejsca smarować kilka razy dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
amityr Re: szamank.a 10.07.14, 22:15 szaman.ka napisała: > Prof.Michał Tombak spec od medycyny naturalnej przytacza taki domowy przepis pr > zy bolących ostrogach: > [i]Kurze jajo,25 g esencji octowej i 25 g terpentyny dobrze rozmieszać i odstaw > ić na 10 dni w zamkniętym szklanym słoju do odstania,od czasu do czasu zamiesz > ać.Chore miejsca smarować kilka razy dziennie. Zobaczę ale czy na pewno białko też bo z octem to nastąpi ścięcie białka Odpowiedz Link Zgłoś
szaman.ka Re: szamank.a 11.07.14, 09:48 Przytoczyłam dokładnie to co jest w jego książce i sama nie próbowałam,wiec nie wiem.Może jak dodasz wpierw terpentynę,to się nie zetnie ? Odpowiedz Link Zgłoś
szaman.ka Re: szamank.a 10.07.14, 14:18 Stawy nie muszą boleć, ale to jest żmudne leczenie i wymaga samozaparcia oraz zmiany nawyków żywieniowych. Mnie też bolą stawy. W ubiegłym roku byłam w takim stanie,że wydawało mi się ,że lada chwila nie tylko przestanę chodzić,ale nawet z łóżka wstawać. Poddałam się dość drakońskiej kuracji najpierw- na samych warzywach i owocach,bez pieczywa,mięsa,nabiału. Później włączyłam kasze i odrobinę twarożku i tak jadłam całe lato.Latałam po górach jak szesnastka, wszystkich mijałam i nie przeszkadzał mi 30 stopniowy upał. Nie powiem,że już stawy wyleczyłam,ale zamierzam to zrobić.Nadal przy zmianach pogody też cierpię. Te kuracje są przykre,ale skuteczne. Trzeba oczyścić stawy za złogów,które się tam odłożyły Ja nie propagowałabym czegoś, czego sama na sobie nie sprawdziłam. Tej osobie,która się skarży na te bóle w stawach radzę jeśli ma wannę w domu kąpiele w soli. Można użyć soli bocheńskiej,albo zwykłej soli morskiej,nie perfumowanej. Daje się cały kilogram na wannę ciepłej wody.Ja robię sobie dość gorącą taką kąpiel. Jeszcze lepsza do tego celu jest Sól z Epson.Taka sól nie jest u nas dostępna w aptekach,ale można ja przez internet zakupić. To przynosi wyrążna ulgę. Nasz skóra działa jak trzecia nerka i wydala w takiej kapieli nadmiar kwasów, zktórymi nerki nie mogą sobie poradzić.(klawiatura zaczeła mi wariować) Odpowiedz Link Zgłoś
goodman41 Re: szamank.a 10.07.14, 20:51 A to bardzo dziwne, ze się jeszcze nie wyleczyłaś z tej choroby. Zmam twoje opisy wyleczenia się z tej choroby dietą optymalną i dietą białkową, aby powazelinić administratorom. Teraz kąpiele, warzywa i owoce. Czy tę wiedzę czerpiesz ze swej biblioteki, którą reklamujesz? P.S. Snajper uwielbia twoje trollowanie, a posty goodmana zaraz idą pod odstrzał. Odpowiedz Link Zgłoś
szaman.ka Re: szamank.a 10.07.14, 21:00 A Ty co się tak przyczepiłeś do mnie jak; rzep do psiego ogona? Nigdy w życiu nic nie pisałam o diecie optymalnej, ani o diecie białkowej,ani ich nie stosowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
goodman41 Re: szamank.a 11.07.14, 01:08 szaman.ka napisała: > Nigdy w życiu nic nie pisałam o diecie optymalnej, ani o diecie białkowej,ani i > ch nie stosowałam. To pewnie zielone ludki Putina pisały o diecie optymalnej w tym wątku. A tu, to tez zielony ludki pisaly? forum.dr-kwasniewski.pl/index.php?topic=3092.msg48753#msg48753 Odpowiedz Link Zgłoś
szaman.ka Re: szamank.a 11.07.14, 09:59 Nie wiem z kim mnie mylisz ,ale pod wskazanym linkiem na pewno mnie nie ma.Masz jakieś obsesje na mój temat. Nie mogłam nic pisać o tej diecie,bo nigdy się nią bliżej nie interesowałam,a na samą myśl ile musiałabym zjadać tych tłustości mnie odrzuca.Ja nie toleruję tłuszczy zwierzęcych od dziecka,mięso lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
szaman.ka Re: szamank.a 10.07.14, 21:07 Nawet nie zauważyłam Twojego PS. No cóż, pisałam Ci przecież, że z żółcią i kwasem trzeba zmierzać w kierunku łazienki ,a nie na forum je wylewać. Nie, nie mam w mojej bibliotece materiałów dot.tych diet. Odpowiedz Link Zgłoś
goodman41 Re: Moje ustrzelone posty odżyły: 11.07.14, 08:59 Ooooooo!!!!!!! Brawo administracja. Moje ustrzelone posty wróciły. Synchronizacja się trochę wam pokićkała. Ale to nie szkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
bodziowilk Re: Ból stawów 23.08.16, 22:18 i to jest odpowiedź której szukałem ... wielkie dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
aisikkka Re: Ból stawów 17.07.14, 07:48 Powracając do temat, to sądzę, że to może miec coś wspólnego z Reumatoidalnym Zapaleniem Stawów, ale specem nie jestem.... Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: Ból stawów 12.09.14, 09:36 Przeczytałam cały wątek - z ciekawości, też bolą mnie stawy - najbardziej w lewym kolanie. Byłam u lekarza, zrobiłam badanie krwi. Mam dnę moczanową. Wczoraj zażyłam pierwsze tabletki. Cud! Ból w kolanie zelżał. Jestem dobrej myśli. (a już byłam zrozpaczona perspektywą niemożności chodzenia po schodach - na czwarte piętro) Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: Ból stawów 26.09.14, 08:37 Ucieszyłam się zbyt wcześnie :-( Lekarstwa pomagały tylko podczas ich zażywania. Kiedy się skończyły, ból powraca :-( Myślę, że lekarz potraktował mnie, jak królika doświadczalnego. Chyba nie uwierzył. Masakra! Muszę znowu go odwiedzić, zanim ból będzie nie do zniesienia :-( Odpowiedz Link Zgłoś
serduszko35 Re: Ból stawów 27.09.14, 00:35 Nie jestem lekarzem, ale mam mamę, która trochę już lekarzy przerobiła i różnych wersji bólów stawów. Opiszę co wiem, a może skorzystasz. Ból stawów to często towarzyszy choroba reumatyczna.Należy ustalić jej charakter, natężenie, kiedy w ciągu dnia zaczynają boleć i w jakiej porze roku ból jest intensywny.Ważna jest sztywność stawów. np sztywność poranna obserwowana jest w chorobie reumatiodalnej zapalenia stawów, a nasilona sztywność towarzyszy polimialgii reumatycznej.SZTYWNOŚĆ również występuje u chorych na ZZSK. Polecałabym może najpierw jak moja mama poszła na usg i tam dużo się dowiedziała. Jeśli jesteś z Warszawy to polecam przychodnię na Nowogrodzkiej 51, najlepiej jak ci podeślę link www.aaausg.pl tam jest sensowny dr Grzebyk. Trzymam za Ciebie KCIUKI !!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
smutas13 Re: Ból stawów 27.09.14, 08:00 Dzięki za "kciuki" :-) i za linki, ale mieszkam na południu Polski, więc nie mogę skorzystać z Twoich podpowiedzi. Może komuś innemu będą pomocne. Myślę, że bez wizyty u reumatologa się nie obejdzie. Męczące są te wszystkie skierowania, badania... ale nie ma wyjścia. Choroba się uparła... Odpowiedz Link Zgłoś
540marta Re: Ból stawów 25.12.15, 17:23 Bóle stawów mają wiele przyczyn. Można je ogólnie podzielić na te które są wywołane zapaleniem i te które są na przykład wywołane przez mechaniczne uszkodzenia. Najczęściej stawy bolą z powodu przeciążenia albo choroby zwyrodnieniowej. Dobrym rozwiązaniem w przypadku bólów stawów u osób młodych będzie udanie się do lekarza. Możemy podejrzewać chorobę stawów, która wymaga dalszej diagnostyki i leczenia. Nie wolno więc zwlekać z udaniem się do lekarza. Jeśli ból stawów trwa kilka dni jest to nieuniknione. Odpowiedz Link Zgłoś
normaflex [...] 21.04.16, 16:50 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka Re: Ból stawów 21.04.16, 18:15 normaflex napisał(a): > Być może chrząstka nie jest wytrzymała i sprężysta, a także odporna na odkształ > cenia czy tarcie. Przyczyną mogą być również jej urazy, jak i chondromalacja, c > zyli ?rozmiękanie chrząstki?. Aby zminimalizować ryzyko tych dolegliwości, nale > ży zażywać preparaty, które zawierają ...... Forumowicz zaleca coś, co zawiera tylko jeden suplement diety. "Aby zminimalizować ryzyko tych dolegliwości" - czyli kup nawet jak ci nic nie jest, bo tym samym zmniejszysz ryzyko, że coś cię zaboli. Bo zapewnić o skuteczności nie może ten wynajęty do reklamy ściemniacz. Odpowiedz Link Zgłoś
michaljarecki91 [...] 18.08.16, 11:49 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka Re: Ból stawów 18.08.16, 12:39 michaljarecki91 napisał(a): > Ja na bóle stawów cierpię podczas gwałtownych zmian pogody. Chociaż przyczyna b > ólów stawowych zależy głownie indywidualnie od samego człowieka jego trybu życi > a itp. Jako użytkownik na bóle stawów mogę polecić (nazwa produktu) gdyż cier > piałem na bóle stawów związane z pogodą i pracą zawodową. (Produkt) zakupiłem na > stronie www.(produkt) gdzie można dowiedzieć się wiele o tym produkcie Nick virusik12 ci zablokowano, więc nowy sobie wymyśliłeś, żeby swoje minerały reklamować? Odpowiedz Link Zgłoś
kharsek1002 [...] 23.08.16, 19:47 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
koziorozka Re: Ból stawów 23.08.16, 20:33 kharsek1002 napisał(a): > Mam podobny problem często miewam ból w lewym kolanie w losowych sytuacjach ja > k chodzę, śpię, leżę, kiedy zmienia się pogoda. Podejrzewałem, że mogłem nabawi > ć się jakiejś choroby stawów przez pracę - ciężkie życie kuriera. Przeglądając > internet trafiłem na stronę [tu był link] gdzie została opisana choroba zwyrodnieniowa stawów. Jak będę miał trochę > czasu to udam się do lekarza i zobaczę co on powie. Ktoś może przyjmował z was > [nazwa leku z reklamowanej strony] albo jakieś inne leki ? Pomogło wam ? Ukryta reklama na coś pomaga? Odpowiedz Link Zgłoś