Dodaj do ulubionych

Półpasiec

06.08.14, 18:45
Witajcie ,
Zachorowałam na pólpasiec dwa male skupiska babli( wczoraj lekarz potwierdzil ) Umiejscowił się na lewej dolnej czesci pleców. Swedzi , boli i skora od pachwiny do nerki scierpnieta ale do wytrzymania . Poki co nie mam innych objawów .Mam pytanie czy moge chodzic do pracy ? czy zarazam ? czy brac jakies witaminy z grupy B ?
Nie dopytałam lekarza (nie wzielam L4 bo nie moglam biura zostawic samego )
bede wdzieczna za odpowiedzi
pozdr
Magda :)
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: Półpasiec 06.08.14, 19:33
      madziara1208 napisała:

> Witajcie ,
      > Zachorowałam na pólpasiec dwa male skupiska babli( wczoraj lekarz potwierdzil )
      > Umiejscowił się na lewej dolnej czesci pleców. Swedzi , boli i skora od pachwi
      > ny do nerki scierpnieta ale do wytrzymania . Poki co nie mam innych objawów .M
      > am pytanie czy moge chodzic do pracy ? czy zarazam ? czy brac jakies witaminy z
      > grupy B ?
      > Nie dopytałam lekarza (nie wzielam L4 bo nie moglam biura zostawic samego )
      > bede wdzieczna za odpowiedzi
      > pozdr
      > Magda :)

Tak, zarażasz wirusem ospy wietrznej.

www.medonet.pl/zdrowie-na-co-dzien,artykul,1622702,1,ospa-wietrzna-i-polpasiec-dwa-oblicza-tego-samego-wirusa,index.html
      S.
    • gazeta_mi_placi Re: Półpasiec 07.08.14, 00:31
      Powinnaś brać Heviran, lekarz Ci nie przepisał niczego? Zmiany mogą jeszcze urosnąć a schodzą nawet do pół roku.
      • horpyna4 Re: Półpasiec 07.08.14, 08:42
        Istnieje stary (sprzed przynajmniej 60 lat) i bardzo skuteczny sposób na półpasiec. Po prostu należy naświetlać kwarcówką miejsce z wysypką. Oczywiście niezbyt długo, żeby nie poparzyć się; już minuta naświetlania raz dziennie powoduje zwykle ustąpienie uciążliwych objawów.

A co do chodzenia do pracy, to właściwie można, jeżeli nie ma się bezpośredniego kontaktu z innymi. Bo ryzyko zarażenia jest spore.
        • madziara1208 Re: Półpasiec 07.08.14, 15:28
          Dziękuję za odpowiedzi :)

Biorę Heviran, bol nie jest wielki wiec p/bólowe nie potrzebne .Oprócz tego smaruję vratizolinem i pije doppelherz .
          Czy przy tej chorobie może wystąpić katar ? aktualnie mam :(
          ile mogą wyskakiwać te krostki ?
          pozdr
          Magda :)
          • narfi Re: Półpasiec 08.08.14, 07:48
            pl.wikipedia.org/wiki/P%C3%B3%C5%82pasiec
            en.wikipedia.org/wiki/Herpes_zoster
            Qrva, tak ciezko samemu poszukac informacji?
            Moze ktos zna sposob na podwyzszenie IQ, jakies witaminy, suplementy, moze pare zdrowasiek :)
            • madziara1208 Re: Półpasiec 08.08.14, 08:57
              Szanowny Narfi :)

Oczywiście że można ale w necie można spotkać szereg sprzecznych informacji .
              Chciałam opinii i informacji od osób z doświadczeniem , które przeszły same półpaśca , dlatego tu jestem i pytam.
              Potrafie szukac!!
              dzięki za pomoc.
    • kol.3 Re: Półpasiec 09.08.14, 08:47
      Absolutnie nie powinnaś chodzić do pracy, bo zarażasz. Skontaktuj się w tej sprawie z lekarzem, który powie Ci kiedy mozesz wrócić do firmy. Półpasiec to choroba którą można przechodzić bardzo lekko i krotko albo długo i ciężko.
      Może np. atakować oczy i doprowadzić do ślepoty. Nie ma żartów.
      • madziara1208 Re: Półpasiec 10.08.14, 22:00
        Witajcie ,
        Dzięki za odpowiedzi :)
        Mam jeszcze jedno juz ostatnie pytanie.
        Choroba zaczęła sie powiedzmy od niedzieli bo wtedy czułam bol skory w pasie . Dzis mija tydzień i teraz boli mnie skóra obok łopatki i schodzi na rękę . Chciałam zapytać czy to normalne ? Nie mam tam żadnych krostek . Chyba będę musiała pójść do lekarza raz jeszcze .
        • madziara1208 Re: Półpasiec 10.08.14, 22:01
          Tzn krostek nie mam na wysokość łopatki bo w pasie sa blade ale nadal swedza :/
        • gazeta_mi_placi Re: Półpasiec 11.08.14, 10:25
          Niestety to normalne, to jest ból neuropatyczny lub podobna nazwa występujący przy półpaścu, nie chcę Cię straszyć, ale mogą nie pomóc leki przeciwbólowe bez recepty. Wtedy niestety leki na receptę, ale może u Ciebie nie będzie tak źle, wg internetu te bóle mogą jeszcze nawracać przez rok, w przypadku mojej osoby z rodziny na szczęście były tylko podczas półpaśca, jakieś 2 tygodnie niecałe i potem nie nawróciły. Mam nadzieję, że u Ciebie też tak będzie.
          I jeszcze mam pytanie do innych osób, podobno nawracający półpasiec może świadczyć o nowotworze, ale jeśli ten półpasiec nie powrócił po 14 miesiącach jest szansa, że to nie świadczyło o jakimś ukrytym nowotworze tylko sprawa jednorazowa?
          • madziara1208 Re: Półpasiec 11.08.14, 19:42
            Mam kilku znajomych i młodszych i starszych którzy zachorowali drugi a nawet trzeci raz i nie maja nowotworów . Najlepiej zrobić badanie krwii po zakończeniu leczenia .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka