Dodaj do ulubionych

Ból w krzyżu

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.09.04, 03:16
Mój problem wyglada następująco.
Często zdarza się,że przy dłuzszym schylaniu się (np. pranie ręczne) boli mnie kręgosłup w krzyżu. To trochę irytujące,zwłaszcza,że jestem osobą młodą,koło dwudziestki. Czy zwiazane jest to z niewyćwiczeniem określonych partii mięśni? Co jest tego przyczyną i co można zrobić? Lepiej wczesnie zacząć,nim bedzie za późno. Dzięki i pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • oka5 Re: Ból w krzyżu 05.09.04, 10:21
      Gość portalu: Huf napisał(a):

> Czy zwiazane jest to z niewyćwiczeniem określonych partii mięśni? Co
      > jest tego przyczyną i co można zrobić?

Najczęściej tak właśnie jest. Brak ruchu powoduje osłabienie mięśni
      podtrzymujących kręgosłup i bóle w okolicy krzyża. Najszybciej wzmocni te
      mięśnie regularne pływanie (na grzbiecie, żabki unikamy). Ale nie raz na
      miesiąc. Żeby odczuć poprawę trzeba pływać min. 2 razy w tyg., a jeszcze lepiej
      częściej. Po miesiącu, dwóch powinna być już poprawa. Wtedy można trochę
      przerzedzić wizyty na basenie, ale raz w tygodniu to minimum dla utrzymania
      właściwej kondycji mięśni. Jeśli pływanie nie pomoże, może to oznaczać jakieś
      schorzenie i bez lekarza się nie obejdzie.
      • pia.ed Re: Ból w krzyżu 05.09.04, 10:50
        A jesli ktos nie ma dostepu do basenu, lub tak jak ja, bardzo marznie w
        wodzie i dlatego tego nie lubi, to co robic?
        • oka5 Re: Ból w krzyżu 05.09.04, 11:06
          Jeśli nie ma dostępu do basenu, pozostaje odpowiedni zestaw ćwiczeń na tę
          partię mięśni. Są pradniki z ilustracjami i instruktażem, można też zapisać się
          na gimnastykę korekcyjną (jeśli jest dostępna). Z doświadczenia jednak wiem, że
          najszybszą poprawę daje pływanie. Ja też bardzo marznę w wodzie, ale mówi się
          trudno. W basenie się nie ociągam, pływam na pełny gwizdek i po jakimś czasie
          przestaję odczuwać zimno.
          • Gość: Huf Re: Ból w krzyżu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.09.04, 13:21
            Tzn. o którą dokładnie partii mięśni chodzi? Czy mięsnie brzucha maja też na to jakiś wpływ? Są jakieś inne ćwiczenia? Jeżeli chodzi o basen,to jeszcze rok temu chodziłem... Niestety,mam złe wspomnienia w związku z tym: złapałem gronkowca złocistego i brodawkę (kurzajkę) na nodze. Jednego i drugiego nie moge się pozbyć :(
            Dzięki za odpowiedź! Teraz już przynajmniej wiem,ze trzeba popracować nad tym juz teraz :)
            • Gość: DANKA Re: Ból w krzyżu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.04, 20:33
              GIMNASTYKA OWSZEM ,ALE NIE DLA WSZYSTKICH W MOIM PRZYPADKU SYSTEMATYCZNIE CO 2
              MIESIĄCE BOLI MNIE INNA CZĘŚĆ GRĘGOSŁUPA W MAJU ODCINEK LĘDŹWIOWY (NIE MOGŁAM
              CHODZIĆ O WŁASNYCH SIŁACH ) ZGIEŁO MNIE OBECNIE PRZESZŁO NIŻEJ ZDAJE SIĘ ŻE TO
              RWA KULSZOWA - BOLI MNIE BIODRO I TU MAM PYTANIE DO JAKIEGO LEKARZA MAM IŚĆ
              BO JAK PÓJDĘ DO RODZINNEGO TO ZNOWU DOSTANE TRAMAL PO KTÓRYM ODPŁYWAM
              CHCIAŁABYM ZROBIĆ BADANIA: JAKIE I GDZIE SIĘ UDAĆ
              JAK TAK DALEJ PÓJDZIE TO ZOSTANĘ INWALIDĄ W WIEKU 30 LAT
              • asia1965 Re: Ból w krzyżu 09.09.04, 21:03
                Powinnaś koniecznie zrobić rezonans magnetyvzny kręgosłupa lędzwiowego/niestety
                koszt ok.350 zł/ale to jedyne badanie które potrafi pokazać co tak naprawdę
                jest z twoim kręgosłupem.Ja mam w tej chwili 39 lat i jestem po operacji
                kręgosłupa ,aproblem zaczął się gdy miałam 33 lata.6 lat cierpiałam i przeszłam
                naprawdę wiele rehabilitacji które pomagały tylko na krótko.Więc radzę zrób to
                badanie i skonsultuj się z dobrym ortopedą.Życzę Ci dużo zdrowia i nie zwlekaj.
                • pia.ed Re: Ból w krzyżu 09.10.04, 19:43
                  Kregoslup bardzo rzadko sie operuje, przedtem musza byc w nim olbrzymie zmiany!

U mnie jest "normalne do wieku" zniszczenie kregow, i coraz bardziej
                  postepujace (tez normalne!) wysychanie mazi miedzy kregami.
                  Tego sie nie operuje.

Stara, doswiadczona lekarka- internistka poradzila mi zastapic plywanie
                  ROWEREM.
                  Wlasciwie to jezdze na rowerze od 5-go roku zycia, ale po jej "recepcie"
                  zaczelam jezdzic duzo wiecej.
                  I musze powiedziec, ze to swietnie pomaga!

Jesli z powodu deszczu kilka dni uzywam samochodu zamiast roweru, to
                  natychmiast czuje pogorszenie.
                  Oczywiscie musi to byc WYGODNY rower.
              • Gość: Mateusz Re: Ból w krzyżu IP: *.local.pl / 217.11.143.* 09.10.04, 19:25
                Możliwe że masz ucisk na nerw kręgowy
                prawdopodobnie spowodowany wypadnięciem dysku
                udaj sie koniecznie do ortopedy lub neuro chirurga
                Taki długotrwały stan może mieć poważne konsekwencje(nie będe pisał
                jakich)fizyczne i psychiczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka