Dodaj do ulubionych

Holter EKG

12.05.15, 21:03
Witam

Prosze o interpretacje wynikow holtera ekg :

Dominujacy rytm zatokowy śr.89/min (49-161/min)- tendencja do tachykardii zatokowej w ciagu dnia.
Zarejestrowano kilka poj.pobudzeń przedwczesny przedsiakowych (5) .
Bez komorowych zab.rytmu .
Czas PQ,QT - norma .Z.QRS granicznie szeroki-morfologia t.RBBB . Bez znamiennego obniżenia odc.ST

Mam 25 lat .

Dziekuje za pomoc.

Obserwuj wątek
    • margolcia_63 Re: Holter EKG 12.05.15, 22:37
      Napisz do fachowców:
      forum.kardiolo.pl/grupa/ekg/
      • danielcichocki Re: Holter EKG 13.05.15, 07:11
        Napisalem juz ale niestety nie odpisuja.

Moze ktos inny poradzi ?
        • margolcia_63 Re: Holter EKG 13.05.15, 07:50
          Za bardzo się nie znam, ale ja nie widzę jakiś tragedii w opisie.
          Rytm zatokowy to prawidłowe pobudzanie elekryczne serca tylko z lekką nadaktywnością.
          A do lekarza z nim (EKG) nie idziesz? Przecież to on powinień wyjaśnić i odnieść do stanu pacjenta. Dlaczego robiłeś ten holter? Serducho CI szaleje? Jakie ciśnienie krwi?

Zawsze możesz spróbować uzupełnić magnezu, jego niedobory mogą wywoływać różne sensacje sercowe. I preparaty z głogiem. Jest też magnez z głogiem, ale nie pamiętam, czy to cytrynian magnezu, bo takiego preparatu powinieneś poszukać

• margolcia_63 Re: Holter EKG 13.05.15, 07:53
            Uzupełnić magnez - miało być.
          • danielcichocki Re: Holter EKG 13.05.15, 09:11
            Ide do lekarza dopiero za tydzien taki mam termin. Robilem Holtera bo ciagle mam wrazenie ze mi cos tam chodzi siedze i czuje jak serce nawala.
            • spector1 Re: Holter EKG 13.05.15, 09:48
              Twoje wyniki z Holtera o niczym nie świadczą.
              Dodatkowo powinny być przeprowadzone testy wysiłkowe.
              Jednak epizody niskiego HRV - 49 nie powinny być ignorowane.

O zmiennosci rytmu zatokowego doktorant R.Gałązka (wychowanek prof. dr hab. med. Andrzej Rynkiewicz) szczegolowo napisal w rozprawie:

pbc.gda.pl/Content/5710/galaska_rafal.pdf
              Patrz rozdział
              1.4 Zmienność rytmu zatokowego u pacjentow z niewydolnością serca

"Śmiertelność u pacjentów z objawami spoczynkowymi niewydolności krążenia wynosi pomimo - optymalnej terapii nawet
              40%"....

Znając poziom matematyki, jaki reprezentuja polscy absolwenci polskich uczelni wątpie abyś przetrawił ww artykuł.

Wyniki zapisu z dobrego pulsometru bylyby bardziej wiarygodne niz te cyferki z Holtera.
              Oczywiście należaloby wiedzieć w jakich okolicznościiach prowadzić zapisy.
              Prostymi zapisami (majac do dyspozycji zapisy pulsoometru na 90% mozna przewidzieć zbliżający się zawał serca).
              Udowodnili to kilkanaście lat temu amerykańscy kardiolodzy.

Można mieć zle EKG i zapisy z Holtera i b. zdrowe serce .
              Być może w twoim przypadku nie ma podstaw do paniki. Potrzebne sa jednak dalsze testy przez specjalistę, który ma pojęcie o fizjologii.

Spector
              • margolcia_63 Re: Holter EKG 13.05.15, 10:17
                No to kup ten magnes i przeczekaj do wizyty. Nie wkręcaj się w poważne choroby serca bo takie strachy b. źle na nie wpływają. Zaparz sobie melisy.
                A nie ćwiczyłeś ostatnio jakiś używek? Zwłaszcza dopalaczy albo marychy? Hę? Może się alhoholizowałeś? Na siłownie chodzisz? Jeśli na któreś pytanie odpowiedź jest twierdząca to zaprzestań.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka