Dodaj do ulubionych

gastroskopia wyniki moje problemy

13.05.15, 17:40
Witam, mam 22 lata i od roku borykam sie z problemem jakim są wymioty z rana takim śluzem ze śliną wymioty są codziennie ale tylko rano po przebudzeniu sie. Pare miesiecy temu zaczął sie kolejny problem jakim jest brak apetytu i uczucie pełności, strasznie mało jem a jak już jem to na siłe. U gastrologa dostałem tabletki na refluks ale nic nie pomagają po niżej opis badania Gastroskopi. Czy ktos z was miał moze podobne problemy?. 

Przełyk z czterema nadżerkami o dł. do 5mm nadwpustowo (GERD - Los Angeles A). Wpust na wprost prawidłowy, w inwersji nieszczelny. Żołądek podatny na rozdmuchiwanie o sprawnej, symetrycznej motoryce. Jeziorko śluzowe miernie obfite, podbarwione żółcią. Śluzówka sklepienia trzonu prawidłowa, w antrum delikatnie granulowana. Odźwiernik drożny. Opuszka dwunastnicy prawidłowa, czesc zaopuszkowa edeskopowo bez patologi. HP-UJEMNY
Obserwuj wątek
    • margolcia_63 Re: gastroskopia wyniki moje problemy 13.05.15, 19:55
      Wg mnie, tu jest problem, że mało jesz. Jedz nawet na siłę ale minimum trzy posiłki, najlepiej pięć, i najlepiej o stałych porach. Posiłki powinny być lekkostrawne, i takie które Ci smakują, o ile coś lubisz jeść, i o ile to nie są czipsy lub slodycze. To może być nawet łyżeczka pokarmu ale musi być! Ostatni posiłek przed snem, tak mniej więcej trzy godziny wcześniej.
      Czy te leki na refluks to inhibitory pompy protonowej? Jeśli tak to kiepsko. Kompletnie zaburzają trawienie. Ja bym odstawiła, tym bardziej, że nie pomagają.
      Alkoholizujesz się? Piwko? Przestań! Nie pij też nic gazowanego i żadnych słodkich napoi.
      Na czczo zaraz po obudzeniu wypijaj pół szklanki mocno ciepłej wody, może być z cytryną. Po godzince koniecznie!!! śniadanie.....
      Pij siemię lniane, na żolądek polecany jest bardzo olej z rokitnika.
      Jak u Ciebie z wagą? Podaj BMI. A stolce? Czym tak w ogóle się odżywiasz?

Jeśli nie pomoże, to warto przyjrzeć się też pracy tarczycy i w ogóle dalszą diagnostyką. Może to pasożyty np. lamblie?
      • insentic93 Re: gastroskopia wyniki moje problemy 13.05.15, 21:52
        Dzieki za odpowiedz.
        Tak jeden lek to inhibitor pompy protonowej a drugi lek pobudzający perystaltykę przewodu pokarmowego. Odstawiłem je 2 tyg po ponieważ czułem sie jeszcze gorzej. alkoholu praktycznie nie pije czasem jesli jest okazja ale rzadko kiedy jestem typem nie pijącym. Gazowanych napoi nigdy nie lubiłem i nie piłem praktycznie zawsze wode/wode z sokiem. Waga i tu jest najgorsze strasznie schudłem w grudniu ważyłem 90kg teraz 72 (nie miałem problemów z nadwagą dużo cwiczyłem teraz nie mam sił juz cwiczyc) miałem badanie kału na pasożyty nic nie wykryli krwi tez nie ma. Morfologia w miare dobra jedynie PT cos podwyższone troche PT czas - 11.8 H norma 7,4 - 11,1, PT INR 1.20 norma 0.80 - 1.20.
        • margolcia_63 Re: gastroskopia wyniki moje problemy 13.05.15, 22:20
          To dobrze, ze odstawiłeś te leki. Mnie też prawie wykończyły.
          Duża utrata wagi zawsze może wskazywać na trzustkę. Może warto przyjrzeć sie temu organowi. Poziom lipazy i USG, zwłaszcza gdyby Ci się udało takie USG z endoskopią, tzn endoskop ma głowicę USG.
          A HCV badałeś? Powinieneś. Miałeś robione próby wątrobowe?
          Jakie masz kupy? Ogladaj! Stolec wiele może powiedzieć. ;)
          • sp9tcu Od SP9TCU 14.05.15, 00:12
            Sytuacja pod bramkowa

Nalezy wykonać

1- badanie moczu pełne i rozzszezone
            2- badanie krwi
            morfologia rozrzezona
            kreatyna ,mocznik
            próby wątrobowe
            próby trzustkowe
            cukier
            potas,magnez żelazo

4- Prześwietlenie klatki piersiowej
            5- USG jamy brzusznej
            • insentic93 Re: Od SP9TCU 14.05.15, 10:45
              Próby wątrobę były robione wszystko w normie. USG mam 25.05 kał miękki długi zaobserwowałem ze obwód brzucha mi się zwiększa niedawno było 84 teraz 87 a przecież nic prawie nie jem zdarzały się dni ze od rana do wieczora nic tylko woda bo czułem się pełny i brak apetytu kiedyś jak nic nie jadlem to brzuch był płaski a teraz wygląda jakbym nie wiadomo ile jadł.
              • margolcia_63 Re: Od SP9TCU 14.05.15, 12:00
                Jeśli masz prawidłowe wypróżnienia i jesz bardzo mało a obwód brzucha rośnie to z kolei bardziej wskazuje na wątrobę, czyli powinieneś być przebadany w kierunku HBV i HCV - dobre próby watrobowe absolutnie nie wykluczają zakażenia!
                No i powtarzaj badania na lamblie, je bardzo ciężko wyłapać. Czy badanie miałeś z kału? Ilukrotne? Orientujesz się jaka to była metoda?Czy byłeś pouczony by przed takim badaniem zażywać leki żółciopędne bo one często siedzą w drogach żółciowych? Siedzą też w przewodach trzustkowych na marginesie. Wydaje się, że to b. prawdopodobny powód u Ciebie. Zresztą lamblie to najczęstszy ale nie jedyny możliwy pasożyt! Wyjeżdżałeś gdzieś, do jakiś odległych krain?
                USG oczywiście zrób, tak jak wspominałam najlepsza by była endoultrasonogragia, ale to wymaga zachodu i kasy.
                A jak z ogólnym samopoczuciem, oprócz tego, że jesteś osłabiony? Skóra w porządku?
                Strasznie trzeba od Ciebie wszystko wyciągać. ;)
                No i jedz bo kompletnie rozregulujesz swój układ trawienny. Takie wymioty są od niejedzenia, też to przerabiałam.

• insentic93 Re: Od SP9TCU 14.05.15, 12:32
                  Badanie kału miałem tylko raz nie orientuje się jaka metodą było to na lamblie i obecność krwi utajonej. Te problemy z brakiem apetytu zaczęły się od lutego wcześniej jadlem normalnie apetyt był ale wymioty są nieustannie od roku nawrócenia może dłużej samym sluzem lub gęsta klejąca slina nie wiem jak to opisać ale ten sluz tak jakby zawsze jest ale z rana doprowadza do wymiotów nawet jak wypije szklankę wody to ta woda zostaje i wymiotuje nią razem ze sluzem dlatego też śniadania jak juz jem to ok 2h po obudzeniu wcześniej odrazu wymioty razem z jedzeniem do tego dowodzi ucisk na klatce przy oddychaniu rtg pluc bylo robione wszystko dobrze spirometria tez wszystko ok. W żadnych innych krajach nie byłem.
                  • sp9tcu Re: Od SP9TCU 14.05.15, 13:50
                    Stawiam na silną nerwicę żoładka albo zespół jelura drazliwego
                    a jak nie to na sprawy nowotworowe

Jak u ciebie z nerwami ?
                  • margolcia_63 Re: Od SP9TCU 14.05.15, 13:53
                    Taki śluz to nic innego jak od przesącz zapalny, podobnie jak katar z nosa. Ucisk w klatce piersiowej to może być wynik nadżerek w przelyku.
                    Badań na lamblie nie miałeś, tak to wygląda, niestety. Prawdopodobnie ktoś sobie obejrzał, albo i nie kupę i nic nie znalazł, albo nie popatrzył.
                    Skąd jesteś?
                    Możesz jeszcze spróbowac diety eliminacyjnej, możesz też mieć jeszcze nietolerancje pokarmowe.... nie myl z alergią, najczęściej podejrzewa się gluten i nabiał.
                    Ja nie mam, ale podobno ludziska mają. U mnie to było zakażenie, wyleczone przy okazji leczenia odkleszczówki, ale tego to ja Ci nie życzę.
    • lenaiwanowicz Re: gastroskopia wyniki moje problemy 14.05.15, 11:42
      mi to zdecydowanie wygląda na nadkwasotę - tez mam ale zdecydowanie lżejszą
      wydaje mi się że kolega taty już miał taki poziom nadkwasoty, że musiał mieć operację/zabieg i teraz juz jest u niego wszystko ok :) ale na początek lekarz powinien Ci przypisać leki zmniejszające produkcje kwasów w żołądku - powinny przynieść ulgę :)
      Tata tez miał ostatnio gastroskopię (nadkwasota jest chyba u nas rodzinna) i wyszło mu że ma jakiejś bakterii za dużo i lekarz mu przypisał właśnie tabletki na te bakterie :)
      Ja w tamtym roku miała od nadkwasoty taki ból brzucha że po prostu myślałam że umrę jak to zaraz się nie skończy i jak w końcu ruszyłam się do lekarza i przypisał mi tabletki to było dużo lepiej :)
      • evee1 Re: gastroskopia wyniki moje problemy 15.05.15, 08:31
        > ale na początek lekarz po
        > winien Ci przypisać leki zmniejszające produkcje kwasów w żołądku - powinny prz
        > ynieść ulgę :)
        No przeciez juz dostal IPP.
        Moim zdaniem powinienes sie duac do dobrego gastroenterologa. Kolonoskopia tez pewnie nie zawadzi. Mnie niepokoi to schudniecie, ale jezeli fatczynie nic prawie nie jesz, to nie dziwotal Z tym, ze to uczucie pelnosci w brzuchu i wymioty sa niepokojace.
        • lenaiwanowicz Re: gastroskopia wyniki moje problemy 18.05.15, 15:37
          po prostu opisywałam co po kolei miał mój tata...

a przy nadkwasocie ma się właśnie uczucie pełności i można wymiotować - a schudnięcie tez normalne bo jak czujesz się pełny to mniej jesz albo w ogóle
          • margolcia_63 Re: gastroskopia wyniki moje problemy 18.05.15, 18:20
            To mało istotne w tym przypadku co miał twój tata. Refluks jest spowodowany złą motoryką przewodu pokarmowego, i o dziwo wynika to na ogół z za niskiej kwasowości i wynikajacego stąd przedłużonego trawienia w żoładku i zmęczeniem mięśni odźwieników. Jak znajdę zamieszczę artykuł z "Przeglądu gastroenterologicznego". Obniżanie ph to błąd, by rzec, że nie grzech nieuctwa.
            Gastrolodzy to ..... znają tylko inhibitory pompy protonowej i leki albo spowalniające, albo przyspieszające pracę przewódu pokarmowego. Przerobiłam różne kombinacje i wiem, że to droga do nikąd.
            Przewód pokarmowy to jest bardzo skomplikowany twór - hormonalno- enzymatyczny, mikrobiologiczny, psychologiczno - neurologiczny, chemiczno - fizyczny i tak dalej.
            Ładowanie tych IPP to draństwo.
            • evee1 Re: gastroskopia wyniki moje problemy 19.05.15, 07:06
              To co radzisz? Tak sie pytam, bo ja biore IPP i po nich jak reka odjal. Bez nich niestety mam ciagle zgage i inne problemy. Mam refluks przelykowy, ktory stwierdzxono na podstawie gastroskopii. Jem nieduzo ilosciowo, ale sporo pije (wody, herbaty itp).
              • margolcia_63 Re: gastroskopia wyniki moje problemy 19.05.15, 13:48
                Nie rozumiem pytania.
                Jeśli po IPP czujesz się, że jak ręką odjął, to o co chodzi?
                To bierz na zdrowie!
                Ciekawi mnie tylko, czy masz świadomość, że zaburzasz trawienie i w perspektywie mogą Cię czekać niedobory pokarmowe, na dodatek otwierasz w ten sposób wrota różnym zakażeniom.
                Ciekawi mnie też, jak w przypadku gastroskopii lekarz stwierdził refluks przełykowy, bo badanie robi sie na czczo i trochę trudno stwierdzić, jak zachowuje się żołądek jak ma treść pokarmową w sobie.
                To trochę tak jak by badać np. akomodację oka mając w nim cudzy palec. Rura endoskopu to trochę gwałt na organizmie, nie uważasz? Wg mnie trudno w tej sytuacji ocenić jak zachowuje się odźwiernik w warunkach normalnych.
                Co to znaczy, że dużo pijesz? 5 litrów?
                Pić możesz tylko nie przed, w czasie i zaraz po posiłku bo w ten sposób właśnie rozcieńczasz kwas żołądkowy. Godzinę po lekkostrawnym posiłku już możesz pić. Nawet 2 litry jak zdzierżysz.
                Ale to twoja decyzja, może akurat Ty masz żołądek padlinożercy i nadmiarową produkcję kwasu, tego nie można wykluczyć. Bo raczej badań w kierunku zawartości kwasu w soku żołądkowym to nie miałaś.

• evee1 Re: gastroskopia wyniki moje problemy 26.05.15, 08:05
                  > Nie rozumiem pytania.
                  > Jeśli po IPP czujesz się, że jak ręką odjął, to o co chodzi?
                  W swoim poprzednim poscie sugerowalas, ze IPP lepiej nie brac. Tak w kazdym razie zrozumialam.
                  A jak lekarz stwierdzil, ze mam refluks to nie wiem, bo gastrologiem nie jestem ;-). Tak bylo napisane na wynikach z gastro. Pobrali mi tez 4 wycinki, moze na ich podstawie?
                  • margolcia_63 Re: gastroskopia wyniki moje problemy 26.05.15, 08:38
                    Też nie wiem jak stwierdzono i też nie jestem gastrologiem, tylko pacjentem gastrologów, i o mały włos dzięki nim nie stałam się klientem grabarzy.
                    W drugim poście też sugeruję, ze lepiej nie brać IPP.
                    Na pewno są przypadki, że są potrzebne, ale to przypadki a nie norma!
                    W twoim przypadku, jeśli dużo pijesz to rozcieńczasz soki -> powoduje to refluks -> jak jest refluks to sok musi być obojętny, bo popalił by przełyk -> nie trawisz właściwie.
                    I tym sposobem kółko się zamyka, bo im mniej kwaśny sok tym trawienie jest dłuższe, przez to bardziej szwankuje oddżwiernik, bo jak każdy mięsień zwyczajnie się męczy.
                    Odstawienie IPP jest też problematyczne, powinno się odbywać stopniowo. Powrót do normalności jest długotrwały.
                    Pewnie zdrowiej było by uświadamiać pacjentów, że jeść należy regularnie, nie za duże racje, właśnie nie pić... ale po co, jak można IPP zaserwować, .....może jeszcze jakiś profit sie zdarzy.
                    Układ pokarmowy nazywany jest drugim mózgiem, to b. skomplikowany system, a te IPP to jak z łopatą na komputer.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka